İNANILMAZ GAFLAR!

Erdoğan, "İngiltere kurucusu olduğu AB'den çıktı" dedi; Ama, İngiltere kurucu değil. Aksine üye olmadan önce iki kez reddedildi. "Norveç AB'den çıktı" dedi; Norveç hiçbir zaman AB üyesi olmadı.

19 Nisan 2017 Çarşamba 00:32
İNANILMAZ GAFLAR!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan referandum sonuçlarının açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği’ne yönelik tepkisini dile getirmişti. Ancak Erdoğan bu konuşmada Avrupa Birliği’nden bahsederken gaf üzerine gaf yaptı.
Erdoğan aynen şöyle dedi;
“İngiltere Brexit yaptı, kurucusu olduğu Avrupa Birliği’nden şu anda İngiltere çıkıyor, Norveç çıktı. Kararı verecek merci neresi? Millet. Gideriz milletimize, millet ne karar veriyor, biz de ona uyarız. Ya Türkiye’ye verdikleri sözleri derhal tutacaklar ya da sonuçlarına katlanacaklar. Bu iş öyle terör örgütlerini el altından silahla, parayla desteklemek suretiyle ülkemizin üzerine salmakla olmaz.”
İKİ ÖRNEK VERDİ, İKİSİ DE YANLIŞ!
Erdoğan, Türkiye’nin de beklediği şartlar gerçekleşmezse AB üyelik sürecine son verebileceği mesajını verirken iki ülkeyi örnek gösterdi. Ancak gösterdiği iki örneğin ikisi de yanlış. Şöyle ki;
İNGİLTERE AB’NİN KURUCULARINDAN BİRİ DEĞİL
Cumhurbaşkanı, İngiltere’nin “AB’nin kurucusu” ilan etti. Oysa İngiltere değil AB’nin kurucusu olmak, üyelik başvurusu yaptığı iki seferde, kurucular tarafından “veto” yedi.
AB ilk olarak altı ülke, Federal Almanya, Fransa, Belçika, Lüksemburg, İtalya ve Hollanda tarafından 1951 yılında “Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu” adıyla kuruldu. Topluluğu oluşturan bu altı ülke, 1957 yılında mal ve hizmetlerin serbest dolaşımını da kapsayacak bir anlaşmaya (Roma anlaşması) imza koyarak, birliğin adını “Avrupa Ekonomik Topluluğu” olarak değiştirdi.
İngiltere, topluluğa üyelik için ancak “AET” haline geldikten sonra başvurdu. Ancak İngiltere’nin üyelik başvurusu önce 1963’te, ardından da 1967’e General de Gaule yönetimindeki Fransa tarafından vetolandı. İngiltere AET’ye ancak 1973’te üye olabildi.
NORVEÇ HİÇBİR ZAMAN AB ÜYESİ OLMADI
Erdoğan, Norveç’in ise AB’den “çıktığını” açıkladı. Oysa Norveç hiçbir zaman AB üyesi olmadı.
Norveç’in AB üyeliğine, bizzat Norveç halkı yapılan iki ayrı referandumda (1972 ve 1994’te) hayır oyu verdi. Dolayısıyla Norveç ne Avrupa Kömür ve Çelik topluluğu, ne Avrupa Ekonomik Topluluğu, ne de Avrupa Birliği’nin üyesi oldu.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol