ESAD İLK ADIMI ATTI...

Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın dünkü görüşmenin üzerinden 24 saatten daha kısa bir süre geçmesine rağmen ilk somut adımları atmaya başladığını açıkladı.

10 Ağustos 2011 Çarşamba 19:19
ESAD İLK ADIMI ATTI...

Davutoğlu bugün Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Suriye Büyükelçisi Ömer Önhon'un Hama'ya gittiğini ve kendisiyle gün içinde iki kez görüştüğünü söyledi. 

Davutoğlu, "Şu an gelen bilgi tüm ağır silahların ve tankların çekildiği yönündedir. Yine önemli bir gelişme olarak sadece Büyükelçimiz değil, bazı basın mensupları da gidebilmiştir. Tabii burada önemli olan Büyükelçimizin ve bazı basın mensuplarının Hama'ya gitmiş olmaları ve halkla doğrudan temas edebilmiş olmalarıdır" dedi.

Türkiye, Suriye'de durumun istikrara kavuşması için çabalarını artırırken, Davutoğlu da dün Esad ile Şam'da 6.5 saat süren bir görüşme yaptı.  

24 SAAT GEÇMEDEN İLK ADIMLAR GELDİ

Başbakan Tayyip Erdoğan da bugün, 10-15 gün içerisinde Suriye'de reform yönünde adımların atılmasını umduğunu söyledi.

Şu aşamada önemli olan Suriye'nin dünyaya açılması olduğunu aktaran Davutoğlu, dünkü görüşmenin ardından Esad yönetiminin bu yönde adımlar atmaya başladığını ifade etti.

Davutoğlu, "Ümit ederiz önümüzdeki dönemlerde, daha olumlu gelişmelere şahit oluruz. Önemli olan dünkü temaslarımızın üzerinden 24 saat geçmeden ilk adımların atılmış olmasıdır" dedi.

GAZETECİLER HAMA'YA GÖTÜRÜLÜYOR

Dışişleri Bakanı ayrıca, yarın ya da birkaç gün içerisinde Türkiye'den hem yerli hem de yabancı bir grup gazetecinin Hama'ya götürüleceğini ve daha sonra Deyr ez Zor için de böyle bir girişimin olabileceğini ifade etti.

Bir basın mensubunun sorusu üzerine ise Davutoğlu, "Önemli olan netice: Nedir o? Halkın talepleri doğrultusunda bir siyasi değişim, bir siyasi dönüşüm yaşanması. Ve bunun kansız olması. Bunun için gecemizi gündüzümüze katıp çalışacağız" yanıtını verdi.

Hama, Suriye’de Mart ayından bu yana devam eden protesto hareketinin merkezi olarak görülüyor. Suriye ordusu, geçen hafta içerisinde bu kente yönelik büyük bir operasyona başladı. Sivil toplum kuruluşları, operasyonda 100 civarı kişinin hayatını kaybettiğini öne sürerken, Suriye ordusu ise hayatını kaybedenlerin önemli bir bölümünün asker ve güvenlik görevlisi olduğunu belirtiyor.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol