KRİZ KAPIDA...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasında 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasına adı karışan 4 eski bakanla ilgili yalnızca Yüce Divan için değil adaylık nedeniyle de kriz yaşanabileceği belirtiliyor.

25 Aralık 2014 Perşembe 14:12
KRİZ KAPIDA...

 Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, AKP, oylama erteletmek zorunda kaldığı 4 eski bakanıyla ilgili, “Yüce Divan’a mı gönderelim, aklayalım mı?” kararının ardından kritik bir tercihte daha bulunmak zorunda kalacak. AKP kulislerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun soruşturulan bakanların seçimde yeniden milletvekili adayı olmalarına karşı olduğu konuşuluyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Davutoğlu’nun Yüce Divan konusunda anlaşsalar bile bakanların adaylıkları konusunda kriz yaşayabilecekleri değerlendirmeleri yapılıyor.

17 Aralık yolsuzluk iddialarını soruşturan Meclis komisyonunda 4 eski bakanla ilgili yaşananlar, AKP’nin art arda iki zorunlu karar vereceği bir sürece girmesine neden oldu. AKP ilk kararını 5 Ocak’a ertelenen komisyonda ve ardından Meclis Genel Kurulu’ndaki 4 bakan hakkındaki Yüce Divan oylamasında verecek.

AKP’de, komisyonda son andaki oylama ertelemesinin Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki görüş ayrılığından kaynaklandığı yorumları yapılıyor. Erteleme ile kazanılan sürede bu görüş ayrılığının giderilmesinin, Yüce Divan’a sevk ya da aklama konusunda bir kriz yaşanmadan uzlaşmaya varılmasının planlandığı belirtiliyor.

Ancak AKP kulislerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Davutoğlu’nu 4 bakanla ilgili en az Yüce Divan konusunda zorlayacak bir başka kritik gelişme çok konuşulmaya başlandı. 2015 seçimlerinin yaklaştığından hareketle 4 bakanla ilgili Yüce Divan kararının hemen ardından bu kez de milletvekili adaylığı konusunda verilecek karara dikkat çekiliyor.

AKP’de, soruşturulan 4 bakanın aday olup olmayacakları konusu, seçime ilişkin tartışmaların tamamının önüne geçmiş durumda. Buna, AKP kulislerine yayılan “Başbakan Davutoğlu’nun 17 Aralık’la özdeş hale gelen bakanların yeniden milletvekili adayı olarak gösterilmelerini istemediği” görüşü neden oluyor.

Başbakan Davutoğlu’nun Yüce Divan’a gitseler de aklansalar da bu bakanlara aday listelerine koymak istemediği çok sayıda AKP’li tarafından ifade ediliyor.

 

Birlikte görüntü vermedi

Davutoğlu’nun bakanları aday yapmak istemediğine ilişkin görüşler, 3 ayı aşan başbakanlığı dönemindeki tutumuna da dayandırılıyor. Davutoğlu’nun, Başbakan olduktan bu yana Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar’la aynı kare içinde yer almadığının, bir arada görüntü vermediğinin altı çiziliyor. AKP’deki kaynaklar, Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı olarak birlikte yer aldığı kabine içinde “ilişkilerinin en zayıf olduğu, hatta uzak durduğu” iki ismin Bağış ve Çağlayan olduğunu da vurguluyor. Erdoğan kabinesi içinde Bağış ve Çağlayan’ın Davutoğlu ile “hiç barışık olmadıkları” gözlemi de seslendiriliyor. Bu bilgiler çerçevesinde “Eğer adı geçen bakanlar istifa ettirilmeyip kabinede kalmaları istenseydi Davutoğlu başbakanlığı kabul etmezdi” yorumu da yapılıyor.

 

Bağış tamam, ya diğer 3’ü?

AKP’de bu çerçevede tartışmalar adaylık konusunun bir krize dönüşüp dönüşmeyeceği çerçevesinde de yapılıyor. 4 eski bakandan Egemen Bağış, tüzükteki 3 dönem kuralına takıldığından aday olamayacak. Ancak Çağlayan iki dönemdir, Güler ve Bayraktar daha ilk dönem milletvekili oldukları için adaylık hakları bulunuyor. AKP’de Davutoğlu’nun bu üç isme aday listelerinde yer vermek istememesi durumunda Erdoğan’la seçim öncesi en kritik karar için karşı karşıya kalabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

 

Dokunulmaz olmayacaklar

Eski bakanların adaylıkları konusunda verilecek kararı “dokunulmazlık” konusunun da etkileyeceği belirtiliyor. 4 eski bakan aday gösterilmemeleri durumunda seçimin yapıldığı tarihten itibaren yargı karşısında dokunulmazlıklarını yitirecek. Adaylıkları konusunda Erdoğan’la Davutoğlu arasında çıkabilecek krizin en büyük nedeninin dokunulmazlık konusu olabileceği görüşü de seslendiriliyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 26.12.2014 00:11
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol