GENERALLERE VE VEKİLLERE BÜYÜK KIYAK!

KDV Yasası ile milletvekilleri ve generallere yeni haklar getirildi. AKP, CHP ve MHP grup başkanvekillerinin imzalarını taşıyan önergeler HDP’nin itirazına karşın kabul edildi.

30 Mart 2018 Cuma 12:36

Meclis Genel Kurulu’nda AKP, CHP ve MHP grup başkanvekillerinin imzalarını taşıyan önergeler ile milletvekilleri ve generallere yeni haklar tanındı.

Meclis Genel Kurulu’nda Katma Değer Vergisi Yasası’nın görüşüldüğü son anlarda milletvekilleri ve generallere yeni haklar tanınmasını içeren önergeler gündeme geldi. AKP, CHP ve MHP grup başkanvekillerinin imzalarını taşıyan önergeler, HDP’nin itirazına karşın kabul edildi.

Yasaya eklenen ilk maddeye göre; TBMM üyeleri ve üyeliği sona erenler ile dışarıdan atanan bakanlar, kamu kurum ve kuruluşlarının tüm sosyal tesis ve imkânlarından, bu tesislerin en üst düzey amirlerine sağlanan en uygun şartlara göre yararlanacak.

İkinci maddeye göre; Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanları ile orgeneral ve oramiral rütbesinde bulunanlar, bu görevlerden emekli olanlar ile bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin sağlık hakları, TBMM üyeleriyle eşitlendi. Bu statüde olanların sağlık giderleri, milletvekillerinin bağlı oldukları esaslara göre kendi kurumlarının bütçelerinden karşılanacak.

‘Usul yanlışlıkları var’

HDP yönetimi “usul yönünden yanlışlıklar” olduğunu belirterek itiraz etti. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, TBMM İçtüzüğü’ne göre yeni maddelerin ancak tasarı ve teklifle çok yakın ilgisi bulunması gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlarda, bu kadar vahim olayların yaşandığı, hak ve özgürlüklerin hiçe sayıldığı ortamda biz ne görüşüyoruz; milletvekillerinin sosyal haklardan, kamu kurum ve kuruluşlardan yararlanmasını. Ben de bir milletvekili olarak bunu katiyen reddediyorum. Biz bu ayrıcalığı istemiyoruz. Bu tarihi bir gündür. Milletvekilleri sosyal tesislerden en yüksek devlet memuru statüsünde yararlansın diyorsunuz, çocuk istismarları araştırılsın dediğimizde reddediliyor. Bu yapılan suçtur ve biz bu suça ortak olmayacağız” diye konuştu.

Oturumu yöneten CHP’li Meclis Başkanvekili Yaşar Tüzün ise “Gruplar arasında bir uzlaşma söz konusu olduğu için, komisyon da salt çoğunlukla katıldığı için işleme alacağım” dedi.

HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan ise “Şimdi ülke yangın yeriyken, işsizlikten millet kırılırken, üç partinin bir arada kendine çalışmasını kınıyorum. Genelkurmay başkanlarına, milletvekillerine böyle bir iklimde imtiyaz sağlanması kabul edilemez” diye konuştu.

Maddeler, imza atan üç parti grubunun oylarıyla kabul edildi.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol