HÜKÜMETTEN 'GÖRÜNTÜ' ÖNLEMİ...

TBMM’ye sunulan son dakika yasa teklifiyle sanal ortama düşen “kaset önlemi” alınıyor.

07 Ocak 2014 Salı 10:48
HÜKÜMETTEN 'GÖRÜNTÜ' ÖNLEMİ...

 Teklife göre, özel hayatının gizliliği ihlal edilen gerçek ve tüzel kişiler, kurum ve kuruluşlar TİB’e doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilecek. TİB erişimin engellenmesi talimatını Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bildirecek ve birlik 4 saat içinde erişimi engellemek zorunda olacak. Ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde TİB Başkanı ya da bağlı olduğu Ulaştırma Bakanı’nın emriyle erişim bizzat TİB tarafından engellenecek.

Ak Parti, daha önce sunduğu teklifte, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ve özel hayatının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşların; içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceğini ya da  doğrudan sulh ceza hakimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini talep edebileceğini düzenlemişti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, teklifi alt komisyonda değerlendirdi. Alt komisyon raporu bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Ancak bu görüşme olmadan, dün akşam saatlerinde sürpriz biçimde TBMM’ye yeni bir torba teklif sevk edildi. Ak Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ile bazı milletvekillerinin “torba teklifinde” sürpriz biçimde internetle ilgili düzenlemeler, alt komisyonun teklif üzerinde yaptığı değişikliğe paralel olarak genişletilerek yeniden yer verildi.

Mevcut kanunda, TİB’in ancak sayılan katalog suçlar ve müstehcen yayınları doğrudan engelleyebileceği düzenleniyor. Bunun dışında bir kişinin internetten kendisiyle ilgili yayınları çıkartabilmesi için önce içerik sağlayıcısına başvurması, kabul edilmezse sulh ceza mahkemesine başvurması gerekiyor. Aralık 2013 tarihinde TBMM’ye getirilen teklifle, bu konuda kolaylaştırıcı adımlar atıldı. Kanuna, kişilik hakları ve özel hayat gibi ifadelerin eklenmesi öngörüldü. Ancak alt komisyon raporunda ve dün akşam getirilen teklifle, bu düzenlemelerin de önüne geçildi. Teklifte yasaya şu düzenlemelerin eklenmesi öngörüldü:

Doğrudan başvurulacak
* Özel hayatının gizliliği ihlal edilen gerçek ve tüzel kişiler, kurum ve kuruluşlar TİB’e doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilecek. Bu istek yapılırken, yayının adresi (URL), hangi hakkın ihlal edildiği, kimlik bilgileri TİB’e bildirilecek. TİB, talebi uygulanmak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gönderecek. Talepte bulunan kişi ya da kurum, 24 saat içinde bu talebi sulh ceza hâkiminin onayına sunacak. Hâkim kararı olmazsa, engelleme tedbiri kendiliğinden kalkacak. Ancak bu sürede herhangi bir aksama olmaması için tasarıya, “Özel hayatın gizliliğinin veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerine bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde doğrudan başkan veya başkanlığın ilişkili olduğu bakanın emri üzerine erişimin engellenmesinin başkanlık (TİB) tarafından yapılacağı” düzenlemesi de eklendi.
* İçerik sağlayıcısına elektronik posta ile hızlı biçimde bildirimde bulunulabilecek.
* Oluşturulacak Erişim Sağlayıcıları Birliği, yayınların engellenmesi kararlarını uygulayacak. Birliğe üye olmayan servis sağlayıcılar faaliyette bulunamayacak. Birliğin kararlara itiraz hakkı da olacak.
* Erişime engelleme kararları belirli bir süreyle sınırlı olarak verilebilecek.
Teklife göre, özel hayat, hak ve özgürlüklerinin korunması söz konusu olduğunda, gecikmesinde sakınca bulunulan hallerde TİB ya da ilgili bakan emriyle doğrudan yayın engellenebilecek.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 07.01.2014 10:50
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol