Kasım Süleymani Öldürüldü, Savaş Kapıda!

Uluslararası ajanslar haberi 'acil' koduyla geçti, tüm dünya 'son dakika' gelişmesi olarak duyuruyor... İran Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyonlardan sorumlu birimi Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Irak'ta ABD güçleri tarafından öldürüldüğü açıklandı.

03 Ocak 2020 Cuma 09:01

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), “İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani’nin Başkan Donald Trump’ın talimatı doğrultusunda öldürüldüğünü” duyurdu.

ABD’nin insansız hava araçlarıyla (drone) Bağdat Uluslararası Havalimanı ve çevresine yönelik gerçekleştirilen füze saldırısı sonucu Suriye’de önemli rol oynayan İran destekli Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis’in de öldüğü belirtildi.

İRAN: ULUSLARARASI BİR TERÖRİZM EYLEMİ 
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif da Kasım Süleymani’nin öldürüldüğünü teyit etti. Zarif, sosyal medya hesabından yaptığı ilk açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“ABD’nin bu külhani maceracılığının tüm sonuçlarının sorumluluğunu taşıyacak”

"SUÇLULARI ACI BİR İNTİKAM BEKLİYOR"
Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin bölgedeki ABD-İran gerilimini artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Siyasi yorumcular, bu gelişmenin İran’ın ABD’ye karşılık vermesine yol açmasından endişe duyuyor.

Zira; Tümgeneral Kasım Süleymani, İran rejimi açısından kilit bir figür. Süleymani’nin komuta ettiği Kudüs Gücü, doğrudan İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’den talimat alıyor.

İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, Süleymani'yi hedef alan saldırıyı kınarken, 3 günlük ulusal yas ilan edildiğini açıkladı.

Hamaney, direnişe bağlı olanların Süleymani'nin katillerinden intikam alacağını söyledi.

ABD'DEN TEPKİ DOLU AÇIKLAMALAR
ABD'li Demokrat Senatör Tom Udall, operasyonun ''ABD güçleri ve halkını tehlikeye atabileceğini ve ABD'yi Ortadoğu'da Amerikan halkının istemediği ve desteklemediği yeni bir savaş felaketine sokabileceği' açıklamasında bulundu.

Udall, ''Trump yönetimini izlediği yolu değiştirmeye ve Ortadoğu'da sonu belirsiz yeni bir savaşa sürüklenmeden önce diplomasi çabası yürütmeye çağırıyorum" dedi.

Irak'ta savaşmış bir isim olan Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Seth Moulton da, Başkan Trump'ın bu son hamlesinin bölgesel savaşı tetikleyebileceği görüşünü dile getirdi ve yönetimi ''hala bir stratejisi olmamakla'' eleştirdi.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Senatör Chris Murphy, ''Süleymani ABD'nin düşmanıydı buna kuşku yok. Soru şu: Amerika Kongre'nin herhangi bir yetkisi olmadan, İran'daki en güçlü ikinci kişiye suikast düzenledi ve bilerek dev boyutta bir bölgesel savaş riskini mi yarattı?'' dedi.

Konuyla ilgili bir açıklama da Demokrat Başkan aday adayı ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'dan geldi. Biden yazılı açıklamasında, ''Hiçbir Amerikalı'nın Süleymani'nin yasını tutmayacağını ve Süleymani'nin Amerikan askerleri ve binlerce masuma karşı işlediği suçlardan dolayı bu cezayı hak ettiğini'' belirtti ancak bu hamlenin ''zaten tehlikeli olan bölgede gerilimi büyük ölçüde arttıracağını'' söyledi.

Biden, ''Yönetimin açıklaması, amacının İran'ın gelecekteki saldırılarını engellemek olduğunu söylüyor ancak bu hamlenin bunun tam tersi bir etki yapacağı hemen hemen kesin. Başkan Trump, kibrit kutusuna dinamit çubuğu attı' ifadesini kullandı.

KASIM SÜLEYMANİ KİMDİR?
Tümgeneral Kasım Süleymani, İran Devrim Muhafızları’nın yurt dışındaki gizli operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü’ne 1998’den bu yana komuta ediyor.

Tahran Yönetimi, 8.5 yılı aşan Suriye’deki iş savaşta Kudüs Gücü’nün rolünü kabul ediyor. Devrim Muhafızları’nın elit birimi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a sadık güçlere ve onlarla birlikte savaşan binlerce silahlı Şii milise danışmanlık veriyor.

Kudüs Gücü, Irak’ta ise IŞİD’le savaşan Şii ağırlıklı paramiliter güçlere (Haşdi Şabi) destekte bulunuyor. Bölgedeki çatışmalar, bir dönem gözlerden uzak olan General Süleymani’yi İran’da bir şöhret haline getirdi.Süleymani, İran’da ‘ulusal kahraman’ olarak görülüyor.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Eski Genel Komutanı Muhsin Rızai, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Kasım Süleymani, şehit kardeşlerine katıldı ancak ABD’den acı bir intikam alacağız” ifadelerini kullandı.

31 ARALIK’TA BÜYÜKELÇİLİK BASILDI
* ABD’nin İran Devrim Muhafızları’nın en kritik isimlerinden biri olan Süleymani’ye yönelik saldırısı, ABD’nin Bağdat’taki Büyükelçilik binasının protestocular tarafından basılmasından birkaç gün sonra gerçekleşti.

* Bağdat'ta hükümet binalarının ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge’deki ABD Büyükelçiliği, 31 Aralık’ta Haşdi Şabi taraftarları tarafından basılmıştı.

* ABD’nin Bağdat Büyükelçisi  Matthew H. Tueller ve elçilik personelinin tahliye edilmesine yol açan bu baskın ise Haşdi Şabi’nin kilit grubu Ketaib Hizbullah’a yönelik beş hava saldırısı düzenlemesinin ardından yaşanmıştı.

* İngiliz Reuters haber ajansı 31 Aralık tarihli haberinde, Büyükelçilik baskınında Haşdi Şabi komutanlarından Ebu Mehdi el Mühendis, Haşdi Şabi içindeki Bedir grubu lideri Hadi el Amiri, Asaib Ehl el Hak grubu lideri Keys el Hazali ve diğer milis grup liderlerinin protestocular arasında bulunduğunu duyurmuştu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 03.01.2020 11:08
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol