ERDOĞAN'A BİR SARAY DAHA...

Cumhurbaşkanı, İstanbul’da bulunduğu zamanlarda artık Yıldız Sarayı’nda da çalışacak. Yıldız Sarayı’nın ismini Cumhurbaşkanlığı İstanbul Külliyesi olarak değiştirecek.

09 Kasım 2015 Pazartesi 12:45
ERDOĞAN'A BİR SARAY DAHA...

 Ankara’da kimine göre 1.5 milyar TL, kimine göre 1.5 milyar dolar, ancak resmen açıklanmadığı için bilinmeyen bir maliyete “Dünyanın en büyük çalışan sarayını” inşaa ettiren ve Çankaya Köşkü’nü terk edip, buraya yerleşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da da Osmanlı’dan kalma Yıldız Sarayı’na yerleşiyor. Ankara’da bulunduğu zamanlarda, içinde 1150 oda, 65 iri salon bulunan Beştepe Külliyesi’ni kullanan Erdoğan, İstanbul’da da Yıldız Sarayı’nda çalışacak.

Padişahın tahttan indirildiği saray

Başbakanlık yaptığı dönemden bu yana İstanbul’da çok sayıda tarihi yapıyı “çalışma ofisi” adı altında kullanan Erdoğan’ın, yerleşeceği Yıldız Sarayı, Sultan 2. Abdülhamit döneminde Osmanlı’nın yönetim merkeziydi. Abdülhamit’in 1909’da 31 Mart Vakası’ndan sonra tahttan indirilmesi üzerine saray halk tarafından yağmalanmıştı.

Habertürk’ün, Cumhurbaşkanlığı’ndan iyi haber alan yazarı Murat Bardakçı’nın dünkü yazısına göre, Cumhurbaşkanlığı’na devredilecek olan Yıldız Sarayı ismini “Cumhurbaşkanlığı İstanbul Külliyesi” olarak değiştirecek.

Erdoğan, Alman Başbakanı Merkel’i ağırladığı Yıldız Sarayı’ndan önce, İstanbul Boğazı’ndaki Dolmabahçe Sarayı’nı da inceletti. Ancak güvenlik gerekçesiyle Dolmabahçe’nin uygun olmadığı belirtilince, Yıldız Sarayı gündeme geldi. Erdoğan, Gezi Olayları sırasında başbakan olarak Dolmabahçe’nin yanındaki Başbakanlık Ofisi’ni kullanıyordu ancak Gezi gösterileri nedeniyle güvenlik zaafiyeti çıktığı söylenmişti. Çevresi yüksek duvarlarla çevrili Yıldız Sarayı’nın içinde geniş bir bahçe bulunuyor. Bahçenin bir köşesi MİT’in İstanbul ofislerine, bir köşesi askeri tesislere komşu. Girişinde ise, Beşiktaş Emniyet Müdürlüğü var. MİT-polis-asker üçgenindeki Yıldız Sarayı, güvenlikten tam not aldı.



HUBER KÖŞKÜ

Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra İstanbul’da Huber Köşkü’nü kullanmaya başladı. Çalışmalarını buradaki ofisinde yürüten Erdoğan, birçok dünya lideri ile görüşmelerini burada gerçekleştirdi.



SAVANORA YATI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla 2013’ün sonlarında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca kiralandığı işadamı Kahraman Sadıkoğlu’ndan devralındı. Erdoğan’ın Türkiye’de ve yabancı ülkelerde gerçekleştireceği toplantı ve görüşmelerde prestij amaçlı olarak değerlendirilmek üzere restore edilen yata 5 milyon dolar yatırım yapılmıştı.


VAHDETTİN KÖŞKÜ

Çengelköy’deki Vahdettin Köşkü’ne ait 50 bin metrekare orman alanı Devlet Konukevi için talan oldu. Soğan başlı kubbesiyle tanınan tarihi Vahdettin Köşkü yapılan restorasyonla bambaşka bir görüntüye bürünürken, Erdoğan’ın çalışma ofisi olarak kullanacağı tarihi köşke 150 milyon lira harcandığı ileri sürülmüştü. Güvenlik gerekçesiyle binanın çevresine 15 metre yükseklikte beton duvar örülürken, yerin 5 kat altına inildiği belirtilmişti.


BEYLERBEYİ SARAYI

Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde şehir merkezinden kaçmak amacıyla Üsküdar’da bulunan Beylerbeyi Sarayı’nı mercek altına alarak incelemelerde bulunuldu. Erdoğan daha sonra başta medya sektörünün temsilcileri olmak üzere birçok görüşmesini burada gerçekleştirdi.


YILDIZ SARAYI

Yıldız Sarayı, karmaşık bir yapıya sahip. Yönetim yapıları Büyük Mabeyn, Şale Köşkü, Malta Köşkü, Çadır Köşkü, Yıldız Tiyatro ve Opera Evi, Yıldız Saray Müzesi ve İmparatorluk Porselen Üretimevi’ni kapsıyor. İçerisinde Yıldız Cami ve Yıldız Sarayı Saat Kulesi de bulunuyor. Mekan, Kanuni döneminden (1520-1566) başlayarak padişahlar için bir avlanma yeri oldu. Saray içinde 60 odalı Yıldız Şale Köşkü, Türkiye’nin en büyük Hereke halısına sahip.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.11.2015 12:47
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol