İŞTE O MEKTUBUN AYRINTILARI...

PKK lideri Abdullah Öcalan, 21 Mart 2015 Nevruz kutlamaları sırasında Diyarbakır’da okunmak üzere kaleme aldığı mektubunu tamamlama aşamasına geldi.

16 Mart 2015 Pazartesi 10:21
İŞTE O MEKTUBUN AYRINTILARI...

 







PKK lideri Abdullah Öcalan, 21 Mart 2015 Nevruz kutlamaları sırasında Diyarbakır’da okunmak üzere kaleme aldığı mektubunu tamamlama aşamasına geldi. Bu arada Öcalan’a Çözüm Süreci’ndeki görüşmelerinde ‘sekretarya’ görevi yapacak PKK’lı mahkûmlar da İmralı'ya nakledildi. Sekreteryada yer alan isimlerden biri 1991'de Bakırköy’de 11 kişinin öldüğü Çetinkaya Giyim Mağazası’na yapılan molotoflu saldırıda adı geçen Çetin Arkaş...

Öcalan mektubunu kısa sürede ‘Devlet Heyeti’ görevlilerine teslim edecek. Ak Parti hükümetinin ilgili bakanlarının da onayından geçmesi beklenen mektup Diyarbakır’da cumartesi kutlanacak Nevruz öncesinde ‘HDP Heyeti’ne verilecek.

KIYMETLİ YIL HARİTASI
Abdullan Öcalan’ın mektubunda, PKK gruplarının sınır dışına çıkışı, örgütün toplayacağı olağanüstü kongrede, “Türkiye’ye karşı silahlı mücadeleden vazgeçme kararı” alması, Suriye Kürdistan bölgesiyle Türkiye arasındaki sınırların Avrupa Birliği gibi benzer bir uygulamayla kaldırılması gibi önemli tartışma başlıklarına yanıtlar vermesi bekleniyor. PKK’nın yayın organlarından kabul edilen Nuçe TV’ye mektuba ilişkin bilgi veren Sırrı Süreyya Önder de “İçeriğine dair bir şey söyleyemem, şu anda doğru olmaz. Ama niteliğine dair kendisinin yaptığı değerlendirme şudur: Barışa giden yolun teorik, pratik, ve nitelik bakımından bütün detaylarının ulusal olarak yer alacağı, bir anlamda hem ülkemiz için hem bölgemiz için kıymetli bir yol haritası ve yepyeni bir perspektif içereceğini söyleyebiliriz” dedi. Önder, yeni mektubun 2013 ve 2014 Nevruz’unda okunan mektuplardan farkını ise şu sözlerle anlattı: “Bana ‘Daha öncekiler bir barış çağrısıydı, bu mektup demokratik bir Cumhuriyet için ve bu Cumhuriyet’in inşası için hepimize hayati önemde lazım olan ve evrensel olan bir perspektif verecektir’ dedi. Öcalan, tartışmalar ile süreci bu nitelikte ve bu derinlikte yürüteceklerini söylediğini ifade etti.”

SEKRETARYA TAMAM
ABDULLAH Öcalan’ın yanına Kasım 2009’da gönderilen PKK’lı Şeyhmus Poyraz, Bayram Kaymaz, Cumali Karsu ve Hasbi Özdemir ile TİKKO’cu Hakkı Alpan, 4.5 yıl sonra İmralı’dan başka cezaevlerine nakledildi. Öcalan’a Çözüm Süreci’ndeki görüşmelerinde ‘sekretarya’ görevi yapacak PKK’lı mahkûmlar Mehmet Sait Yıldırım, Ömer Hayri Konar, Çetin Arkaş, Nasrullah Kuran ve Veysi Aktaş’ın da İmralı’ya nakilleri tamamlandı.

CEZAEVİ SORUMLUSU
Öcalan’ın avukatlarından, BDP’nin Mersin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Bedri Kuran’ın kardeşi olan Nasrullah Kuran, Kobane için cezaevlerinde yaklaşık 4 bin PKK’lı tutuklu ve mahkûmun ekim ayı ortasında başlattığı açlık grevi eylemini duyuran açıklamaya cezaevi sorumlusu olarak imza atmıştı.

ORTADOĞU UZMANI
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olan Ömer Hayri Konar ise bir dönem örgütün Suriye merkezli Ortadoğu sorumlusuydu. Konar, PKK’nın Ortadoğu politikalarının belirlenmesinde önemli isimlerden biri olarak gösteriliyor.

AVRUPA’DAN ÖRGÜTE
Mehmet Sait Yıldırım ‘Devletin egemenliği altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmak’ suçundan ömür boyu hapse mahkûm edildi. 18 yıldır cezaevinde. Almanya’dan örgüte katılmış, 1993’ten beri cezaevinde. 1987’de PKK’nın Düseldorf davasından yargılanmış.

ÇETİNKAYA SALDIRISI
Çetin Arkaş, Diyarbakır Çınar doğumlu. 23 yıldır cezaevinde. ‘Devletin egemenliği altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmak’ suçundan ömür boyu hapse mahkûm edildi. PKK’nın cezaevleri sorumlusu olarak biliniyor. Arkaş’ın ismi 1991 yılındaki Bakırköy’de  11 kişinin öldüğü Çetinkaya Giyim Mağazası’na yapılan molotoflu saldırıda geçiyor.

21 YILDIR CEZAEVİNDE
Veysi Aktaş, Diyarbakır nüfusuna kayıtlı. 21 yıldır cezaevinde. ‘Devletin egemenliği altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmak’ suçundan ömür boyu hapse mahkûm edildi.




 

Hürriyet





Son Güncelleme: 16.03.2015 11:32
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol