KILIÇDAROĞLU: HİÇ KUSURA BAKMAYIN...

Antalya’da partisini 81 il başkanları toplantısının yanında biz dizi açılış ve ziyaret yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Burdur’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.

27 Mayıs 2013 Pazartesi 14:04
KILIÇDAROĞLU: HİÇ KUSURA BAKMAYIN...

 Kılıçdaroğlu Burdur, gezisi kapsamında ilk olarak Bucak ilçesinde, Bucak Öğretmenevi’nde işadamları ve sivil toplu kuruluşlarının temsilcileriyle sabah kahvaltısında bir araya geldi.Burada konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Bucak’a bundan öncede birkaç kez geldiğini söyledi. Siyaset adamının vatandaşına doğruları söylemesi gerektiğinin altını çizen CHP Lideri Kılıçdaroğlu,”Siyasiler doğruları söylemiyorsa vatandaşını kandırıyor demektir. Siyaset, siyasetçinin cebini dolduracağı alan değildir. Yandaşın zengin olduğu alanda değildir. Siyaset halka hizmettir. Halka hizmet edeceksiniz. Halk için mücadele edeceksiniz” diye konuştu.

KOYUNDAN VAZGEÇTİM SAMAN İHTAL EDİYORUZ

“Size ileride saman ithal edilecek desem ne derdiniz?” diye soran Kılıçdaroğlu, “Türkiye saman ithal eder hale gelecek desem, bu genel başkanın ayağı tamamen yerden kesildi’ diyecektiniz. Burdur, Konya, Anadolu coğrafyasında saman ithal edilir mi? Ama bugün gelinen noktada saman ithal ediyoruz. Koyundan vazgeçtim, saman ithal ediyoruz. Bizim neyimiz eksik, saman ithal ediyoruz. Her şeyimiz var. Ama bir yerde sorun var. Bir dert var. Türkiye saman ithal ediyor. Türkiye’nin büyümesi lazım. Türkiye büyüyor mu? Evet büyüyor. Ama mukayesesini şöyle yapacağız. Bizimle aynı kalkınma hamlesi yapan ülkelerle aynı yerde miyiz. Yerimiz nasıl. Güney Kore ile aynı kalkınma yarışına başladık. Bizim otomobilimiz vardı. Bizim otomobilimiz markası Anadol. Onlardan önce ürettik. Güney Kore bizden sonra iki marka otomobil üretti. Bizim Anadolu’dan haber var mı? Güney Kore’nin iki otomobili her yerde satılıyor. Güney Kore ile aynı yarışa başladık. Onlardan geride kaldık. Bizde büyüyoruz hızımı 2.2 büyüme. Türkiye son 10 yılda müthiş bir büyüme gösterdi. Tamamen palavra. 1946 20002 ortalama büyüme hızı 5.2., 2002-2012 büyüme hızı 2.1. 38 milyar dolarlık özelleştirme yaptılar. Tarihin en büyük borçlanması yapıldı. Neden Güney Kore’den geri kaldık. Sormamız gereken soru bu. Eğer bu soruyu sorar, sorar ve cevabını kendi aramızda bulursak Türkiye’yi uçururuz” şeklinde konuştu.

SANAYİDE GERİLEDİK

‘Türkiye'nin kul hakkı yemeyen, vatandaşını düşünen siyasetçiye ihtiyacı var” diyen Kılıçdaroğlu, “İşin özü budur. 2002 yılında Londra’dan 1 milyon dolar Türkiye geldi. 2013’ün Ocağında 1 milyon dolar, 4.5 milyon dolar oldu. Faizlerle buldu. Türkiye'nin kurtuluşu üretimdir. Türkiye üretirse istihdam sorunu, işsizlik sorunu çözülür, herkes hayatından memnun olur. İhracat yapar. Biz ihracat yapıyoruz. Ama birileri bizden daha fazla üretiyor ve biz geriye düşüyoruz. 187 ülke içinde büyüme açısından biz 111. sıradayız. 110 ülke bizden daha hızlı büyüyor. Sanayi üretiminde geriledik” ifadelerini kullandı

SANDIKTA İPİNİ ÇEKİN

Türkiye’nin tarım politikasını da eleştiren Kılıçdaroğlu, “Girdi fiyatları çok yüksek. Çiftçi ekmiyor, zarar ediyor. Teşvik bizde bir yıllık açıklanıyor. Avrupa’da 7 yıllık, Amerika’da 5 yıllık açıklanıyor. Çiftçinin önünü görmesi gerekiyor. O nedenle bize düşen görev bunları dile getirmektir. Size düşende bu iktidarın sandıkta ipe çekmektir” dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ İÇİN KUSURA BAKMA

Anayasa konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, "Anayasa görüşmelerini demokrasi ve özgürlükleri güçlendirmek için yapıyoruz. Anayasanın da öyle olmasını istiyoruz. Baskı ve şiddetle ülke yönetilmez. Düşünce özgürlüğü olmalıdır. Anayasa görüşmeleri devam ederken ortaya birden başkanlık sistemi geldi. Neden geliyor başkanlık sistemi. Bizim yıllardır süren parlamento sistemimiz var. Kör topal gidiyoruz. Demokraside vatandaş kendi milletvekilini seçmelidir. Anayasada başkanlık sistemini tartışma yaptırmadık. Demokrasi ve özgürlüğü yargı bağımsızlığını istiyorsan gel. Ama başkanlık sistemi için kusura bakma”şeklinde konuştu.

NEDİR SÜREÇ BİLEN VAR MI?

Süreç konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Nedir süreç konusu bilen var mı? Pazarlıkta neler görüşüldü bilen var mı? Biz CHP olarak kendi ülkemizde barış olmasını istiyoruz. Huzur olmasını istiyoruz. Hiçbir çocuğumuzun burnunun kanamasını istemeyiz. Bir derdimizi yok, burada anlaşıyoruz. Süreç konusunda endişelerimiz var. Kaygılarımız var. Biz endişeyi söyleyince, ‘Siz barışa karşı mısınız’ deniyor? Siz neleri konuştunuz biz bunu öğrenmek istiyoruz. Bu vatandaşın onu öğrenmeye hakkı yok mu? 76 milyonu Abdullah Öcalan’ın ağzına bakar hale getiriyorsunuz. Bunun ayıp tarafı yok mu? Kandil’de basın toplantısı yapılıyor herkes bilgi sahibi oluyor. Nerden çıktı bu. Ben merak ediyorum. Biz CHP’yiz. Kendi ülkemizin özgürlüğünü bağımsızlığını savunmayacak mıyız? DP, Adalet Partisi, DYP, Anavatan Partisi ile siyasi mücadele ettik. Bizim Türkiye’nin temel sorunları konusunda bir farkımız yoktu. Şimdi siz kalkıp TC.’den rahatsız oluyorsunuz. Senin TC ile ne alıp veremediğin var. Tabelalardan neden TC’yi çıkarıyorsun. Ben bunu sormazsam, ana muhalefet partisi olarak görevimi yapmamış olurum. Hem kendi adıma, babam adına, milletim adına TC’nin saygınlığı için soruyorum. Sayın Başbabakan siz hangi ülkenin Başbakanısınız. Neden TC Başbakan’ı olduğunu söyleyemiyorsun. Bu ülkenin çıkarları için her şeyi feda ederiz. Ülkenin çıkarları bizim için önemlidir, partinin değil.”

EKONOMİ İYİ GİTMİYOR

Ekonominin iyi gitmediğini savunan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Burdur'da mermer üretiyorsunuz. Çin'e gönderiyorsunuz. Orada kesiliyor, işleniyor yeniden mermer Türkiye'ye geliyor. Bu enerji fiyatı ile nasıl rekabet edeceksiniz üretmek sihirli bir kelimedir. Bir ülke üretirse büyür. Üretmenin özünde alın teri vardır. Üretirseniz dünyada saygınlık olur, tüketen toplum dünyada başarısız olur" dedi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Rusya ile nükleer santral anlaşması imzalandı. Engelleri kaldırırsanız bir ülke büyür. Pahalı yaptığınız, santralin enerjisini nasıl ucuz kullanacaksınız. Ipad almak, dizüsütü bilgisayarı,cep telefonunu almak sorun değil. Sorun bunların üretimini yapamamaktır. Güney Kore, Samsung markasını yaptı. Bizde bir Samsun sigara fabrikamız vardı. Biz şununla övünüyouz. Bu kadar yaptık, şu kadar yaptık. Çamaşır makinesi, buzdolabı ile övünen hiç başka başbakan yoktur. Televizyonu Amerikalılar buldu. Bugün ABD'de tv üretilmez. Bilim budur. Sanayi gelişme budur."

BAŞARISIZ OLDUĞUMUZ TEK ALAN SİYASET

Siyasetin özünü halkın oluşturduğuna vurgu yapan Kılıçdaroğlu, "Her alanda bizim başarılı yöneticilerimiz var. Yazarlarımız, sinemacılarımız,tarımcımız, iş adamımız var. Her alanda başarılı insanlarımız var. Başarısız olduğumuz tek alan siyaset. Halka en fazla yalan söyleyeni, hep iktidara getirdik. Ne yapıyoruz biz. 1920 ile 1946 yılları arasında gelişmeler çok önemlidir. Eksikliği, yanlışları vardır. Ama en azından şunu yaptılar. 1925 Kayseri'de uçak fabrikası yaptılar. 9 yıl sonra ilk uçak Ankara'ya indi. Merkez Bankası'nı yaptılar. Sümerbankları Etibankları kurdular. Şimdi biz yabancılara satıyoruz. Yabancı sermaye geliyor. Bankaları satın alıyor. Şimdi kar yurtdışına gidecek. Yeni fabrika kursunlar yeni istihdam kursunlar. Hayır ben faize geliyorum diyorlar. Bunu hepimizin düşünmesi lazım. Sonuçta kaybeden sizlersiniz.”

İNANÇ VE ETNİK KİMLİK ÜZERİNDEN SİYASET YAPILMAZ

Suriye meselesine de değinen CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Suriye ile alıp veremediğimiz nedir? Hangi gerekçe ile düşman olduk. Reyhanlı'da 52 yurttaş öldü, Cilvegözünde 14 kişi, sınırda 1 polis şehit oldu. Askerlerin kafasına çuval geçirildi. Türkiye Cumhuriyeti'nde böyle bir şey gördünüz mü? Bu kadar menfur olayın olduğunu gördünüz mü? Askerinin başına çuval geçirildiği zaman sesini çıkarmayan mı? Yoksa 'Afyon ekmeyeceksiniz' diyene ekeceğiz diyen kişimi ülkesini daha çok seviyor. Bunu bilmemiz gerekiyor: İnanç üzerinden, siyaset en tehlikeli siyasettir. Etnik konusunda da siyaset yapmak tehlikelidir. Siyasetin konusu vatandaşın derdidir. Bu ülkede yaşıyorsak devlet işsiz olana iş bulmak zorundadır. Üretiyor çiftçi, bırak üretsin. Devlet olarak senin görevin budur. Vatandaşın kimliğiyle uğraşamazsın sen. Bunu yaparsan vatandaşı bölersin, bölücülük yaparsın" şeklinde konuştu.

YENİ BİR ANLAYIŞ

Ülkenin yeni bir anlayışa ihtiyacı olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Yeni bir yönetime,kul hakkı, yetim hakkı yemeyen, vatandaşın derdini çözen, ne kimlik ne etnik ayrımı yapan, her vatandaşını başının üstünde kabul eden yeni bir anlayışa ihtiyacımız var. Bunun yolu sizin düşüncenizden geçer. Beraber düşüneceğiz. Siyaset vurmakla, kırmakla olmaz. Siyaset bir yarıştır. Siyaset Ülkenin yararına yapılan bir yarıştır. Yandaşların çıkarları üzerine siyaset inşa edilmez. Yeni bir yol haritasına ihtiyacımız var. Hesap vermekten korkmayan siyaset anlayışına ihtiyacımız var" ifadelerine yer verdi.

YANGINA BENZİNLE GİTMEMELİYİZ

Kılıçdaroğlu, “Milli günler yasaklanır mı? Yasak getiriyorsunuz. Çocuklarımıza mili günlerimizi öğreteceğiz. Hangi devlet öğretmez milli günlerini. Papua Yeni Gine'ye, Angola'ya Uganda'ya gidin her ülkenin milli günleri vardır. Hepimizin düşünmesi lazım. Kimse kusura bakmasın böyle bir anlayışla ülke yönetilmez. Kavga ve dövüşle yönetilmez. Radikal uzuvlar Türkiye'de eğitiliyor, Suriye'de kardeşine silah sıkıyor. Komşuda yangın var biz benzinle gidiyoruz üstüne. Su ile gitmemiz lazım. İki tarafı bir araya getirmemiz lazım. 'Birbirinizi boşa öldürüyorsunuz' demeliyiz. İslam coğrafyasından başka dünyada kan akan başka bölge yok. Neden burada kan akıyor yazık günah değil mi? Üzülmeyecek miyiz? Batının egemen güçlerinin Orta Doğu'da taşeronluğunu yapmak bize yakışmaz" diye konuştu.

OSMANLI ŞERBETİ İÇTİ

Kılıçdaroğlu konuşmasının ardından salondakilerin sorunlarını dinledikten sonra Süleyman Bulvarı üzerindeki kermesi gezdi. Kılıçdaroğlu burada, tulumba tatlısı yedi, Osmanlı Şerbeti içti . Kılıçdaroğlu ikram edilen et döneri de yedi. Kılıçdaroğlu daha sonra cadde üzerindeki esnafı ziyaret etti.

BİRGÜN SEN DE DÖNERSİN

63 yaşındaki Ahmet Bilgin isimli vatandaş ile tokalaşan Kılıçdaroğlu’na Bilgin “Bir gün sen de bu hacı amcadan tarafa dönersin inşallah” dedi.Kılıçdaroğlu daha sonra Çeltikçi pazarındaki esnafı ziyaret etti. Esnaf Kılıçdaroğlu’na ürünlerini satamamaktan dert yandı.
İSA AKAR

İHA





Son Güncelleme: 27.05.2013 14:06
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol