Erdoğan'a İstifa Resti Çeken Bakan Belli Oldu!

Ankara kulislerinin en merak edilen konusuydu son günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a istifa resti çeken Bakan'ın kim olduğu. GG Yazarı Atalay Girgin, hem isim verdi hem olayı detaylandırdı.

23 Haziran 2021 Çarşamba 11:30
Erdoğan'a İstifa Resti Çeken Bakan Belli Oldu!

İddia büyük! Hem de “kabinede üçüncü istifa vakası” olarak nitelendirilebilecek kadar önemli…

Ancak üç gündür, yani bu satırların yazıldığı ana kadar da hâlâ yalanlanmayan bir haber var ortada: Bakan “İstifa restini masaya koyarak” Erdoğan’ın isteğini engelledi. Bir başka deyişle “istifa resti”yle karşılaşan Erdoğan isteğinden vazgeçti.

Erdoğan’a “istifa resti” çekmek… Hem de onun isteğini engellemek için… Akla hayale gelmeyecek ve sığmayacak bir şeydi. Özellikle de bu dönemde… Buna hangi bakan cüret edebilirdi ki… Kabinede yer alan herkesi bakanlık koltuğuna oturtan, “bakan” sıfatıyla taçlandıran o değil miydi? Bir lütuf sahibine karşı bu nasıl yapılabilirdi ki…

İki Bakan Cüret Edemedi

Anımsayacaksınız!

Sedat Peker ortaya çıktığından beri süngüsü düşmüş olan İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu bile en güçlü olduğu söylenen bir dönemde ancak Twitter üzerinden istifa mesajı yayınlamaya cesaret edebilmişti.

O mesajın üzerinden yirmi dört saat bile geçmeden de soluğu Erdoğan’ın huzurunda alan Soylu, kendilerine olan sarsılmaz bağlılığını açıklamış ve kamuoyuna yansıyan skandallara rağmen, bir daha da istifanın “i”sinden bile söz edemez hale gelmişti.

Keza Berat Albayrak, Erdoğan’ın damadı olmasına rağmen, sesini duyuracak başka hiçbir mecra bulamadığı için, istifasını ancak Instagram üzerinden sunabilmişti. İlerleyen günlerde de bu istifa, bir “affedilme” talebi olarak nitelendirilip değerlendirilmiş, günler, haftalar, hatta aylar boyunca kendisinden haber alınamamıştı. Böylece lütuf sahibinin lütfettiği bir bakanlıktan istifa edilemeyeceğini cümle âlem öğrenmişti.

Yani Erdoğan’ın damadı olan Berat Albayrak bile, yüz yüze istifasını bildirebilecek bir cesarete sahip olmadığı için, instagramdan paylaştığı bir metinle “At izi it izine karıştı” diyerek çekilmişti sahneden. Hem de geride bıraktıklarından kimlere “it”, kimlere “at” dediği hâlâ kamuoyunca anlaşılamamış olsa da kısaca vaka buydu.

Masaya Konan “İstifa Resti”

Ancak son olayda, “istifa resti” ne twitter ve instagram gibi sosyal medya mecraları aracılığıyla duyurulmuştu ne de gazeteler, televizyonlar ve internet haber siteleri üzerinden… Bakan işini sessiz sedasız görmüş ve amacına ulaşmıştı.

Habere göre, söz konusu bakan, önce, Erdoğan’ın telefonda kendisine söylediği, ilgili kişinin “Personel Genel Müdürlüğüne atama”sının yapılmasına dönük ricasını/emrini, “yüz yüze görüşelim diyerek ötele”mişti.

Daha sonra da ihtimaldir ki yüz yüze geldiklerinde, “istifa restini masaya koyarak”, Erdoğan’ın bu talebini tamamen hükümsüz kılmıştı. Bu durumda anlaşılan odur ki Erdoğan ne istifayı kabul edebilmişti ne de bakanı görevden azletmeyi göze alabilmişti.

İşte bu bakan, yalnızca Erdoğan’ın ricasını/emrini geri çevirmek ve ısrarlar karşısında “istifa restini masaya koy”makla da kalmamıştı. Bu olaydan sonra cesaretlenmiş ve eleştirilerini daha görünür ve daha duyulur ortamlarda hem de hedef gözeterek dile getirir olmuştu.

Artık AKP hakkında ileri geri değerlendirmeler yapıyor, onu “Çıfıt çarşısı” olarak niteliyordu. Bununla da yetinmiyordu.

“En son Eskişehir’de il müdürleriyle yapılan toplantıda, Ak Parti’ye karşı eleştirinin dozunu arttıran” bakan, kürsüden il müdürleri ve bürokrasiye hitaben yaptığı konuşmada, AKP’nin hamiliğindeki kuruluşları da hedefe koyarak, “Devlet parasıyla sendikacılık, vakıfçılık yapılmaz. Hem devletin parasıyla vakıfçılık yapıyorlar hem de dedikodu ve fitneye sebebiyet veriyorlar “ diyordu.

Hatta, “Bilal Erdoğan’ın başında bulunduğu Tügva başta olmak üzere, 9’lu çete diye tarif ettikleri İlim yayma, Ensar, Türgev, İmam Hatip Platformu vb vakıfların oluşturduğu yapının devlet tarafından beslendiği ve bu vakıfların dedikodu yaptığı”nı da söylüyordu.

Peki; kimdi bu bakan? Hâlâ yalanlanmayan ve siteden de kaldırılmayan habere göre bu bakan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tu.

Haberde aktarılanları ve ona atfedilen sözleri dikkate aldığımızda, buradan çıkan ilk sonuç şudur: Ziya Selçuk ya gemiler yakmış ya da olup biten her şey canına tak dediği için Albert Camus’un “Başkaldıran İnsan”ına dönüşmüştür.

Elbette başka ihtimaller de vardır. Kim bilir ki belki de bizim bilmediğimiz ve şu ana kadar kapalı kapılar ardından dışarı sızmayan çok önemli gelişmeler yaşanmakta ve iktidar oyunu yeniden kurulmaktadır. Ve Ziya Selçuk da şimdiden hangi safta olduğunu deklare etmektedir.

Hem de Erdoğan’a “istifa resti” çeken bakan sıfatıyla, bu dönemin tarihine geçerek… Ne dersiniz? Bu son hamlesiyle, Ziya Selçuk zevahiri kurtarabilir mi?

****

Neyse… Bu yazıya kaynak oluşturan haberin tamamını okumak isteyenler aşağıdaki linkten buna ulaşabilirler.

* Ankara Üniversitesi, DTCF Felsefe Bölümü mezunu ve “Arzu Okulu”, “Aşk Mavidir Öğretmenim”,  “Öğretmen Düzenin Duvarındaki Tuğla”, “Edebiyat Nedir Ki…”, “Allah dedi Üstad-ı Azam” kitaplarının yazarı. Felsefenin Işığında / Felsefece; http://atalaygirgin.blogspot.com
1 https://www.mebpersonel.com/genel/ziya-selcuk-tayyip-erdoganin-istedigi-kisiyi-genel-mudur-yapmamis-h252854.html

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 23.06.2021 11:40
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol