KADIN ADAY SAYISI KADER'İ KIZDIRDI

"Hayal kırıklığına uğradık" diyen Aydın, kadın milletvekili adaylarına seslenerek, "Sizi değil de erkekleri liste başına koyan partilerle çalışmayın" dedi.

12 Nisan 2011 Salı 18:24
KADIN ADAY SAYISI KADER'İ KIZDIRDI


Çiğdem Aydın, siyasi partilerin milletvekili aday listeleriyle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Kadın adayların sayısının az olmasının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını vurgulayan Aydın, "Siyasi parti yöneticilerinin kadınlara geçit vermemekte ne kadar kararlı olduğunu görmüş olduk. Kadın aday sayısında bir artış var. CHP, MHP ve AK Parti'de kadınlar konusunda bir artış oldu. Ama bu beklediğimiz bir artış değil yüzde 10'luk bir artış oldu. Buda demek oluyor ki, meclisteki kadın aday oranı yüzde 20 olacak. Yüzde 20 kesinlikle yeterli bir oran değil" ifadelerini kullandı.

KADER olarak düzenledikleri "275 Kadın Meclis'te" kampanyasının, kadın adayların sayısının az da olsa artırılmasında etkili olduğunu dile getiren Aydın, "Kadın aday sayısında büyük bir artış oldu. Artış olunca da partiler daha çok listeye yerleştirmek zorunda kaldılar. Onlar her zaman karşı bir argüman üretiyorlar. Adeta bir oyuna döndü. 2002'de yeterli sayıda kadın aday yok dediler. 2007'de yeterli donanımda kadın aday yok demişlerdi. Şimdi bakalım 2011 için ne söyleyecekler. Kadınları özellikle alt sayılara seçilmeyecek yerlere konmasının muhakkak bir açıklaması vardır. Ama artık bunlar inandırıcı olmayacak" diye konuştu.

"Biz toplumun beklentilerine cevap verdik diye göstermelik şeyler söylüyorlar" diyen Çiğdem Aydın, şöyle devam etti:

"Halbuki bunun çok daha iyisini yapacak kalitemiz, donanımımız var. Ayrıca hem imkanımız hem de halkın talebi var. Bizim talebimiz meclisin yarısı kadın olsundu ona göre engelli olsun, ermeni olsun, Süryani olsun ama olmadı. Erkekler yine kendi çalışma arkadaşlarına istihdam alanı yaratmak amacıyla siyaseti kullandılar".

Aydın, kadınların olmadığı mecliste kadın haklarına yönelik çalışmaların yapılmasından ümitsiz olduklarını ifade ederek, "Şimdi önümüzde yeni bir anayasa meselesi var. Seçilebilme şansları olan tüm kadınlar meclise girerse mecliste ki kadın sayısı yüzde 20'yi bulacak. Bu yüzde 80'lik bir erkek oranının yazdığı anayasa, kadınları yansıtacak mı acaba? Kadınlara yönelik politika yapılacak mı? Hayır yapılmayacak. Erkeklerin önem verdiği politikalar öne geçecek" dedi.

Kadın aday adaylarına da seslenen Aydın, büyük bir cesaret ve kararlılık gösterdiklerini vurguladı. Aydın, "Siyasetin algısı maalesef insanlar kirli bir iş olarak algılıyorlar. Son listeler insanların çok da haksız olmadığını gösteriyor. Buna rağmen bir adaylık dilekçesi vermek o parayı bulup yatırmak önemli adımdır. Kadınlara söylemek istediğimiz şey, asla vazgeçmeyin siyaset uzun soluklu bir yarış siyasete küsmeyin. Biz sonraki seçime aynen hazırlanmamız gerekiyor. Adaylığı kesinleşen kadınlar ise onlara manevi desteğimiz sürecek. Onların her zaman yanındayız. Onlarla birlikte sokaklarda dolaşacağız. Buradan tüm kadınlara sesleniyorum. Erkekler bizi saymadı, sizde onları saymayın. Seçilebilir kadınların olduğu partilere oy verin. Partili kadınlara da seslenmek istiyorum. Sizi değil de erkekleri liste başına koyan partilerle çalışmayın. Onlar sizin emeğinizi yok saydı, sizde emeğinizi ona harcamayın" şeklinde konuştu.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol