EZBER BOZAN GÖRÜŞME...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, IŞİD zulmünden kaçan Ezidi toplumunun oluşturduğu bir heyeti Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul edecek olması, bin seneyi aşan bir tarihi perspektif dikkate alındığında sembolik açıdan önem taşıyor.

14 Kasım 2014 Cuma 11:54
EZBER BOZAN GÖRÜŞME...

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, IŞİD zulmünden kaçan Ezidi toplumunun oluşturduğu bir heyeti Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul edecek olması,  bin seneyi aşan bir tarihi perspektif dikkate alındığında  sembolik açıdan önem taşıyor. 

Milliyet'in haberine göre, kökleri Mezopotamya dinlerine dayanan inançları nedeniyle bin yılın üzerindeki bir tarih kesitinde marjinal olarak adlandırılan, hor görülen, inançlarını büyük sıkıntılar içinde yaşayan, son dönemde de terör örgütü IŞİD’in zulmüne maruz kalan Ezidi toplumunu temsil eden bir heyet; Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ağırlanacak. Bu kabul, kökü Osmanlı hatta Selçuklu dönemine kadar uzanan Türk devlet geleneği çerçevesinde sembolik açıdan önemli.  Cumhurbaşkanlığı’nın kabul programında; Türkçede kullanılan Yezidi ifadesi yerine Ezidi ifadesinin kullanılması da dikkat çekici.

TÜRKİYE’DEN GÖÇ ETMİŞLERDİ

Erdoğan,  14 Kasım Cuma günü, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda iki heyeti kabul edecek.  Erdoğan, saat 13.30’da, Irak’tan Türkiye’ye Sığınan ve Türkiye’de İkamet Eden Ezidilerden oluşturulan bir heyeti kabul edecek. Ezidiler, kökleri Mezopotamya yani Hristiyanlık ve İslamiyet öncesine uzanan dinlere dayanan inanç sistemleri nedeniyle bin seneyi aşan bir tarih kesiti içinde büyük sıkıntılara maruz kalmış bir topluluk. Vikipedi’de yer verilen bilgilere göre;  Yezidiler ya da Ezidiler,  çoğunlukla Kürtçe konuşan etnik-dinî bir topluluğa ve bu topluluğun Zerdüştlük ve eski Mezopotamya dinlerinden uzanan dinî inançlarına verilen ad. Ezidiler, temel olarak târihte Asurluların bir parçası olan Irak'ın Ninova bölgesinde yaşamaktadırlar. Ermenistan, Gürcistan, Suriye ve Türkiye gibi ülkelerde yaşayan Ezidi toplulukları gittikçe azalma ve Avrupa'ya, daha çok da Almanya'ya göç etme eğilimine girmişlerdi.

Ermenistan, Gürcistan, İran, Suriye ve Türkiye'de de cemaatleri bulunan Yezidilerin bugünkü toplam sayısının 800 bin civârında olduğu tahmin ediliyor.  Ezidiler, Cumhuriyet döneminde Türkiye’den de  göç etmişlerdi. 

IŞİD KADIN VE KIZLARINI KAÇIRMIŞTI

Terör örgütü IŞİD; Irak’ta Ezidi köy ve kasabalarına karşı soykırım olarak adlandırılabilecek saldırılarda bulunmuştu. Sayıları 5 bin dolayında ifade edilen Ezidi kız ve kadınlarına terör örgütü, cariye olarak el koymuş ve bazılarını Orta Çağ çağrışımı yapan pazarlarda satmıştı. Bu insanlık dışı soykırım zulmünden kaçan bazı Ezidi gruplar, Türkiye’ye sığınmıştı. Hatta türkiye’ye sığınan bazı Ezidi gruplar, daha önce Türkiye’den göç etmiş eski Ezidi köylerine yerleşmişti.

YEZİDİ YERİNE EZİDİ

Irak’taki Kürtler arasında "Ezidi" olarak adlandırılan toplum için Türkçe, Arapça ve İngilizce'de, "Yezidi" ifadesi kullanılıyor. Terminolojik olarak "Ezidi'nin kelime anlamı, "Azda/Allah'ın yarattığı kişilik" demek. Kürtçe'de, Allah'ın diğer bir ismi ise "Yezdan"dır. Bazı tarihçilere göre "Yezidi" kelimesi, Zerdüştlükteki "Yezata" kelimesinden geliyor. Ancak Cumhurbaşkanlığı’nın resmi programında Yezidi yerine Ezidi ifadesinin kullanılması dikkat çekti.

DEMİRÖREN CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI’NDA

Erdoğan, saat 16.45’te ise  Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı  Yıldırım Demirören ve Türkiye Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ ile Beraberindeki Heyeti kabul edecek. Bu kabul de, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 14.11.2014 11:58
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol