GENÇLER 'İSLAMi ETKİ'DEN KORKUYOR

NBC News tarafından yayımlanan, dünya gençliğine ilişkin bir dizide Türkiye’de laik gençlerin “marjinalleştirilmiş” hissettikleri iddialarına yer verildi.

15 Eylül 2013 Pazar 17:27
GENÇLER 'İSLAMi ETKİ'DEN KORKUYOR

 Yaz aylarında Türkiye’yi “sarsan” Gezi gösterilerinden sonra gençlerin “daha politize” olduğu savunulurken gençlerin tutumunda “İslamcı etki korkusunun" rol oynadığı, “laik gençlerin marjinalleştirilmiş hissettikleri” öne sürülüyor. 

ABD’nin önde gelen TV gruplarından NBC’nin haber kanali NBC News, dünyanın çeşitli yerlerinde ergenlik çağına gelen gençlerin meydan okuyan küresel ekonomiye geçişinde nasıl baş ettiklerinin incelendiği bir dizinin kapsamında Türkiye’deki gençlerin üzerinde durulduğu bir bölümü de yayınladı. “Türkiye’nin gençleri, İslami etki korkusu nedeniyle politize oluyor” gibi bir savın dile getirildiği program sırasında şöyle denildi: 

“Türkiye’de genç insanlar, yaz aylarında ülkeyi sarsan hükümet karşıtı kitlesel protestolardan sonra daha politize oldu. Genç birçok Türk vatandaşının, önemli üniversitelere giriş sınavlarında İslamcı öğrencilerin avantajlı oldukları inancının sokaklara dökülmelerine neden oluyor.” 

“LAİK GENÇLERİN MARGİNALLEŞTİRİLDİĞİ İNANCI LAİKLER ARASINDA YAYGIN”
Bu çerçevede görüşleri yansıtılan bir öğrenci gibi, “genç insanlar için sınavlara ilişkin tartışmalar, laik gençlerin, Türkiye’nin İslamcı hükümetince gelecekte gündemini ilerletecek olan dindar gençlerin lehinde ne denli marjinalleştirildiğinin bir örneğidir” savı dile getirildikten sonra şu görüler de öne sürülüyor: 

“Bu inanç, kökleri siyasi İslam’da olan iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) tarafından tehdit edilmiş hisseden laikler arasında yaygındır. Son yıllarda AK Parti, Türkiye’nin geleneksel olarak laik olan devleti üzerindeki kontrolü elde etti ve dinin rolü, kamu alanında arttı.” 

NBC News, Mustafa Kemal Atatürk’ün laik bir politikayı teşvik ettiğini, bunun sonucunda da nüfusunun büyük bir çoğunluğu Müslüman olan Türkiye’nin Ortadoğu’daki komşularına kıyasla daha az muhafazakar olduğunu belirtirken de “Ancak birçok laik, Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu eğilimini değiştirmekte olduğuna inanıyor” dedi. (ANKA) 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 15.09.2013 17:48
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol