"İSRAİL ŞIMARIK OĞLAN"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Türkiye’nin bölgedeki ortaklığını kaybettiğini belirterek, “Dolayısıyla bugüne kadar dünyada BM’nin İsrail ile ilgili almış olduğu kararlar karşısında İsrail her zaman bir şımarık oğlan rolü oynamıştır. Ve bu şımarık oğlanlığının devamlı sürebileceğini zannetmiştir” dedi.

06 Eylül 2011 Salı 18:41

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye tarafından açıklanıp uygulamaya konulan yaptırımlar konusunda gazetecilerin sorularını yanıtlarken çarpıcı açıklamalarda bulundu. İsrail ile ilgili yaptırımların nasıl uygulanacağına ilişkin bir soruya Başbakan Erdoğan, “Biliyorsunuz beş başlık altında toparlamış olduğumuz bu yaptırımları, aynı kararlılıkla sürdüreceğiz. Bunun devamı olacaktır. Bunlar şu andaki adım bir B planı olarak değerlendirilirse bunun bir C planı olduğu, aynı şekilde gelişmelere göre daha değişik adımlar atılması söz konusudur” dedi.

Başbakan Erdoğan şunları söyledi:

“Çünkü İsrail bugüne kadar Türkiye’nin özellikle bölgede kendi siyasi amaçları için ortaklığını kaybetmiştir. Dolayısıyla bugüne kadar dünyada BM’nin İsrail ile ilgili almış olduğu kararlar karşısında İsrail her zaman bir şımarık oğlan rolü oynamıştır. Ve bu şımarık oğlanlığının devamlı sürebileceğini zannetmiştir. Ve Türkiye olarak biz bu uluslararası sularda meydana gelen olayın gayrı insani olduğunu, vahşet olduğunu, bir devlet terörü olduğunu daha önce zaten ifade etmiştik. Böyle bir devlet terörüyle terör estirmeye gayret eden bu ülkeye karşı biz biliyorsunuz, dokuz vatandaşımızın hakları konusunda bir kararlılık ortaya koyduk. Bunların bir tanesi daha önce de söyledik bir özür beyanıydı. Bir de tazminat bir diğeri de Gazze’ye olan ambargonun kaldırılmasıydı. Bu adımlar noktasında kendileri de bazı girişimlerde bulundular. Ama ne yazık ki iş özür olayına gelince zaman geldi ‘özür dileriz’ denildi. Bazen bunu farklı şekilde ifade etme yollarına gittiler. Artık son kertede bir altı ay sürekli bir süreden bahsettiler. Bu panelde zaten yanlış oyunlar içerisine girdiler. Ama bu açıklanan rapor aslında İsrail’in beklentilerine cevap veren bir rapor değil.”


Cenevre kararının, BM Güvenlik Konseyi’nde çıkanın çok açık net ortada olduğunu, belirten Başbakan Erdoğan, “Zaten şu anda açıklananın da bizim açısından herhangi bir kıymeti harbiyesi yok. Şu anda Türkiye olarak biz bu adımı attık ve bu adım kararlı bir şekilde sürecektir. Bildiğiniz gibi yarın itibarıyla da bir ikinci kâtip seviyesine zaten diplomatik ilişkilerimizi düşürüyoruz. Aynı şekilde Türkiye’deki onların diplomatlarının da aynı seviyeye düşürülmesi, ticari ilişkilerimiz, askeri ilişkilerimiz, savunma sanayi, bunları tamamen askıya alıyoruz. Bu süreci çok daha farklı yaptırımlar da takip edecektir” dedi.

"GAZZE ZİYARETİ OLABİLİR DE OLMAYABİLİR DE"

“Gazze ziyaretiyle ilgili durum netleşti mi” sorusuna Başbakan Erdoğan, “Bu bizim son ana kadar devam edecek olan bir süreçtir. Bu konuda Mısırlı dostlarımızla, kardeşlerimizle görüşerek orada nihai kararı vereceğiz. Ona göre Gazze’ye ziyaret olabilir veya olmayabilir kesin değil henüz” yanıtını verdi.

"GEMİLERİMİZ KENDİLERİNİ ÇOK SIK GÖSTERECEK"

Başbakan Erdoğan Doğu Akdeniz’de seyrüsefer serbestisi yaptırımı konusunda bir takım tartışmaların anımsatılması üzerine de, “Doğu Akdeniz bize yabancı bir yer değil. Aksaz, İskenderun buralar oraya sürekli nezaret edebilme gücüne, imkânına, hakkına sahip olan yerlerimizdir. Tabii ki gemilerimiz kendilerini o sularda bundan sonra çok sık gösterecektir, göreceğiz” karşılığını verdi.

"DEMOKRASİYİ BUNLAR KAVRAYAMAMIŞLAR"

BDP’nin demokratik ortam oluşmadığı gerekçesiyle Meclis’e gelmeme kararını nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir başka soruya da Başbakan Erdoğan, “BDP’nin parlamentoya gelmesini biz demokrasi açısından isabetli buluruz. Ama gelmemesi, Türkiye’de demokrasi için bir eksiklik değildir. Bunu da çok açık-net söyleyeyim. Bu onların eksikliğidir. Demokrasiyi bunlar kavrayamamışlar. Bunlar kendilerine göre bir meclis oluşturuyorlar. Bu mecliste kendilerine göre bazı kararlar alıyorlar ve Türkiye’nin demokratik olgunluğuna bu bir gölge düşürmez. Türkiye’nin gelişmesine, demokrasisine herhangi bir gölge düşürmez. Bu onların eksikliğidir, kaybeden onlardır. Ama ben çok açık söylüyorum. Er veya geç onlar da bu parlamentoya gelecektir” dedi.

YAPTIRIMLAR SAVUNMA ALANINDA

Başbakanlık kaynakları ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail'e yönelik yaptırımlarla ilgili, “Aynı şekilde Türkiye'deki onların diplomatlarının da aynı seviyeye düşürülmesi, ticari ilişkilerimiz, askeri ilişkilerimiz, savunma sanayine yönelik bunları tamamen askıya alıyoruz. Bunlar tamamiyle donduruluyor ve bu süreci çok daha farklı yaptırımlar da takip edecektir” açıklamasındaki “ticari ilişkilerimiz” ifadesiyle “Savunma sanayi yönelik ticari ilişkilerin kast edildiğini” bildirdi.

Başbakan Erdoğan, bugün yeni adli yılın açılış törenini ardından gazetecilerin soruları üzerine İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilere yönelik açıklamalarda bulunmuştu.

Kaynaklar, açıklamalarında İsrail'e yönelik yaptırımlar konusunda bilgiler verirken Başbakan Erdoğan'ın “ticari ilişkiler” ifadesiyle bu ülke ile olan savunma sanayine yönelik ticaretin askıya alındığını kast ettiğini belirtti.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol