Fatih Altaylı: Bizi Salak Yerine Koymayın...

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, 'faiz lobisine karşı zafer' söylemine sert eleştiriler yöneltti. "Çok rica ediyorum, lütfen aklımızla alay etmeyeniz. Lütfen, Allah aşkına bizi salak yerine koymayın" dedi.

03 Şubat 2022 Perşembe 14:01
Fatih Altaylı: Bizi Salak Yerine Koymayın...

Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, iktidar partisi tarafından sıklıkla kullanılan "Faiz lobisinin dayatmasına karşı büyük bir zafer elde ettik" şeklindeki söylemi eleştirdi.

"Çok rica ediyorum, lütfen aklımızla alay etmeyeniz. Faiz lobisinin dayatmasına karşı büyük bir zafer elde ettik diyorsunuz ya, lütfen, Allah aşkına bizi salak yerine koymayın" diyen Altaylı, şöyle devam etti  :

'BEN SİZE FAİZ DAYATMASINA KARŞI ELDE ETTİĞİMİZ ZAFERİ ANLATAYIM'

"Bakın ben size faiz dayatmasına karşı elde ettiğimiz zaferi anlatayım. Eylül ayında Merkez Bankası gösterge faizini 19’dan 18’e indirmeye karar verdiğinde devletin Hazine’si o ay 17,6 faizle borçlanıyordu.

Yani gösterge faiz ile gerçek borçlanma faizi hemen hemen aynı idi. Sonra Merkez Bankası faiz indirimlerini sürdürdü. Merkez Bankası faizi indirdikçe Hazine’nin borçlanma faizi yükseldi.

Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi bir ay sonra Ekim ayında bu kez 18,9 faizle borçlanabildi. Merkez Bankası faizi indirmekte ısrarlıydı. Bir daha indirdi. Sonra bir daha indirdi.

Merkez Bankası gösterge faizi indirdikçe Hazine’nin borçlanma faizi arttı. Aralık ayına geldiğimizde Merkez Bankası faizleri üç ay 500 puan geri çekmiş ve 14’e getirmişti.

'DÜŞEN BİR FAİZ FALAN YOKTU'

Hazine’nin borçlanma faizi ise Aralık ayında 23,7 puana çıkmıştı. Gösterge faiz 18 iken 17,6 olan faiz, gösterge faiz 14’e indiğinde 24’e yaklaşmıştı. Düşen bir faiz falan yoktu.

'VAR OLDUĞU İDDİA EDİLEN FAİZ LOBİSİNE ÖDENEN FAİZ ORANI VE MİKTİDARI AZALATACAĞINA ARTTI'

Tam aksine var olduğu iddia edilen faiz lobisine ödenen faiz oranı ve tabii miktarı azalacağına artmıştı. Kağıt üzerinde faizi indirmek, gerçek hayatta faizi ve enflasyonu arttırmaktan başka hiçbir sonuç vermemişti ve bu sayılarla görünüyordu.

'BARİ BUNU YAPMAYIN'

Gerçek hayatta ortaya çıkan bu fahiş faiz artışını faiz dayatmasına karşı zafer diye ilan etmeyin lütfen. Bari bunu yapmayın. Çok rica ediyorum."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 03.02.2022 14:07
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol