HATİP DİCLE İÇİN YARGI YOLU TÜKENDİ

YSK'nın milletvekilliğini düşürdüğü Dicle için gözlerin çevrildiği Anayasa Mahkemesi'nden de umut verici bir çıkış yolu gelmedi. Başvuru reddedildi.

07 Temmuz 2011 Perşembe 19:15
HATİP DİCLE İÇİN YARGI YOLU TÜKENDİ

 YSK'nın kesinleşmiş 1 yıl 8 ay hapis cezası nedeniyle seçildikten sonra milletvekilliğini düşürdüğü Hatip Dicle'yle ilgili Anayasa Mahkemesi umudu da suya düştü. 


Yüksek Mahkeme Dicle'nin avukatlarının vekilliğinin düşürülmesine yaptığı itirazı 'yetkisizlik gerekçesi' ile reddetti. Kararda, "Başvurunun,  2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 79. maddesi gereğince yetkisizlikten reddine" denildi.

Karar Dice için mevcut hukuk yapısı içinde bütün yolların tıkandığı yorumuna neden oldu. Bu durumda tek çare yeni bir yasal, anayasal düzenleme olabilir. Top hükümette, ancka bu konuda bir adım beklenmiyor.

Bu arada Dicle'nin yerine mazbata alan ve yemin ederek göreve başlayan Oya Eronat'ın da milletvekilliği devam edecek. 

MAHKEMEDEN TELEVİZYONLARA DÜZELTME

Bu arada karar açıklandıktan sonra bazı televizyon kanallarında açıklanan karar yanlış yorumlanarak Dicle'nin yerine Meclis'e girmeye hak kazanan AK Parti'li Oya Eronat'ın milletvekilliğinin düşürüldüğü duyuruldu. Anayasa Mahkemesi bu yanlış bilgi üzerine yazılı bir açıklama daha yaptı. 

Anayasa Mahkemesinin internet sitesinde yapılan açıklamada, Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen ancak YSK kararıyla milletvekili seçim tutanağı iptal edilen Mehmet Hatip Dicle'nin avukatı aracılığıyla Anayasa Mahkemesine yaptığı başvurunun, Anayasanın 79. Maddesi gereğince yetkisizlikten reddedildiği kaydedildi.

Açıklamada, ''Bazı medya organlarında Anayasa Mahkemesince Hatip Dicle yerine milletvekili seçilen Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ın milletvekilliğinin iptal edildiği yolunda gerçekle ilgisi olmayan haberlerin duyurulduğu görülmüştür. Bu haberin Anayasa Mahkemesi kararıyla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır'' ifadesine yer verildi.

İŞTE MAHKEMENİN KARARI

Karar Anayasa Mahkemesi'nin sitesinde yayınlandı. Kararda şöyle denildi:

1- 12.06.2011 tarihinde yapılan XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde Diyarbakır ili seçim çevresinden bağımsız milletvekili seçilen ve buna dair mazbatasını alan müvekkil Mehmet Hatip Dicle hakkında Yüksek Seçim Kurulu’nca alınan 1022 no’lu ve 21.06.2011 tarihli kararda müvekkile verilen milletvekili tutanağının seçilme yeterliğine ilişkin tam kanunsuzluk hali nedeniyle iptaline dair kararı ile bu karara yapılan itiraz sonrasında verilen 1071 no’lu ve 23.06.2011 tarihli kararların iptaline,

2- Milletvekili aday listelerinin kesinleşmesi sonrasında yapılan seçim sonuçlarına göre hakkında milletvekili tutanağı (mazbata) düzenlenen şahısların milletvekili yeterlilik durumlarına dair karar verme yetkisinin TBMM’de olduğunun tespitine,

3- YSK’nun itiraza konu kararı gereğince Diyarbakır İl Seçim Kurulu’nca 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 34. ve 35. maddelerindeki esaslara göre sıradaki adayın tespit edilerek milletvekili tutanağı düzenlenmesine dair kararı doğrultusunda Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 6. sıradaki adayı Oya Eronat’a milletvekili tutanağının düzenlenmesine dair kararının iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına, karar verilmesi istemini içeren, 27.6.2011 günlü dilekçesi ve ekleri, konuya ilişkin rapor, ilgili Anayasa ve yasa kuralları incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü;

Başvurunun,  2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 79. maddesi gereğince yetkisizlikten REDDİNE.






Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol