KILIÇDAROĞLU'NA ÖRGÜT MÜDAHALESİ...

Kılıçdaroğlu’nun denge listesi, delegenin tepkisini kırmaya yetmedi.

19 Ocak 2016 Salı 10:21
KILIÇDAROĞLU'NA ÖRGÜT MÜDAHALESİ...

 CHP’nin kıran kırana pparti meclisi (PM) listesi yarışının yaşandığı 35. Olağan kurultayında, asıl sürprizi delege yaptı ve ilk kez CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde büyük gedik açtı. “İthal, merkez sağ” isimleri değil, parti geleneğinden isimleri listesine alarak “denge” kurmaya çalışan Kılıçdaroğlu’nun bu çabası da örgüt ve taban tepkisini kırmaya yetmedi. Genel başkanlık yarışında Kılıçdaroğlu’na 4. kez “vize” veren delege, bu kez kurmak istediği kadroya bir anlamda “müdahale” etti.

CHP kurultayında sabaha karşı tamamlanan PM seçimlerinden çıkan mesajlar ve genel merkezin bundan sonra izleyeceği tutuma ilişkin değerlendirmeler ana başlıklarıyla şöyle:

Sürpriz delegeden

CHP’nin son dönem kurultaylarında genellikle listeyi delen isimler 2-3’ü geçmiyordu. Fikri Sağlar ve İlhan Cihaner’in, listeyi delip gireceğine “banko” gözüyle bakanların sayısı oldukça yüksekti. Ancak her ne kadar yoğun kulis yürütülse de, il örgütleri ve muhalifler alternatif listeler çıkarıp, karşılıklı “dayanışma” gösterse de 20’nin üzerindeki ismin listeyi deleceğine kimse ihtimal vermiyordu. Bu nedenle çıkan sonuç, “delege sürprizi” olarak değerlendiriliyor.

Koalisyon kazandı

CHP liderinin “iddiasız” bir listeyle ortaya çıkması ve mevcut MYK’sinden çok az ismin listeye alınacağı kulislere yayılmasına karşın, aday olmayanlar dışında neredeyse bütün MYK ve PM “adaylık başvurusu yapın” denmesi ve bu isimlerin, hem geniş, hem de “maymuncuk” olarak adlandırılan ikinci listede yer alması şaşkınlık ve tepkiye yol açtı. Kurultay sonrasında partide sadece “kadro”ları değil, “yapısal” değişiklik planlayan Kılıçdaroğlu’nun çıkardığı liste, parti tabanında “partide hiçbir şey değişmiyor” algısı yarattı. Bu nedenle de geçmişte Kılıçdaroğlu’na “istediği kadroyu kurması” mesajı veren taban, bir kez daha “beklentileri” karşılanmayınca bu kez, “duruma” el koydu ve görmek istediği isimler için bir anlamda “koalisyon” yaparak, genel merkez listesine “müdahale” etti.

Karşılığı olana vize

Kılıçdaroğlu’nun “kemik” kadrosunda yer alan parti tabanından gelen ya da kamuoyunda “olumlu” algılanan isimler yüksek oylar aldı. MYK üyeleri Selin Sayek Böke, Haluk Koç, Erdal Aksünger, Veli Ağbaba, Ordu milletvekili Seyit Torun gibi isimlerin bu nedenle üst sıralardan PM’ye girmesi, “Tabanda ya da kamuoyunda karşılığı olan isimlere destek” mesajı olarak değerlendirildi.

Örgüt ağırlığı

Parti tabanı, genel başkanlığa geldiği 2010 yılından bu yana Kılıçdaroğlu’na, sürekli yaşanan seçimler, referandumlar nedeniyle “istediği kadroyu kurması”na olanak tanımış ve bu nedenle parti uzunca süre “iç tartışmaların odağı” olmaktan kurtulmuştu. Ancak, özellikle İstanbul, İzmir örgütlerinin ağırlık koyduğu PM seçimlerinde, bireysel ilişkiler, parti tabanında “tanınırlık, sevilirlik ve parti kültüründen gelme” önem kazandı. Kılıçdaroğlu’na önerilen ya da kendisinin tercih ettiği, genç ve kadın kontenjanından istediği isimler ile, MYK’de tepki duyulan isimler çizildi.

Muhalifler konuşacak

Listenin üçte birinin delinmesi, “dışarıda” konuşan muhaliflerin artık parti kurullarında etkin olacakları için ve Kılıçdaroğlu’nun eskisi kadar “rahat olamayacağı”na dikkat çekiliyor.

Örgüt listesi mi

Genel merkez, PM seçimlerinde ise BYKP üyeleriyle birlikte 60 isimden oluşan “maymuncuk listeyi” değil, 104 isimden oluşan “geniş” anahtar listeyi Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun listesi olarak adlandılıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, bu nedenle “Kılıçdaroğlu’nun listesinin delindiği” iddiasının doğru olmadığını dile getiriyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 19.01.2016 10:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol