'HALK BANKALARA ÇALIŞIR HALE GELDİ'

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün "Birçok vatandaş artık neredeyse bankalara çalışır hale geldi" dedi.

14 Mart 2015 Cumartesi 18:18
'HALK BANKALARA ÇALIŞIR HALE GELDİ'

 CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, vatandaşların son yedi yılda bankalara sadece faiz olarak 180.7 milyar lira ödediklerini bildirdi. Aygün yaptığı yazılı açıklamada, bankaların verdiği her 100 liralık kredinin 29 lirasını tüketicilerin kullandığını, buna karşılık her 100 liralık faiz gelirinin ise 35 lirasını tüketicilerden aldığını vurguladı. Bu durumun bankaların vatandaşlara, diğer kredi kullananlara göre daha yüksek oranda faiz uygulamasından kaynaklandığını belirten Aygün şunları söyledi:

 
“Birçok vatandaş artık neredeyse bankalara çalışır hale geldi. Son yedi yılda vatandaşların tüketici kredisi ve kredi kartları için bankalara ödediği toplam faiz miktarı 180.7 milyar liraya ulaştı.  Vatandaşın ödediği faiz her geçen gün de artıyor. Örneğin, 2008 yılında 13.1 milyar lira olan vatandaşın bir yıl içerisinde tüketici kredileri için ödediği faiz 2014 yılında 30.4 milyar liraya, 5.8 milyar lira olan kredi kartları için ödediği faiz de 7 milyar liraya yükseldi.”
 
ÜST SINIR KONULMALI
Aygün,  3 milyon kişinin tüketici kredisi ve kredi kartları yüzünden icralık olmasının ve batık kredilerin 22 milyar liraya kadar yükselmesinin altında bu tablonun yattığını bildirdi. Vatandaşların, artık borcu borçla kapatmaya başladığını ve birçok yüksek faiz maliyeti nedeniyle borç sarmalına girdiğini anlatan Aygün şunları söyledi:
 
”Tüketici kredilerinde de, kredi kartlarında olduğu gibi faiz için üst sınır belirlemelidir. Ancak bu üst sınır da yine kredi kartlarında olduğu gibi tefeci faizi olmamalı gerçekçi olmalıdır.  Böyle bir uygulama toplumun özellikle gelir ve eğitim seviyesi düşük kesimlerini bankalara karşı bir nebze de olsa koruyacaktır. Kimse çıkıp ‘bu bankalarla vatandaşlar arasında bir ticari ilişkidir devlet buna karışmaz’ demesin. Dünyadaki bütün çağdaş ülkeler vatandaşını koruyor.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 14.03.2015 18:22
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol