Erdoğan Uyardı: Akrabalarınızı Yönetime Almayın

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, parti kurmaylarını böyle uyardı: “Milletvekili veya il başkanlarının akrabalarını partinin yönetimine koymamaya dikkat edin. Aşiretleşmeyelim.”

14 Ekim 2020 Çarşamba 09:57
Erdoğan Uyardı: Akrabalarınızı Yönetime Almayın

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında parti genel merkezinde yapılan AKP Merkez Yürütme Kurulu toplantısı 3 saat sürdü. Toplantıda Erdoğan’ın il kongrelerindeki gideceği illerin takvimi de belli oldu. Takvime göre Erdoğan’ın 30 büyükşehir ve bir ile gitmesi planlanıyor. Bu hafta sonu Şırnak’a gidecek Erdoğan, 24 Ekim’de Kayseri’ye, 25 Ekim’de ise Malatya’ya gidecek.

Erdoğan toplantıda parti kurmaylarına da uyarılarda bulundu.

Hürriyet'ten Gizem Karakış'ın haberine göre, Erdoğan, “Milletvekili veya il başkanlarının akrabalarını partinin yönetimine koymamaya dikkat edin. Aşiretleşmeyelim” diye konuştu.

Erdoğan MYK toplantısında ayrıca son dönemde AKP’ye katılan 100 yaş ve üzeri 40 nene ve dedeyi bizzat evlerinde ziyaret etmek için “Adreslerini bulun, bana getirin. Tek tek ziyaret etmek istiyorum” talimatı verdi. Erdoğan nene ve dedeleri kongre döneminde gittiği illerde ziyaret etmeyi planlıyor.

KADROLAŞMA TAM GAZ...

Öte yandan AKP iktidarları döneminde liyakatsız atamaların mevzuat zorlanarak hayata geçirilmesi, iktidarın ölçüsüz kadrolaşma uygulamaları Sayıştay’ın denetim raporlarına da yansıdı.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’nda yapılan denetimlerde kurum yöneticilerinin büyük bölümünün vekaleten atandığı ortaya çıktı. Buna göre GİB merkez teşkilatındaki 150 yöneticiden 105’i vekaleten atandı. Taşra teşkilatında ise 2 bin 70 yöneticiden 867’si vekaleten görev yapıyor. Sayıştay durumun genel ve sürekli bir görevlendirme yöntemi olarak kullanıldığına dikkat çekti.

Sayıştay raporunda vekaleten atamanın, ancak yasal izin, geçici görev, disiplin cezası gibi gerekçelerle geçici olarak işten ayrılan memurların yerine yapılabileceği vurgulandı. Ayrıca, boş kadrolara ait görevlerin gerektiğinde memurlara ücretsiz olarak gördürülebileceği de belirtildi.

BirGün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre; vekaleten görevlendirmenin, kamu hizmetlerinde sürekliliğin sağlanması amacıyla geçici ve istisnai hallerde başvurulabilecek bir yöntem olduğu ifade edilen raporda, “Bu şekilde yapılan atamaların Devlet Memurları Kanunu’nun dayandığı sınıflandırma, kariyer ve liyakat ilkeleri çerçevesinde yapılacak asaleten atama usulüne alternatif oluşturacak biçimde genel ve uzun süreli yapılması mümkün değildir” denildi.

TAŞRADA YÜZDE 70'İ VEKALETEN

Sadece zorunlu durumlarda ve usulüne uygun olarak vekil personel görevlendirilebileceğinin altı çizilen raporda şu tespitler yer aldı:


“GİB’de başkanlık düzeyinde vekaleten görevlendirilen yönetici personel oranı yaklaşık yüzde 44; merkez teşkilatı ayrıca değerlendirildiğinde bu oran yüzde 70’e ulaşmakta. Bu da göstermektedir ki GİB tarafından vekaleten atama uygulaması, genel ve sürekli bir görevlendirme yöntemi olarak kullanılmakta.”

Raporda bu uygulamanın bir takım yönetsel risklere yol açtığı, iç kontrol sistemi açısından da zafiyet oluşturduğu bildirildi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 14.10.2020 10:06
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol