HER AN SERBEST KALABİLİRLER

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, 3. Yargı Paketi ardından “Adli kontrol uygulamasında üst sınır kaldırıldığı için mahkeme vekiller için adli kontrol uygulayabilir.” dedi.

05 Temmuz 2012 Perşembe 10:01
HER AN SERBEST KALABİLİRLER

 BAŞBAKAN Yardımcısı Bekir Bozdağ, CHP’nin özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kapatılmasını öngören düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne götürmeyi planlamasına ilişkin, “Mahkemelerin imtiyazına son veren bir düzenleme oldu.

CHP Anayasa Mahkemesi’ne götürebilir, götürmese zaten şaşardım. CHP, Anayasa Mahkemesi’ne gitmeyi alışkanlık haline getirdi” dedi.
Bozdağ, 3. Yargı Paketi ile ilgili yapılan düzenlemelerin tutuklu milletvekillerinin durumunu nasıl etkileyeceği konusunda da, “Adli kontrol uygulamasında üst sınır kaldırıldığı için mahkeme karar verdiği takdirde, vekiller için adli kontrol uygulayabilir. Bu tamamen mahkemenin takdiri olan bir konudur” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise, şehit yasasının bütün partilerin oy birliği ile Meclis’ten geçtiğini anımsatarak, “Bu, artık terörle mücadelede sona yaklaştığımızı, bir takım takıntılardan ülkemizin kurtulduğunu gösteren bir çalışmadır. Bu iç siyasette de barışa çok daha yakın olduğumuzu gösteren önemli bir düzenleme oldu” diye konuştu.
Bozdağ ve Şahin, dün Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nca gerçekleştirilen Gençlik Daireleri Çalıştayı’ndan önce soruları yanıtladı. Bozdağ, CHP’nin ÖYM düzenlemesinin iptali istemiyle başvuru yapacağının anımsatılması üzerine, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırıldığını anımsattı.
Ülkücülerin tahliyesi
Bozdağ, bazı ülkücü hükümlülerin tahliyesini sağlayacak düzenleme için “Belki 90’lı yıllarda, belki 2000’li yıllarda tahliyesi gereken ve o günden bu yana haksız yere içeride yatan kişilere bu noktada yasayla verilmiş ama uygulayıcıların vermediği bir hakkı biz yasaya açıkça yazarak, bundan yararlanmasının yolunu açtık” dedi.
Adli kontrolle ilgili düzenlemenin de önemli olduğuna işaret eden Bozdağ, “Her zaman şunu söylüyoruz: Yargılamalarda tutuklama esas olmamalıdır. Ancak mahkemeler pek çok konuda maalesef tutuklama kararı vererek yargılamayı sürdürüyor” diye konuştu. Adli kontrolün üst sınırının 3 yıla kadar olduğunu, şimdi bu üst sınırı kaldırdıklarını ifade eden Bozdağ, “Şu anda tutuklu milletvekilleriyle ilgili isnat edilen suçlara baktığımızda üst sınırı 3 yıldan fazla olduğu için adli kontrol bugüne kadar uygulanamıyordu ama şimdi bu sınır kaldırıldığı için mahkeme karar verdiği takdirde uygulayabilir. Bu tamamıyla mahkemenin takdirinde bir konudur. Biz yeni bir tedbir imkanı verdik. Bunu artık hakimler ve mahkemeler değerlendirecektir” diye konuştu.
28 Şubat’ın farkı
Bozdağ, “‘Balyoz ve Ergenekon davaları kendi mahkemelerinde sürecek ama 28 Şubat için farklı uygulama gelebilir’ demiştiniz. Farkı nedir” sorusu üzerine de düzenlemeye konulan geçici hükme göre, davaların hangi mahkemede açıldıysa orada devam edeceğini söyledi. “Ergenekon” ve “Balyoz” davalarının şu anda mahkemelerde görüldüğünü hatırlatan Bozdağ, şunları kaydetti:
“28 Şubat ile ilgili devam eden bir soruşturma vardır, henüz dava açılmamıştır. O nedenle soruşturma olan konularda yeni mahkememeler oluşturuluncaya ve yeni savcılar yetkilendirilinceye kadar mevcut savcılar soruşturmaya devam edecektir. Bu bir ayrıcalıklı durum yaratmak veya birileri lehine imtiyaz yaratmak için değil, hukuk devletinin gereklerine riayet etme maksadıyla yapılmıştır.”
Tutuksuz yargılayın
CHP Tunceli Milletvkili Kemer Genç, 3 yıldır cezaevinde olan milletvekillerinin henüz hangi suçtan tutuklu bulunduklarının dahi bilinmediğini söyleyerek, “Bunları tutuksuz yargılayın, gelsinler parlamentoda görevlerini yapsınlar. Ondan sonra mahkeme ne karar verirse hayhay” dedi.
KİMLER TUTUKLU ‘MİLLETVEKİLİ’
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş
Vural: Oynamak istemeyen gelin
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın, adli kontrolle ilgili sözlerine, “Tutukluluk da bir denetimdir. Adli kontrol de bir denetimdir. Dolayısıyla bir milletvekilinin tutuksuz yargılanması konusunda karar verilmesi gerekirken, sanki tutuksuz yargılanmasına karar veremeyecekmiş gibi bir ifade de bulunuyor. Ama bu oynamak istemeyen gelin yerim dar geliyor dermiş. Bekir Bozdağ öyle” diye değerlendirdi.
GÜL’DEN 3. YARGI PAKETİ’NE?JET ONAY
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özel yetkili mahkemelerin ihtisas ağır ceza mahkemelerine dönüştürülmesini öngören 3. Yargı Paketi’ni 24 saat içinde jet hızıyla onayladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanış-manı Ahmet Sever, “Cumhurbaşkanımız adı geçen kanunu, ’tutuk-luluğa neden olan koşulları biraz daha ağırlaştırdığı, şartlı tahliyelerin erkene alınmasına zemin hazırladığı ve mağduriyetleri azalttığı’ gerekçesiyle beklemeden onaylama kararı almıştır” dedi. Sever, Gül’ ün kanuna ilişkin incelemeyi Meclis aşamasında başlattığını belirtti.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol