KUZU: 'BAKANLIK İSTİYORUM...'

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu: Adalet Bakanlığı beklemiyorum, diyerek insanları kandırmaya gerek yok. Bakanlık istiyorum elbette.

12 Aralık 2013 Perşembe 12:12
KUZU: 'BAKANLIK İSTİYORUM...'

 Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, 2010’da iktidar olduklarını, referandum ile ülkenin normalleşme sürecinin başladığını söyledi. TGRT Haber’de Ankara’nın Gündemi programına katılan Kuzu, bütçe tartışmalarından, tutuklu vekillere, AB sürecinden, fişleme iddialarına, Mustafa Balbay’ın tahliyesinden, kabine revizyonuna kadar her konuda içten açıklamalar yaptı.

“SÜRE AŞILIRSA, MAAŞ ALAMAZLAR”

Meslis’teki bütçe görüşmelerinde yaşanan tartışmalara değinen Kuzu, “Birileri tahrik etmeyi meslek haline getirmiş. Herkese küfür ediyor. Bizim grubun tahammülü de bir yere kadar. Çoğu genç arkadaşlar… Ben bile zaman zaman yerimde duramıyorum. Ben de bazen ‘Yetti gari’ diyorum. Mesela Kamer Genç’in işi, bilinçli olarak gerilim politikası yapmak, olay çıkarmak… Boş bazı insanlar, partide yer edinmek için küfür ve kavgayı yöntem olarak kullanıyor. Partiler de bunlara prim veriyor. Disiplin Yönetmelikleri bile çaresiz kalıyor. Ama unutmasınlar ki; bütçe süresi aşılırsa, maaşlarını da alamazlar!” hatırlatması yaptı.

“İNGİLİZLER, 7 GÜNDE 100 GAZETECİ TUTUKLADI”

Tutuklu vekiller üzerinden Avrupa Birliği müzakerelerini yorumlayan Burhan Kuzu, “Bizi Avrupa Birliği’ne almazlar. Tutuklu vekiller, gazeteciler olmasaydı da; bizi AB’ya almazlardı. Bunlara kötü imaj diyemeyiz… The Guardian Gazetesi’nde ‘gizli belgeler’ başlığıyla çıkmış David Cameron’a hakkında bir yazı var. Başbakan, gazeteciler için ‘Zararlı maddeler, vatan hainleri’ diyor. İşte o İngiltere’de 1 haftada 100’e yakın gazeteci, mahkeme karşısına çıktı. Avrupa Birliği bunları görmüyor, görmez! İnsan Hakları Mahkemesi, farklı uygulamalarda çok mahir… Mesela, parti kapatmalar, başörtüsü ve dini konularda; bizi hep haksız bulur. Ancak PKK’ya dair bütün Kürt davalarda ise onları haklı görür. AB’nin standardı, Türkiye için farklı uygulanıyor. Bir günde 10 ülke aldı içlerine, bizden kötü durumdaki ülkeleri kabul ettiler; bizi almadılar. AB’nin bakışı samimi değil. Bizim arkadaşlar da bunu manipüle ediyor” ifadelerini kullandı.

“VEKİL OLUNCA, SUÇ HAK OLMUYOR”

Kuzu, tutuklu vekiller hakkında konuşurken sert ifadeler kullanarak, “5 kişi gazetecilikten yargılanıyor! Terör örgütüne yardım yataklık etmek, ifade özgürlüğünden… Bunun dışındakiler için gasp, adam yaralama, ırza tecavüz diye uzayıp giden liste var. 10 çeşit çok ağır suçlar dediğimiz, ithamlar var. Resmi evrakta sahtekârlık mesela… Bunlar gazeteciyse… Yani bunlar milletvekili olunca, suç işleme hakkı mı olacak?” dedi.

Fişleme iddialarını ‘zinhar’ diyerek reddeden Kuzu, “2004’te 4 Aralık’ta, Milli Güvenlik Kurulu’na fişleme için değil; güvenlik soruşturması için yapılmış olabilir. Bizim dönemimizde böyle şeyler olmaz. Diyelim ki; bu doğru, öyleyse İstihbarat Teşkilatı’nda hâlâ eski alışkanlıkların kalıntısı var demektir. Ama biz hükümet olarak zinhar buna karşıyız. Ayşe kız, sarı kız, kara kız, yakamoz, bilmem ne… Başbakan, bunu yaptıysa, temelinde bir gerekçe vardır. AK Parti, 12 Eylül 2010’da muktedir olmuştur. Referandumda yüzde 58’le iktidar olduk ve ülke normalleşti. Başörtüsü sorunu çözüldü, kamuda ve mecliste… Asker ve sivil dengesi sağlandı. Yargı normalleşti. Muhalefetin elinde silah kalmadı. Önceden kurban derisi bile sorun oluyordu” ifadelerini kullandı.

- “ADALET BAKANLIĞI’NI İSTİYORUM”

Başkanlık sistemi konusunda ümidi kalmadığını anlatan Kuzu, ‘Türkiye’ye acıyorum’ derken, yarı başkanlık modelinde de uzlaşılmazsa, bunun vebâli olacağını savundu. Kabine revizyonu üzerine de konuşan Kuzu, ’12 yıl aradan sonra bakanlık bekliyor musunuz?’ sorusuna, “Adalet Bakanlığı beklemiyorum, diyerek insanları kandırmaya gerek yok. Bakanlık istiyorum elbette. Ama Başbakan’ın birlikte çalışacağı arkadaşları kendi belirlemesi daha doğru olur. Meclis Başkanlığı talebim ağır basıyor” dedi.

“BALBAY SEÇİMLER’E GİREMEZ”

Burhan Kuzu, Ergenekon Davası sanığı Mustafa Balbay’ın tahliye edilmesi ile ilgili de, “Bu davul zurna ile karşılayanlar beraat etti zannediyorlar. Yargılanması sürüyor. Sadece tutukluluk süresi bitti. İyi hâl olmadığı için yargılaması bu kadar uzadı. Eğer Yargıtay onarsa, Seçimler’e de giremez” değerlendirmesi yaptı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 12.12.2013 12:14
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol