Komünist Başkan İhaleti Kaldırdı, 'Helal Olsun' Dedirtti!

TKP'li Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, "Burayı ihaleye vermiş olsaydık 1.5 Milyon TL'ye mal olacaktı. Biz kendimiz yaklaşık 600 bin TL'ye bitirdik bu işi..."

13 Mart 2021 Cumartesi 14:59
Komünist Başkan İhaleti Kaldırdı, 'Helal Olsun' Dedirtti!

"Komünist Başkan" Fatih Mehmet Maçoğlu, Tunceli Belediyesi bütçesinde tasarruf sağlanması amacıyla ihale sistemini kaldırdı.

TKP'li Tunceli Belediyesi'nde alınan bu karar büyük ilgi gördü.

Zira Türkiye'de, belirli şirketler belirli belediyelerden "ihaleler" alarak, zenginleşiyor. İhalelerin "şeffaf" yapılmaması ve adeta bir zenginleşme aracı olarak kullanılması çokça tartışma yaratıyor. İşte böyle bir ortamda TKP'li Belediye'nin aldığı bu karar büyük takdir topladı.

"İHALE İLE ZENGİN OLUYORLAR..."

Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, konuyla ilgili olarak Odatv'ye konuştu.

İhaleleri kaldırma kararı karşısında belediyenin bir engelle karşılaşıp karşılaşmadığını sorduğumuz Maçoğlu, "Bir engelle karşılaşmadık. Çünkü ihaleye girmek belediye başkanın, yerel yönetimlerde faaliyet yürüten kişilerin tasarrufundadır. Bizler de sosyalist bir anlayışı savunan bir belediye olarak ihale yapmayı doğru bulmuyoruz. Bu sebeple kendi öz kaynaklarımıza, gücümüze dayanarak çalışma yürütüyoruz" dedi.

Aldıkları kararı anlatan Maçoğlu, "Çok önemli bir adım çünkü halkın parasını çarçur etmiyorsunuz. İki yıldır ihale yapmadan kendi öz gücümüze dayanarak çalışmalarımızı yapıyoruz. Demiroluk bölgesinde bir park yaptırdık, yol kenarını düzenledik. Burayı ihaleye vermiş olsaydık 1.5 Milyon TL'ye mal olacaktı. Biz kendimiz yaklaşık 600 bin TL'ye bitirdik bu işi. Yine Cumhuriyet mahallesinde 1 km'den fazla bir yol var, bunu ihale etsek 1 Milyon TL'ye ihale edecektik ama kendi gücümüze dayanarak başladık ve bu yolu kısa sürede 400 bin TL'ye bitireceğiz" dedi.

"Diğer belediyelere bu konuda bir çağrınız olacak mı?" sorumuza ise Maçoğlu şu yanıtı verdi:

"Diğer belediyelerin kendi kararı olmakla birlikte çalışmalarını ihalesiz, kendi öz gücüyle yapmaları önemli. İhaleler belediye imkanlarını kısıtlıyor. Bunun yanında büyük rant elde edilirken işler zamanında bitemeyebiliyor. Yani sürüncemede kalıyor. Belirttiğim gibi belediyelerin kendi kararı.

Bu durumda biz anlayışımız gereği halkın parasını birilerine peşkeş çekmeyi doğru bulmuyoruz."

İHALEYE FESAT KARIŞTIRMAK YASALLAŞTI

Öte yandan, AKP’li milletvekilleri tarafından hazırlanan ve çok sayıda kanunda değişiklik öngören torba kanun teklifi, muhalefetin itirazlarına rağmen kabul edildi. Teklifin yasalaşmasıyla adrese teslim bir değişikliğe imza atıldı.

İktidarın tartışmalı düzenlemesi ile geçen yıl 15 Mart’tan sonra ihalesi yapılan ancak uygulama sözleşmesi imzalanmayan, yurt dışından finanse edilecek projelerin borcu ödenememesi durumunda bu borç Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından ödenecek. Muhalefet partileri, bu düzenlemenin, Kanal İstanbul Projesi kapsamında yapılacak Kuzey Marmara Otoyolu’nun “Nakkaş-Başakşehir kesimi”nin ihalesini alan Rönesans Holding için hazırlandığını söyledi.

Şirkete özel düzenlemeye muhalefet partileri karşı çıktı. Rönesans’ın kazandığı ihalenin torba teklif hayata geçtikten sonra yapılması durumunda hem maliyetinin azalacağını hem de katılımcı sayısının artacağını kaydeden milletvekilleri, “İhaleye fesat karıştırma” eleştirisinde bulundu.

Birgün'ün aktardığına göre, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ihale yapılırken bakanlık garantisi bilinseydi diğer firmaların da teklif verebileceğini belirterek, “Herkes ona göre pozisyon alırdı. Geçmişe dönük ihaleye fesat karıştırmanın suçüstü hâliyle karşı karşıyayız” dedi.

YANIT VERMEK İSTEMEDİ

Teklifin komisyonda yapılan görüşmeleri sırasında da İyi Partili Halil İbrahim Oral, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İsyurt’a, “Bu şartlarda yapmış olsaydınız acaba kaç kişi daha ihaleye girebilirdi?” diye sordu. Bakan Yardımcısı İsyurt, bu soruya karşılık, “Ona girmeyeyim” demekle yetindi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 13.03.2021 15:02
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol