Kılıçdaroğlu: Ben Erdoğan Değilim...

29 Haziran 2018 Cuma 14:39

24 Haziran seçimlerindeki hayal kırıklığının ardından “istifa’’ ve “kurultay’’ çağrılarının yapıldığı CHP’de Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla PM olağanüstü toplandı. Yaklaşık 2.5 saat süren toplantıda seçim sonuçları ve disipline sevk işlemleri masaya yatırıldı.

Edinilen bilgiye göre; PM’den, 41 yıl sonra ilk kez Elazığ’dan milletvekili seçilen aynı zamanda geçen dönem Tunceli milletvekili olan Gürsel Erol’a disiplin kararı çıktı. Erol, yalnızca 14 ret oyu ile tedbirli olarak “kesin ihraç’’ talebiyle PM tarafından Yüksek disiplin Kurulu’na (YDK) sevk edildi. PM’de disipline sevk kararı çoğunluğun oyuyla alındı. Erol, 24 Haziran seçimlerinin ardından Kılıçdaroğlu’na istifa çağrısı yapmış ve genel merkez önünde oturma eylemi başlatacağını duyurarak partilileri kendisine desteğe çağırmıştı. Ancak Kılıçdaroğlu’nun disiplin gündemli olağanüstü PM toplantısı çağrısının ardından, önceki gün bir açıklama daha yapan Erol, “dededen, atadan CHP’li olduğunu” vurgulayıp eylem kararından vazgeçtiğini duyurmuştu.

‘Tüzükte yeri var’

CHP PM üyeleri Erdal Aksünger, Necati Yılmaz ve Eren Erdem de 24 Haziran sonrasında Kılıçdaroğlu’na istifa çağrısı yapanlar arasındaydı. Ancak bu isimler toplantının gündemine gelmedi. Kılıçdaroğlu, yalnızca Erol hakkındaki dosyayı üyelere sundu. Yapılan değerlendirmelerde, yönetime istifa veya kurultay çağrıları yapılabileceği, bunun suç olmadığı ancak CHP tüzüğüne göre eylem çağrısının suç oluşturduğu belirtildi. CHP parti tüzüğünde kesin çıkarma gerektiren parti suçlarında, “Partinin temel ilkelerine aykırı siyasal çalışmalara ve eylemlere katkıda bulunmak’’ maddesi yer alıyor. Tedbirli olarak YDK’ye sevk edilen Erol, YDK’den karar çıkana kadar parti adına açıklama yapamayacak ve parti çalışmalarına katılamayacak.

Elinde sadece Gürsel Erol 'un dosyası vardı

Erol’un savunmasının alınmasının ardından YDK; uyarı, kınama veya ihraç kararı alacak. Edinilen bilgiye PM’nin seçim sonuçlarının ODTÜ’lü akademisyenlerin araştırmasıdan sonra tekrar toplanacağı ve seçimin rakamlarla değerlendirileceği belirtildi. Kılıçdaroğlu toplantıya girdiğinde elinde yalnızca bir dosya olduğunu, onun da Gürsel Erol’a ait olduğunu belirtti ve Erol’un sosyal meyda paylaşımlarındaki ifadeleri okudu. Bazı PM üyemerinin eylem çağrısını doğru bulmamalarına karşın bunun bir disiplin suçu gerektirmediğini belirtmesi üzerine Kılıçdaroğlu’nun, “Eleştirilere açığım ama eylem yapmak, insan toplamaya çağrı yapmak kabul edilemez, Parti içi disiplini sağlamalıyız. Beni herkes eleştirebilir ama partiye zarar veriyorsa gereğini yapmalıyız” karşılığı verdiği öğrenildi. Davaya burs şartı Kılıçdaroğlu’nun ayrıca kendisine hakaret edenlere yönelik açtığı davalarda da birkaç öğrenciyi burslu okutmaları durumunda davalardan vazgeçeceğini söylediği kaydedildi. PM üyelerinden partide yapısal sorunlar olduğuna yönelik de eleştiriler geldiği belirtildi. Buna da Kılıçdaroğlu’nun “Örgütsel ve yapısal sorunlar olduğunu biliyorum. Bunu çözmek istiyorum ancak sürekli araya giren seçimlerden bir zaman bulunamıyor. Sürekli aksıyor” dediği öğrenildi.

‘Ben Erdoğan değilim’

Öte yandan PM’de 4 kişinin Kılıçdaroğlu’nu “onur istifa’’ya çağırdığı belirtildi. Seçimden sonraki ilk konuşmasında özellikle “koltuk sevdalıları’’ söyleminin Kılıçdaroğlu’na yakışmadığını söyleyen bazı PM üyelerinin “Bu aşamada size yakışan onurlu vedadır’’ dediği belirtildi. Toplantıda Bülent Tecan’a yönelik de özellikle seçim gününe ilişkin eleştirilerin geldiği kaydedildi. Tutanakların sisteme girilmediği belirtilirken, Tezcan’ın Kılıçdaroğlu’nu manipüle ettiği söylendi. Kılıçdaroğlu’nun manipüle edilmesi yönündeki eleştirilere ise CHP liderinin “Ben Erdoğan değilim. Beni kimse manipüle edemez. Kimsenin buna gücü yetmez’’ dediği öğrenildi.

Seçim için teknik heyet kurulacak

CHP önümüzdeki günlerde seçim sonuçlarının değerlendirileceği, detaylı bir bir dizi toplantı gerçekleştirecek. CHP bünyesinde kurulan teknik heyetler seçim sonuçlarıyla ilgili Türkiye genelinde detaylı rapor hazırlayacak. Raporların tamamlanmasının ardından söz konusu raporlar PM üyelerine ve parti yetkililerine dağıtılacak. Raporlar çerçevesinde PM üyeleriyle, TBMM grubuyla ve il başkanlarıyla yapılacak toplantılarda seçimin siyasi değerlendirmesi yapılacak. Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, gündemlerinde istifa veya kurultay olmadığını belirterek, ‘’Önümüzde iki büyük seçim vardır. Bir yerel seçimler bir de ondan sonraki genel seçim. Parti bütün hazırlığını buna göre yapmak ve yürütmekle yükümlüdür’’ dedi.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol