İŞTE 61. HÜKÜMET...

Başbakan Erdoğan 61. Hükümet'in yeni kabinesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sundu...

07 Temmuz 2011 Perşembe 00:58
İŞTE 61. HÜKÜMET...

 Başbakan Erdoğan 1 saat süren görüşmenin ardından Başbakanlık'a geçti. Başbakan yeni kabineyi açıkladı.

6 yeni isim kabineye girdi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise liste dışı kaldı.



İŞTE YENİ KABİNE



Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 109. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu’nun İstanbul Milletvekili Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulması uygun görülmüştür. 

61. Bakanlar Kurulu listesini takdim ediyorum. Başbakan yardımcıları 4 kişiden oluşuyor



BAŞBAKAN YARDIMCILARI



Bülent Arınç

Ali Babacan

Beşir Atalay                           

Bekir Bozdağ



BAKANLAR



Sadullah Ergin Adalet Bakanı



Fatma Şahin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı



Egemen Bağış AB Bakanı



Nihat Ergün Bilim Sanayi Teknoloji Bakanı



Faruk Çelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı



Erdoğan Bayraktar Çevre ve Şehircilik Bakanı



Ahmet Davutoğlu Dışişleri Bakanı



Zafer Çağlayan Ekonomi Bakanı



Taner Yıldız Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı



Suat Kılıç Gençlik ve Spor Bakanı



Mehmet Mehdi Eker Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı



Hayati Yazıcı Gümrük ve Ticaret Bakanı



İdris Naim Şahin İçişleri Bakanı



Cevdet Yılmaz Kalkınma Bakanı



Ertuğrul Günay Kültür Bakanı



Mehmet Şimşek Maliye Bakanı



Ömer Dinçer Milli Eğitim Bakanı



İsmet Yılmaz Milli Savunma Bakanı



Veysel Eroğlu Orman ve Su İşleri Bakanı



Recep Akdağ Sağlık Bakanı



Binali Yıldırım Ulaştırma Bakanı





6 yeni arkadaşımız bu kabinede görev alırken 3 arkadaşımızın da bakanlıklarında değişiklik yaptık.

Başbakan yardımcılarından benim adıma Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’na mücadele ediyordu. Beşir Atalay bu göreve başkanlık edecek ve açılım sürecini yürütecek.

Geçen dönem kalfalık ve çıraklık dönemini başarıyla yürüten arkadaşları değiştirmeye gerek yok. Bunun dışındaki arkadaşlarımızın da başarılı çalışmaları oldu. 45 yıl aynı ekiple gideceğiz diye bir kural yok. Bizim 4 yılımız performansı yüksek bir 4 yıl olacak.

Bekir Bozdağ daha çok Faruk Çelik’teki görev ve onun yanına yeni görevler eklemek olabilir. Bu başbakan yardımcısı arkadaşlarımın hepsi inandığım, güvendiğim, başarılı arkadaşlarım



Önce yarın saat 11.002’de Bakanlar Kurulu’nu toplayacağım. Bakan yardımcılarının 3 ana görevi olacak. Bakan yardımcılarının sabit bir görevi var. İllerim sorunlarını onlar almalı. STK’ların sorunlarını onlar takip etmeli. 

Hükümet sözcüsünün kim olacağını yarın Bakanlar Kurulu’ndan sonra açıklayacağım.



Grup Başkanvekili arkadaşımız Elitaş’ın ayın 15’i ile ilgili açıklaması olmuş. Sürç-ü lisandır. Ana muhalefet her zaman marjinal değildir. İktidarın alternatifidir. Marjinal bir konumda olursa kendilerine yetki verenleri de üzer.

 

Ana muhalefetin tavrını tasvip etmemiz de mümkün değil. Milletvekili olmuşlardır ama vekaleti tamamlayıcı o yemini etmedikten sonra ciddi vebal altındadır. Yasama çalışmalarına katılmadıktan sonra vekalet olur mu? MHP’nin yaptığı gel çalışmalara katıl. Ama onlar buradaki çalışmalara katılamamak suretiyle çalışmalara katılmıyor.

15 günlük süreçte kendileri yeminleri yapmak suretiyle yasama görevlerini yaparlarsa memnun oluruz. Yasama görevlerini yerine getirmezlerse parlamento içi hukukun gereği neyse onu da yerine getirmek zorundayız.



Milli Savunma Bakanı’nın yardımcısı sivil olacak.  Hükümet programımız hazır. Cuma açıklayacağım

SORU-CEVAP



Bir bakanlık daha eklendi. Veysel Eroğlu olmayacak dediniz?



Ben olmayacak demedim. Bu yeni oluşumda bir konu hassas. Orman Türkiye’de yüzölçümünün büyük bir kısmını oluşturuyor. Su adeta petrol kadar değerli. Suyu çevrecilik olarak balıkçılık olarak iyi değerlendirirsek önemli. Türkiye’de plan noktasında sıkıntımız var. Bir belde belediyesi kendisine göre plan yapıyor. Yanında mimar yok. Öyle bir belde belediyesi neyin planını yapacak, yapamaz. Türkiye’nin ulusal planı yok. 780 bin km2’nin planının yapılması lazım.Bunu yapmak lazım. 250 binlik planları bölgesel olarak biz yapalım. 100 binlik veya aşağısını da Büyükşehirler yapsın. 2014 seçimlerinde Büyükşehir belediyelerinin sayısı asgari 27’ye çıkıyor. Mardin ve Malatya da 750 bini yakalarsa o zaman bu sayı 29a çıkacak. Şehirleri kaçak yapılaşmadan kurtaralım ve şehirlerimizi modern şehirler haline getirelim istiyoruz. Orman ve Su İşleri’nde çok ciddi bir barajlarda, HES’lerde çalışmalarımız var. Suyu artık atıl kullanmayan bir ülke haline geliyoruz. Artık su akar Türk bakar demeyeceğiz. Su akar Türk yapar diyeceğiz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak da belediyelerle bu geri dönüşümü çok iyi değerlendirmemiz lazım. Suyu bol bir ülke değiliz.

Meclis’e katılamama konusu CHP’nin tavrı üzerinden tartışılıyor. BDP’liler de Meclis’e gelmiyor? Gül ile bu konuda bir değerlendirmeniz oldu mu?



Sayın Cumhurbaşkanımız ile bu konudaki değerlendirmemiz noktasında farklı bir düşüncemiz yok. BDP’nin desteklemediği bir bağımsız vekil yok. Hepsi onlarla koordineli seçime giriyor. Kendilerine farklı bir yol çizmişler. Diyarbakır’da toplanmışlar. Demokrasi içinde kendilerine bir yol arama hedefleri yok. Demokrasi içinde yol arayacaklarsa bunun yeri Diyarbakır değil. Bu işin tek yeri TBMM. Türkiye’nin milletvekili ise bunlar yerleri TBMM’dir. Ancak İl Genel Meclisi üyesi iseler onu bilemem. Ama şu anda öyle gibi çalışıyorlar. CHP ile ilgili ne söylediysem onlar içinde söyleyeceklerim farklı değil.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol