İşte Mısır-Türkiye Antlaşmasının Maddeleri!

Mısır basını, Türkiye ile Mısır arasında yapılan anlaşmanın detaylarını paylaştı. Erdoğan'ın danışmanı Aktay da konuyla ilgili açıklama yaptı.

19 Mart 2021 Cuma 13:06
İşte Mısır-Türkiye Antlaşmasının Maddeleri!

Türkiye ile Mısır arasında 2013 yılında kopan ilişkiler, son dönemde arka arkaya yaşanan gelişmelerle yeniden hareketlendi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yaptığı açıklamalar, “Mısır’la yakın zamanda bir anlaşma yapılacağı” yorumlarına neden olurken, Mısır medyasında, Türkiye-Mısır arasında yapıldığı iddia edilen anlaşmaya ilişkin detaylar paylaşıldı. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı Yasin Aktay da, Mısır medyasında çıkan haberleri yalanlamadı.

MISIR MEDYASI ANLAŞMANIN DETAYLARINI VERDİ

Mısır’da yayın yapan Alsharq gazetesi ve Al-Arabiya TV’nin dün gece duyurduğu son gelişmelere göre, Mısır ile Türkiye arasında İhvan (Müslüman Kardeşler) başta olmak üzere bazı konularda anlaşma sağlandı.

Alsharq gazetesine konuşan kaynaklara göre, Türk tarafı Mısır’a, İhvan’a yakın TV’lerin iyi niyet göstergesi olarak yakın bir zamanda kapatılması sözü verdi.

Alsharq Gazetesi, “İhvan’a yakın TV’ler sadece kültürel konuları işleyecek, İhvan liderleri siyasi beyanat vermeyecek” ifadelerini kullandı.

Alsharq gazetesi ayrıca, Türk makamlarının İhvan liderlerine ve yetkililerine bazı talimatlar ilettiğini duyuruldu.  Bu talimatların bir kısmı, eşzamanlı olarak Al-Arabiya Televizyonu tarafından da duyuruldu.

Mısır medyası anlaşmanın detaylarını başlıklar halinde şöyle duyurdu:

“-İstanbul’dan yayın yapan İhvan’a yakın TV’ler, artık siyasi konuları işlemeyecek ve kültürel/toplumsal konulara ağırlık verecek.

-Yayınlarda Mısır devleti, Mısır Cumhurbaşkanı ve hükümeti aleyhinde beyanatlar verilmeyecek.

-30 İhvan liderine ev hapsi iddiası bazı kaynaklarca yalanlanmış olsa da İhvan liderlerinden siyasi beyanat vermemeleri talep edildi.

-Mısır ve Türk tarafı ‘medya üzerinden hücum ve aleyhte kampanyaları durdurma ve istihbarat işbirliğine başlama’ üzerine anlaşma sağladı.

-Mısır tarafı İhvan liderlerinin Mısır’a teslim edilmesini talep etmeyecek ama İhvan liderleri Türkiye’deki faaliyetlerini durduracak.

-Doğu Akdeniz konusunda bir uzlaşı sağlanmadı.”

Bu sırada İhvan’a yakın Alsharq TV dün gece “Mısır Sokağı” adlı programı yayınlayamayacağını Twitter üzerinden duyurdu.

ERDOĞAN’IN DANIŞMANI DOĞRULADI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Yasin Aktay ise. Clubhouse’ta katıldığı bir yayında, İhvan ile ilgili açıklama yaptı. Yasin Aktay da anlaşmayı yalanlamazken, “Türkiye kimseyi tutuklamayacak ve Mısır'a teslim etmeyecek. Türk makamları ile TV yetkilileri arasında görüşmeler var, yetkililerden içerik politikasının gözden geçirilmesi talep edildi" dedi.

İhvan’a yakın İstanbul merkezli Sharq TV’sinin program sunucularından Sami Kemaleddin konu üzerine sosyal medya hesabından, “Vatan, Sharq ve Mekameleen TV’lerine, siyasi programları durdurma, Sisi’ye yönelik eleştirilere son verme ve Mısır içişlerine karışmama talimatları verildi” şeklinde mesaj yazdı.

YILMAZ ÖZDİL: KARDEŞİM SİSİ OLMAK ÜZERE...

Son gelişmeleri ironik bir dille değerlendiren Gazeteci Yılmaz Özdil ise, 'Mısır açılımı yaptı, “kardeşim Mursi, katil Sisi” diyordu, Mursi öldü, “kardeşim Sisi” olmak üzere.' ifadelerini kullandı.

NELER OLMUŞTU

Mısır hükümeti iki hafta önce,  Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'e (BM) bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak hidrokarbon arama ihalesine çıktığını duyurmuştu. bu kararı sonrasında açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Mısır'la "ikili ilişkilerin seyrine göre" deniz yetki alanları konusunda müzakerede bulunabileceğini ve "ileride" anlaşma imzalayabileceğini söylemişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen hafta yaptığı açıklamada, "Mısır'la diplomatik düzeyde temaslarımız başladı" dedi.

Hemen ardından bu kez Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konuyla ilgili olarak, “Mısır'la istihbari, diplomatik, ekonomik olarak zaten işbirliği sürecimiz devam ediyor. En üst düzeyde değil de bir tık altında devam ediyor. Gönlümüz ister ki Mısır'la süreci çok daha iyi bir şekilde devam ettirelim” dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 19.03.2021 13:16
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol