'KEMALİST CUMHURİYET BİTİYOR'

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başdanışmanı Etyen Mahçupyan, Kemalist Cumhuriyet döneminin kapanmakta olduğunu ileri sürdü.

11 Aralık 2014 Perşembe 13:04
'KEMALİST CUMHURİYET BİTİYOR'

 Akşam gazetesi yazarı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başdanışmanı Etyen Mahçupyan, tartışma yaratacak bir yazıya imza attı. Mahçupyan, 'Kemalist Cumhuriyet döneminin kapanmakta' olduğunu belirtti. Laikliğin yıprandığını, Türklüğün kuşatıcı olmadığını söyleyen Etyen Mahçupyan, şöyle devam etti: "Kemalist rejimin makbul vatandaş tasavvurunun anakronik kaldığı bir tarihsel evrenin içinden geçiyoruz. Cumhuriyetçi laiklik iyice yıpranmış ve bizzat anti-seküler bulunmaya başlanmış durumda. Türklük ise yanlış ve kasıtlı bir devlet milliyetçiliği uygulaması sonucu, toplumu kuşatma niteliğini büyük ölçüde yitirmiş halde. Bu ideolojik zemin üzerinde bugünün Türkiye’sini yönetmek artık mümkün değil."

Etyen Mahçupyan'ın 'Yeniden ‘kendimizi’ aramak' başlıklı bugünkü yazısı şöyle:

ASIL ETKEN TÜRKİYE'NİN RUH HALİ

Kasım ayı sonunda Antalya’da yapılan 1. Eğitim Kongresi, mesleki tartışmalar dışında yaklaşmakta olan bir ideolojik ve psikolojik gündemin de habercisiydi. Kongre ilk kez Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlendi ama önceki yıllarda daha dar kapsamda yapılmaktaydı. Genelde esas konu özel okulların durumu, sorunları, ihtiyaçları ve Bakanlık’la ilişkileriydi. Bu yıl da söz konusu temalar ele alındı ve işçi/işveren ilişkilerini de kapsayan biçimde, bazen hararetin arttığı oturumlarda tartışıldı. Ancak Bakanlığın organizasyonu belli ki bu yıl bir başka temanın daha gündeme gelmesine vesile olmuştu. Muhtemelen bu yönlendirmede eğitimde bir reform ihtiyacını hisseden Bakanlığın da etkisi vardı. Ama belki de asıl etken Türkiye’nin içinde olduğu ‘yeni’ ruh haliydi…

KEMALİST CUMHURİYET BİTİYOR

Kısaca söylemek gerekirse, bu ‘yeni’ ruh hali yüz küsur yıl önce yaşanılan ‘biz kimiz’ ve ‘kim olmalıyız’ türünden kadim kimliksel sorunların kültürel düzlemde yeniden sorulmasıyla ilişkili. Bu soruların yeniden gündeme gelmesinin esas nedeni muhakkak ki Kemalist Cumhuriyet parantezinin kapanmakta olması… Kemalist rejimin makbul vatandaş tasavvurunun anakronik kaldığı bir tarihsel evrenin içinden geçiyoruz. Cumhuriyetçi laiklik iyice yıpranmış ve bizzat anti-seküler bulunmaya başlanmış durumda. Türklük ise yanlış ve kasıtlı bir devlet milliyetçiliği uygulaması sonucu, toplumu kuşatma niteliğini büyük ölçüde yitirmiş halde. Bu ideolojik zemin üzerinde bugünün Türkiye’sini yönetmek artık mümkün değil. Hayat bizleri ve tabii ki iktidarı eskiyi sonlandırmak, yeniyi üretmek ve eskiden yeniye yumuşak bir biçimde, devlet sistematiğini bütünlük içinde tutarak geçmek misyonuyla karşı karşıya bırakıyor.

AK PARTİ AVANTAJLI

Diğer taraftan iktidarda olan AKP’nin yeniyi yaratmak konusunda bariz avantajları var. Eski rejimin kamusal alanın dışına ittiği bir kesimin temsilciliğini yapıyor ve üstelik hem bu toplumun en kalabalık cemaatini taşıyor, hem de seçimlerde yüzde elli civarında bir çoğunluk sağlıyor. Diğer bir deyişle hangi ölçütle bakarsak bakalım bu türden bir geçişi yapacak meşruiyete sahip bir iktidar bu… Kemalizm’in oryantalist ve pozitivist aorası altında dindarlığı arkaik bulan bir laikliğin kimlikleşmiş olması da AKP iktidarının meşruiyetini artırıyor. Çünkü mesele sadece devletin İslami kitleyi dışlaması ve ‘ehlileştirmeye’ çalışması değildi. Kendisini adını koysa da koymasa da ‘laik’ olarak kimlikleştiren cemaatin de dindarları daha alt statüde görmesinde ve bu durumu kendi lehine doğal imtiyazlara tahvil etmesindeydi.

Söz konusu meşruiyet zemini son birkaç on yılda dünyadaki büyük değişim nedeniyle de yine AKP lehine güçlendi. Post modern eleştiri modernliğin sorun çözme kabiliyetini sorgularken aynı zamanda modernlik ‘nedeniyle’ de sorunlar yaşadığımızı ortaya koydu. Bu sorunlar esas olarak Batı’nın iç kültürel insicamının göçmenler yüzünden bozulması nedeniyle görünür olmuştu. Dolayısıyla küreselleşme ile modernliğin sıkıntıları iç içe geçti ve ‘yabancı’ kimliğin hem aktörleşmesine neden oldu, hem de onun siyasi hareket alanını genişletti.

YENİ BİR DÜNYA GÖRÜŞÜ

AKP bu dönemin ‘çocuğudur’… Çeperden merkeze gelerek onu yeniden ve kendi değer anlayışı etrafında kurgulamak, bir yandan Türkiye’deki rejimin dönüşmesini, diğer yandan Türkiye’nin küresel ortama entegre olabilmesini ifade etti. Buna ekonomi ve hizmetlerdeki sıçramayı eklediğimizde, karşımızda sadece bir parti yönetiminin değil, yeni bir dünya görüşünü taşıyan bir geniş kitlenin olduğunu idrak edebiliriz. Söz konusu dünya görüşü İslami temel üzerinde yükselmekle birlikte, dışa açılmaya, ilişki kurmaya, benzeşmeye ve melezleşmeye açık. Ne var ki bu hızlı değişim aynı zamanda bir kimlik kaybını ima ettiği ölçüde, yüzleşilmesi gereken bir tehdit de…

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 11.12.2014 13:06
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol