İŞTE O YOL HARİTASI...

Jandarma, Genel Müdürlük olmayacak ama önemli yenilikler yaşanacak. General üstü için kararı YAŞ verecek altında ise yetki 'İçişleri'nde olacak.

27 Ekim 2014 Pazartesi 13:38
İŞTE O YOL HARİTASI...

 Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kayseri'den Kahramanmaraş'a geçerken uçakta medya kuruluşlarının Ankara temsilcilerine açıklamalarda bulundu. Gündeme ilişkin değerlendirmeler yapan Davutoğlu, özetle şunları söyledi...

3 ŞEHİT VE HDP:  HDP'nin “3 PKK'lı infaz edildi, şimdi de 3 asker öldürüldü. Çözüm süreci konusunda sorumlu olanlar biraz hızlı hareket etmeli” şeklindeki açıklamaları bizi endişelendiren bir mantık. İlk günden itibaren ısrarla kamu düzeni diyorum. Asker-gerilla gibi bir karşıtlık üzerinden çözüm süreci yürüyemez. O 3 terörist, baraja saldırdığı için öldürüldü. “Gerilla ile asker eşit, biz kendi düzenimizi kurarız' noktasına gelinirse, bu çözüm istememektir. Kamu düzeni pazarlık konusu değildir. Güvenlik güçlerinin meşru güç kullanma hakkını tartışma konusu yapmayız.

PYD'NİN TUTUMU:  Bizim yaptığımız hamleler, maskeleri düşürerek birçok şeyi deşifre etti. Rejim ile işbirliği ortaya çıktı. Amerikalılara da her seviyede çok net söyledik. Dışişleri Bakanı John Kerry buraya geldiğinde, “Kimse bizden Türkiye'yi riske edecek bir hamle beklemesin” dedim. PYD'ye Kandil'den katılan PKK unsurları var. Bölgesel Kürt yönetiminin izni olmadan bu geçişler yapılıyordur. Çünkü orası da yarı IŞİD yarı 'no mens land'a (Tarafsız Bölge) dönüşmüş durumda. Tünelin ucu görünmeden, entegre bir strateji görmeden Türkiye'nin risk üstlenmesini kimse beklemesin. Sütten ağzımız yandı. 

ABD İLE İLİŞKİLER:  ABD ile ilişkilerde kriz ortamı yok. Görüş farkı var. Zaten onu gidermeye çalışıyoruz. Son dönemde diplomatik, askerî, istihbari kanatta çok yoğun görüşmelerimiz var. Ne istediğimiz belli. Hepimiz risk altındayız. Etkin ve entegre bir stratejiye ihtiyaç var. Bunu gördüğümüzde gerekli adımları atarız. Ortak bir pozisyona gelmeye çalışıyoruz.

JANDARMANIN DURUMU:  Jandarmanın özel bir statüsü var. Askerî görevlerde TSK'nın parçası olarak kalacak. Görüntüde İçişleri Bakanlığı'na bağlılığı vardı. Şimdi olacak olan da tümüyle Silahlı Kuvvetlerden ayrılıp İçişleri'ne gelmek değil. Askerî eğitim verilecek, general üstü kadrolarda yine YAŞ kararları geçerli olacak. Ama sivil alanda başarıyı veya başarısızlığı İçişleri Bakanlığı belirleyecek, görevden alabilecek. Generalin altındaki rütbelerde tabii. Şimdi kolluk görevlerinde İçişleri'ne yetki veriyoruz. 

PARALEL YAPI:  Devletin içinde meşru otorite dışındaki her örgütlenme devlete tehdittir. Bir siyasi partiymiş gibi bürokrasiyi de kullanarak hareket etmeye kalkarsa bu sadece iktidara değil, muhalefete de bir tehdittir. Çünkü siyasetin alanını daraltıyor. AK Parti yanında CHP ve MHP de dinlenmiş. İsimleri veremem. Nitekim güç oyunlarıyla Deniz Baykal gitti, Kemal Kılıçdaroğlu geldi. 2011 seçimlerinden önce MHP Genel Başkan Yardımcılarının bir kısmı devre dışına itildi. MGK toplantılarında bu konuyu ele alacağız. 

MERKEZ BANKASI:  Merkez Bankası'ndan brifing alacağım. Açıkçası bu dönemde faizlerin düşmesi gerektiğini düşünüyorum. Son Para Politikası Kurulu'nda faizlerde indirime gidilmesi doğal olanı idi. Müdahale edip baskı yapacak değilim. Merkez Bankası Başkanı, çok eski dostumdur. 'Söylediklerim, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına halel getirmez' dedim. Bankanın aldığı bir karar, ülkenin yatırım görüntüsünü ve dış finansmanını pozitif de negatif de etkiliyor.

DÖNÜŞÜM PAKETİ:  Yeni sanayi politikası ile 25 önemli aksiyon alanındaki planı, G-20 zirvesi (kasımda) gitmeden önce ne kadarı hazır hale gelmişse açıklayacağız.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 28.10.2014 11:22
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
ali can 2014-10-28 00:03:55

Hani harita, hani yol.?