KOCA BİR SEÇİM SÜRECİ BÖYLE GEÇTİ...

12 Haziran'da yapılacak milletvekili seçimleri için geri sayım başladı. Seçmeni ikna etmek için il il dolaşan liderler neredeyse bütün kozlarını oynadı. Çılgın, mega projeler havada uçuştu, söylenmedik söz, yapılmadık polemik kalmadı.

11 Haziran 2011 Cumartesi 11:35
KOCA BİR SEÇİM SÜRECİ BÖYLE GEÇTİ...



MHP'yi sarsan kaset depreminden, YSK'nın bağımsız adaylarla ilgili verdiği veto kararına, YGS'deki şifre skandalından çılgın projelere, afiş gerginliklerinden tazminat davalarına konu olan sözlere kadar işte bir seçim daha böyle geçti.
DEMİREL İKİNCİ MİLLİ ŞEF
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in CHP listelerinde 30 kadar milletvekilini belirlediği iddia edildi. Demirel için CHP'nin 2. milli şefi nitelemesinde bulunan Erdoğan, "Otur oturduğun yerde, ne işin var böyle gazete gazete dolaşıyorsun? 87 yaşında hala ortalığı karıştırıyorsun. Otur da bey zannetsinler.'' dedi. Kılıçdaroğlu resti çekti ve, Demirel ile listeler üzerine görüşme yaptıkları kanıtlanırsa genel başkanlığı bırakacağını söyledi, iddialar için densizlik yorumu yaptı. Tartışmaya Demirel de ''bizsiz olmuyor meydan kambersiz düğün olmuyormuş'' sözleriyle katıldı.
SİLİVRİ ATIŞMASI
Başbakan Erdoğan, seçim meydanlarında sık sık Ergenekon sanıklarını aday gösteren CHP'ye, "dokunulmazlık zırhına kimlerin müracaat ettiği ortada" diye yüklendi.
CHP'nin buna yanıtı taahhütname ile oldu. Genel Merkez aralarında Ergenekon sanığı Haberal, Balbay ve Aygün'ün de bulunduğu tüm milletvekili adaylarına "dokunulmazlık taahhütnamesi" imzalattı
.BOZKURT POLEMİĞİ
Başbakan Erdoğan YGS'deki iddialarla ilgili sokaklara dökülen gençlerin de kullanıldığını savundu ve "Biz de onların karşısına 10 bin genci koyarız ama gerilimden yana değiliz" dedi. Bu sözlere Bahçeli, "Taksim'den 1000 bozkurtla Kasımpaşa'ya kadar Erdoğan'ı kovalayacakları yanıtı verdi. Erdoğan, "Sayın Bahçeli, sen bozkurtlarla mı dolaşıyorsun? Ben demokrasi alanında mücadele ediyorum. Ben eşref-i mahluk olan insanla dolaşıyorum" deyince polemik sertleşti. Bahçeli, "Evet Recep Tayyip Erdoğan, ben bir Bozkurt olarak elbette Bozkurtlarla dolaşıyorum. Ama senin etrafında eşrefi mahluk olarak gördüklerin aslında esfeli safilindir. Sen onları iyi bilirsin" dedi
.YSK KARARI ORTALIĞI KARIŞTIRDI
YSK, aralarında Hatip Dicle, Leyla Zana, Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak'ın da bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle iptal etti. ÖDP ve Yurt Partisi'nin seçimlere katılamayacağına karar verildi. Karar doğu ve güneydoğu illerini karıştırdı. Gösterilerde bir kişi hayatını kaybetti. CHP lideri Kılıçdaroğlu TBMM'nin olağanüstü toplanmasını önerdi. Cumhurbaşkanı Gül devreye girerek Selahattin Demirtaş'ı Köşk'e davet etti. Demirtaş önce görüşmeye 'olumlu' yanıt verdi, sonra da görüşmeyi iptal ettiğini, Köşk'e çıkmayacağını bildirdi. Tepkiler üzerine YSK, "belge getirirlerse adaylıkları kabul edilebilir" dedi. Belgeler geldikten sonra YSK adaylara vize verdi. Erdoğan, YSK'Nın yapısıyla ilgili bir reformu seçim sonrasında gerçekleşeceğini söyledi
.AFİŞ GERGİNLİĞİ
Antalya'nın Elmalı İlçesi'nde AK Parti ilçe binasına asılan afişte merhum Başbakan Bülent Ecevit'in Bill Clinton ile olan fotoğrafının kullanılması tepkilere neden oldu. Afiş tepkiler üzerine kaldırıldı. Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin Antalya'da ki afişi için "Sen Ecevit'in tırnağı bile olmazsın", "Ecevit'in adını ağzına almak için önce abdest alman lazım" tepkisi gösterdi. Yanıt Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan geldi. Arınç, "Bu ne İslam'ı bilmektir, ne abdesti bilmektir, ne namazdan haberdar olmaktır ne de Ecevit'i methetmektir. Çünkü abdest dediğimiz şey, İslami bir kuraldır" dedi

BU SEÇİM MAHKEMEDE DEVAM EDECEK
Başbakan Erdoğan, 24 Nisan'da Samsun ve Batman'da yaptığı mitinglerde kullandığı "Senin yürüttüğün paranın yarısını tasarruf etsek zaten memleket güllük gülistanlık olacak" sözler nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine 40 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Seçim sürecinde bir dava da CHP liderinden Başbakan Erdoğan'a geldi.
Kılıçdaroğlu, partisi ve kendisi hakkında, "Ben bu kadar edepsiz, bu kadar ahlaksız, alçak değilim. Siyasette bu zat çırak bile olamadı ve insanlıktan da nasibini almış değil" sözlerine 50 bin lira manevi tazminat talep etti
.KILIÇDAROĞLU KÜFÜRDEN DÖNDÜ
CHP lideri Kılıçdaroğlu Zonguldak'ta Başbakan Erdoğan'ı eleştirirken "eğer bir toplu iğne ucu kadar yakınlarıma çıkar sağladığımı ispat edersen eyvallah. İspat edemezsen benim adımı yolsuzlukla anarsan a.. gerisini söylemeyeyim" dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "Senin annen merhume Yemuş Kılıçdaroğlu bizim annemizdir, biz ona dil uzatmayız" diye tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu'na "Edepsiz" diyen Başbakan Erdoğan ise "Muhalefetin yaptığı en iyi iş küfür etmek. "Sizin annenize saygım var, teşekkür ediyorum" demekle yetindi.

MHP'DE KASET DEPREMİ
MHP'nin seçim sürecine kaset skandalları damga vurdu. İlk olarak MHP'li parti yöneticileri Metin Çobanoğlu, Recai Yıldırım, İhsan Barutçu ve Bülent Didinmez'in kasetleri yayınlandı. Bu isimler Bahçeli'nin çağrısı üzerine istifalarını verdiler. Ancak süreç bitmedi. Görüntüleri yayınlayan site 6 isim daha vererek onların da istifasını istedi. Bahçeli tehdit ve şantajlara boyun eğmeyeceklerini, kimin elinde ne varsa açıklayabileceği resti çekti. Ancak Mehmet Ekici'ye ait olduğu iddia edilen görüntülerin de yayınlanmasından sonra Ekici ile birlikte, Osman Çakır, Ümit Şafak, Deniz Bölükbaşı, Cihan Paçacı, Mehmet Taytak da istifa etti. Bu arada MHP görüntüleri yayınlayan sitelerden birinin AK Parti aday adaylarından Faruk Bayındır'ın kredi kartıyla alındığını ortaya çıkardı. Bayındır AK Parti'den ihraç edildi. Bu süreçte ilginç bir gelişme daha yaşandı. Görüntüleri yayınlanan isimlerden İstanbul milletvekili adayı İhsan Barutçu YSK'ya istifasını sunmadığı için partiden ihraç edildi, ancak Barutçu'nun milletvekilli adaylığı düşmedi.

BELİNE HAKİM OLMADI GİTTİ..
MHP'deki kaset skandalları meydanların önemli tartışma konularından biri oldu. Başbakan Erdoğan, "Sayın Kılıçdaroğlu, böyle bir skandal kasetin genel başkanıdır. Yoksa nerede genel başkanlık?" dedi. "Hanım kardeşlerimden özür diliyorum. Kendisinden önceki, beline hakim olamadı, gitti.." diyen Başbakan, MHP'yi de, "Neyin özeli, genel genel..." diye vurdu.

ÇILGIN PROJELER
Başbakan Erdoğan aylarca tartışma konusu olan "çılgın proje"yi bir basın toplantısı ile açıkladı. Kanal İstanbul isimli proje tartışmalara neden oldu. CHP lideri projeyi, "Çılgın Proje"yi "Deli olduklarını bilmiyorduk", "İçinde insan yok" sözleriyle eleştirdi. Projenin daha önce Ecevit döneminde yapıldığı da gündeme geldi.

YGS'DE E-MAİL ATIŞMASI
CHP lideri Kılıçdaroğlu meydanlarda sık sık YGS'deki şifre skandalı üzerinden hükümete yüklendi. ÖSYM Başkanı Ali Demir için ''Sahtekarılığın profesörü'', ''Ardamarın çatlamadıysa ayrıl arkadaş'' diye seslendi. Kılıçdaroğlu, YGS ile ilgili bir de e-mail iddiası ortaya attı. Bakan Hayati Yazıcı adına ÖSYM başkanına gönderilen torpil e-mailinin sahte isimle gönderildiği ortaya çıktı. Yazıcı suç duyurusunda bulundu.

BAŞBAKAN'IN KONVOYUNA SALDIRI
Başbakan Erdoğan'ın Kastamonu'da yaptığı mitingden sonra konvoyuna saldırı düzenlendi. Bir polis memurunun şehit olduğu olaya iktidar ve muhalefet partilerinden sert kınamalar geldi.

USTA-ÇIRAK POLEMİĞİ
CHP lideri Kılıçdaroğlu meydanlarda Başbakan Erdoğan'ı tartışmaya davet etti. Erdoğan'ın yanıtı "Haddine mi ya... Sen daha çıraksın, dur bakalım. Bu lig meselesi. Amatör kümede oynayanla, süper ligde oynayanı biraraya getirmek mümkün mü? Sen daha dur bakalım" oldu.
Rize'de hemşehrileri ile buluşan Başbakan Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedefine aldı, Kılıçdaroğlu'nu yalancılıkla suçlayan Erdoğan "Yalan Rüzgarı dizisinde oyna" diye seslendi.

MHP'NİN PÜSKEVİT SEÇİMİ
2011 seçiminin en çok akıllarda kalan olaylarından biri belki de MHP lideri Bahçeli'nin püskevit sözleri oldu. Bahçeli'nin sözleri sosyal paylaşım sitelerinde hit oldu. Bahçeli'nin mitinglerinde püskevit dağıtıldı.

YOLSUZLUK YAPAN BAKANLAR POLEMİĞİ
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın, ''Geçmişte bakanlık yapıp da milletvekili listelerine giremeyen isimler var'' sözlerini ''İlk kez bir Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, Bakanların yolsuzluk yaptığını itiraf etti" diye eleştirdi ve o Bakanların isimlerinin açıklanmasını istedi. Aday gösterilmeyen eski bakanlardan Kürşad Tüzmen Kılıçdaroğlu'na katıldığı bir törende serzenişte bulundu. Tüzmen'e "Lafım size değil" diyen Kılıçdaroğlu meydanlarda Tüzmen'in bu ziyaretini, "Onlar bile (eski bakanlar) geliyorlar, bize yalvarıyorlar, 'benim dürüst bakan olduğumu söyle' diyorlar" diye eleştirdi. Tüzmen Kılıçdaroğlu'nun bu sözleri üzerine televizyonda tartışmaya çağırdı, "Biz adamı ana rahmine kadar kovalarız sırasında tamam mı?" diye tepki gösterdi.

BAHÇELİ'DEN DİYARBAKIR AÇILIMI
MHP lideri Devlet Bahçeli genel başkanlığı döneminde ilk kez Diyarbakır'da miting yaptı. 6 Haziran'da yapılacak miting öncesi olay çıkaracakları iddia edilen bazı MHP'liler gözaltına alınıp tutuklandı. Bahçeli'nin mitinginde olay çıkmadı.
















Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol