Feyzioğlu: 'Erdoğan'ın Planı Reform Değil Devrim'

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, katkıda bulunduğu Yargı Reformu Strateji Planı ve İnsan Hakları Eylem Planı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Feyzioğlu, söz konusu çalışmanın vatandaşa dokunan devrim niteliğinde bir çalışma olduğunu belirtti.

04 Mart 2021 Perşembe 12:58
Feyzioğlu: 'Erdoğan'ın Planı Reform Değil Devrim'

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, İnsan Hakları Eylem Planı'yla ilgili dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu.

Sabah Gazetesi'nin bugünkü manşetinde İsa Tatlıcan imzasıyla yer alan haberde; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 Mart'ta duyurduğu, Eylem Planı'nın çok önemli maddeler içerdiğine dikkat çeken Feyzioğlu, söz konusu çalışmanın reform değil devrim niteliğinde olduğunu belirtti.

Feyzioğlu ayrıca, çalışmadaki maddelerin doğrudan vatandaşa dokunacak şekilde olduğunu söyledi.

“Bazıları sorunlara çözüm bulur. Bazıları da her çözüme bir sorun üretir. Yapılabilecek bir şey yok. Bizim görevimiz devrim niteliğindeki bu adımları hayata getirmek. Çok büyük laflar etmek yerine hayata dokunan çözüm önerileri değerlendirdik. Ortaya böyle bir metin çıktı. Ülkeye hayırlı olsun. Doğrudan vatandaşa dokunacak devrim niteliğinde bir çalışma oldu. Yaklaşık iki sene önce bir yargı reformu strateji belgesi hazırlandı. O strateji belgesi hazırlanırken çok ciddi bir emek sarf edildi ve önemli bir birikim oluştu. Strateji belgesinin yol haritasında yürünürken ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nın taslağı da şekillenmeye başladı. Baştan sona bu çalışmaya katıldık. Tüm meslektaşlarımızın görüşünü aldık. İnsan Hakları Eylem Planı hazırlığı başladığı ilk günden beri vardık. Doğrudan sorunlar ele alındı. Her kesimin görüşü ve çözüm önerileri dinlendi. Adalet Bakanlığı çok katılımcı bir anlayışla yola çıktı. Biz de layıkıyla cevap vermeye çalıştık.
İdari yargıda devrim sonucu yaratacak düzenlemeler geliyor. Bunlardan birisi pilot dava. Ahmet Bey dava açmış kazanmış. Mehmet Bey'in açtığı dava da Ahmet Bey ile bire bir aynı durumda. Ben Ahmet Bey ile aynı durumdayım, benim sorunumu da çöz dediğinizde git dava aç deniliyor. O zaman çıldırıyorsunuz. Zaten karar verilmiş, sen niye yeniden insanları mahkemede süründürüyorsun. Eğer bir dava yargıda çözüldüyse benzer bütün davalar için bir hak dayanağı olacak. İdare Ahmet'e verdiği kararın aynısını mahkemesiz Mehmet'e de verecek.
Annenin 0-6 yaş aralığında çocuğu varsa, cezasını koğuşta değil ‘Anne Çocuk Ünitesi’nde çekmesi sağlanacak. Kreş sisteminden daha farklı bu. Anne, çocuğu ile koğuşta kalmak zorunda kalmayacak. Birlikte farklı bir ünitede olacaklar. Bu çok güzel bir uygulama oldu." değerlendirmesinde bulundu.

İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI'NDA NELER VAR?

-AİHM ve AYM karar ve kriterlerine vurgu

-'Vize serbestisi diyaloğuna hız verilecek'

-İnsan Hakları Tazminat Komisyonu

-Hakim ve savcılara coğrafi teminat, yargıda hedef süre

-'İdare 30 günde yanıt verecek'

-'Boşanmada arabulucu devreye girebilecek'

-Dini bayramda görüntülü görüşme, nefret suçuna yasal düzenleme

-Tutuklamada 'somut delil' koşulu aranacak

-Kadına şiddet suçu kapsamı genişleyecek: Boşanmış eş de kapsamda

-Güvence bedeli değeri korunarak iade edilecek

-Çocuk mahkemeleri cübbesiz olacak, muayene refakatçı huzurunda yapılacak

-'Evlilik yardımı' da eylem planında

-'Hakim ve Savcılara Anayasa Mahkemesi ve AİHM'de staj olanağı'

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 04.03.2021 13:08
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol