KONDA Anket Vermeden Seçim Sonucunu Açıkladı!

Türkiye’nin en güvenilir kamuoyu araştırma şirketi KONDA'nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır, 31 Mart yerel seçimine ilişkin olarak değerlendirmede bulundu. Ağırdır, “Bu seçimde çok muhtemel ki, iktidar ile muhalefet bloku arasındaki yüzde 51’e yüzde 49 olan denge değişecek” dedi.

26 Mart 2019 Salı 23:37

KONDA, ilk kez her seçim öncesi perşembe günü paylaştığı bilgi ve bulguları bu yıl paylaşmayacağını duyurmuştu.

KONDA'dan yapılan açıklamada, "Birbirinden farklı bu rekabet durumları nedeniyle 31 Mart akşamı Yerel Seçim sonucu olarak herhangi bir partinin Türkiye genelindeki oyunu aritmetik olarak hesaplamak ve hakkında konuşmak KONDA açısından mümkün olamayacaktır. Bu nedenlerle ilk kez seçimden önceki Perşembe günü önümüzdeki yerel seçimlere dair bir açıklama yapılmayacaktır" denmişti.

Ağardır, video paylaşım sitesinde yayın yapan Medyascope TV’de şunları söyledi:

“Kararsız bir kitle var. Bir tanesi gerçekten kararsız olanlar ve onlar büyük ihtimalle seçime de gitmeyecek. Bir tanesi de halen gerçekten kararsız olanlar. Muhalefet blokunda sandığa gitmeyenler daha çok olurdu. Bu seçimler öncesinde ise muhalefet konsolide olmuş vaziyette ve heyecanlı… Bunun nedeni, iktidar blokunun kullandığı dil… Bu seçimdeki çok muhtemel ki, iktidar bloku ile muhalefet bloku arasında, Türkiye genelinde yüzde 51’e yüzde 49 olan denge değişecek.”

'CUMHUR İTTİFAKI YENİLGİ BEKLENTİSİ İÇİNCE...'

Öte yandan Siyasal iletişim uzmanı Dr. Gülfem Saydam Sanver, iktidarın sert söylemlerinin onların ilk kez yenilgi beklentisi içine girdiğini gösterdiğini söyledi. 

Seyr-i Sabah programında partilerin söylemlerini ve seçim çalışmalarını yorumlayan Siyasal iletişim uzmanı Dr. Gülfem Saydam Sanver, iktidarın sert söylemlerinin onların ilk kez yenilgi beklentisi içine girdiğini gösterdiğini söyledi. 

Siyasal iletişim uzmanı Dr. Gülfem Saydam Sanver, partilerin şimdiye kadar yaptıkları çalışmaları ve seçim söylemlerini analiz ederek iktidar söyleminin her daim çok sert olduğunu, rakipleri terörist ilan ettiğini, tüm seçimi bir beka sorunu olarak göstermeye çalıştığını ifade etti. 

Muhalefetin yerel konuları ekonomiyle harmanladığını vurgulayan Sanver, bu sert söylemlerin sebebinin iktidarın yenilgi beklentisi olabileceğinin altını çizdi. 

Sanver, AKP'nin seçimi kaybetmesi durumunda "Cumhur İttifakının varlık sebebi kalmaz" diyerek "Cumhur İttifakı tamamen iktidar arayışı üstüne kurulmuş bir ittifak. Seçim sonuç odaklı bir ittifak. Burada büyükşehirleri kaybediyor olmanın onlar için şöyle bir problemi var: Bu ittifak ne yaparsa yapsın başarılı olamıyor diyecekler ve bunun sürdürülebilir olmasını tartışacaklar. Çünkü bu ittifak çok büyük görüş birliği sağlamıyor ve liderler birbirlerine çok ağır sözler etmiş iki lider. Ama bu iki lider ittifak arayışında güç birliği yaptılar. Eğer büyükşehirler giderse ittifakın anlamı kalmayacak." ifadesini kullandı.

Sanver konuşmasına şu şekilde devam etti; "Seçmen, kavgaya bakar ama prim vermez. Biz sokakta kavga eden iki kişi görünce etrafına gideriz ama müdahale etmeyiz. Seçimlerde de böyle. Muhalefet senelerce hırçın dili kullanıp sonuç alamadı. Şimdi iktidar sadece hırçın değil, tehlikeli de bir dil kullanıyor. Seçimler gelir geçer ama muhalefet adaylarını sürekli vatan hainliğiyle suçlamak çok tehlikeli söylemler. Seçmenin bu söyleme prim vermemesi gerekiyor. Eğer prim verirlerse, bu söylemin daha fazla kullanıldığını da göreceğiz. Bunu engellemenin tek yolu prim vermemek. İktidarın dili sertleştikçe anlıyoruz ki seçim kaybediyorlar. Vaatler büyüdü havalarda uçuşuyor. Yerel seçimin vatanseverlikle alakası yok. Birçok seçimler yaşadık iktidarlar geldi geçti. Yıkılamaz dediğimiz partiler bir gecede yıkıldı gitti. İktidarın bu hırçın dili seçmene ne kadar kendilerine güvenmediklerini gösteriyor."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 27.03.2019 01:15
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol