Erdoğan Sisi Görüşmesi: Seçim İçin Yapmayacağı Yok

Mısır’da İhvan yönetimine yönelik darbeyi yıllar yılı iç politika malzemesi yapan Erdoğan’ın ‘‘Zalim, firavun, darbeci’’ dediği Mısır lideri Sisi ile samimi pozlar vermesine tepkiler sürüyor. Muhalefet, " Seçim için yapmayacağı yok" ifadelerini kullandı.

22 Kasım 2022 Salı 14:15
Erdoğan Sisi Görüşmesi: Seçim İçin Yapmayacağı Yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar’ın başkenti Doha’da daha önce ‘zalim’, ‘firavun’, ‘darbeci’, dediği, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile selamlaşıp tokalaşmasının yankıları sürüyor.

Mısır basını, el sıkışmaya ek olarak bir de "ikili görüşme" gerçekleştirildiğini iddia ederken konuyla ilgili soruları yanıtlayan Erdoğan, “Neden yeni bir sayfa açmayalım” dedi. "Türkiye-Mısır arası, bir liderler buluşması değildir, Türk milleti ile Mısır halkının geçmişteki birlikteliği bizim için çok önemlidir" diyen Erdoğan, "Yeniden niye olmasın, yeniden niye başlamasın? Bunların sinyalini verdik" ifadelerini kullandı. Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise ‘Erdoğan ve Sisi’nin el sıkışması ikili ilişkileri geliştirmenin başlangıcı olacak’ denildi.

YENİ AKİTÇİLER RESMEN ‘YIKILDI’

Erdoğan’ın çıkışı sosyal medyada da gündem olurken pek çok sosyal medya kullanıcısı İhvancı hareketin sembolü haline gelen ve Erdoğan’ın sık sık kullandığı ‘Rabia’nın unutulduğunu hatırlattı. Yeni Şafak ve Takvim gibi gazeteler görüşmeyi es geçerken bir kısmı ise ‘normalleşme’ olarak birinci sayfalarına aldı. Gazeteler Erdoğan’ın geçmişte söylediği sözleri hatırlatmadı. Yeni Akit gazetesinde ise matem havası göze çarptı. Yeni Akit Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ali Karahasanoğlu yazısında Erdoğan ve Sisi’nin el sıkıştığı fotoğrafı görünce ‘yıkıldığını’ belirtti. Karahasanoğlu, “Ben o fotoğrafı görünce yıkıldım. Tüm dünya Müslümanları adına yıkıldım. Seçilmiş bir cumhurbaşkanlarına sahip çıkamayan Müslümanlar adına yıkıldım. Erdoğan’ın dokuz yıllık direnişinin sonunu getirememesine üzüldüm, yıkıldım. Ve eleştiriyorum, kendimi. Yazıklar olsun bizlere” ifadelerini kullandı.

Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Beni Sisi ile çok barıştırmak isteyenler var, asla kabul etmiyorum, etmem de" diye bahsettiği Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşmesini eleştirdi. Özel, "Seçimi kaybetmemek uğruna tükürdüklerini yalıyor. Tükürdüğü suratı yalıyor, ittirdiği eli tutuyor" dedi.

Erdoğan, dış politikada sert çıkışlarının ardından geri adım attığı pek çok konuyla gündem oldu.

SÜREKLİ GERİ VİTES YAPTI

Mısır: Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin, dönemin Genelkurmay Başkanı Abdül Fettah el Sisi tarafından darbe ile devrilmesine büyük tepki göstermişti. Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı olan Sisi için “Sen ülkende demokrasi katilisin. Sisi, sen böyle bir katilsin” ifadelerini kullandı. Bu süreçte Türkiye ile Mısır arasındaki tüm diplomatik ilişkiler kesildi ve iki ülke karşılıklı olarak elçilerini çekti. Doğu Akdeniz ve Libya’daki gelişmeler Ankara’yı uzun süredir gerilim yaşadığı Mısır’la normalleşme arayışına itmiş, yakın dönemde iki ülke arasında buzlar erimeye başladı.

BAE: Erdoğan’ın Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerinde son dönemde yaptığı U dönüşlerinin bir başka halkası da Birleşik Arap Emirlikleri’yle (BAE) oldu. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Erdoğan, bakanlar ve AKP’nin önde gelen isimleri BAE’yi "olayın finansörü olmakla" itham ediyordu. Yakın dönemde BAE’ye pek çok ziyaret gerçekleşti.

Suudi Arabistan: Arap Baharı döneminde gerginleşen Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler, Suudi gazeteci ve Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin ardından daha gerilimli bir döneme girmişti. Türkiye’de liderler, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili sert açıklamalar yaparken, Suudi tarafı da tarım ve işlenmiş gıda ürünleri ambargosuyla Türkiye’yi hedef almıştı. Suudi yönetimiyle ilişkiler düzelince İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesine ilişkin görülen davanın durmasına ve yargılamanın Suudi Arabistan adli makamlarına gönderilmesine karar verdi.

ABD: Washington ile Ankara ilişkilerinde tarihinin en gergin günlerinin geçmesine neden olan ve iki ülke arasında yaptırımları gündeme getiren Rahip Andrew Brunson krizi, misyoner din adamının 12 Ekim 2018’de serbest bırakılmasıyla çözüldü.

İsrail: Erdoğan’ın U Dönüşü yaptığı ülkelerden biri de İsrail oldu. Erdoğan, Filistin’de yaşanan olaylardan dolayı İsrail’i sık sık “terör devleti” sözleriyle eleştirmesine karşın 2021 yılında “normalleşme” söylentileri duyulmaya başlandı. İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog 9-10 Mart 2022 tarihlerinde Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulundu. Ardından iki ülke, karşılıklı olarak büyükelçi atadıklarını duyurdu.

Suriye: Erdoğan, “katil” olarak nitelendirdiği Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad konusunda da dikkati çekici mesajlar verdi. Daha önce asla aynı masaya oturmayacağını açıkça bildirdiği Esad hakkında geçen hafta daha farklı mesajlar veren Erdoğan, “Siyasette ebedi olarak dargınlık, kırgınlık, küslük olmaz. Vakti, zamanı geldiği anda oturur, değerlendirir, ona göre de bir yenilemeyi yapabilirsiniz. Şu anda Türkiye olarak bu konularda sıkıntılı olduğumuz ülkelerle ilişkileri yeniden ele alabiliriz. Hele hele Haziran seçiminden sonra bir sil baştan yapabiliriz. Ve buna göre de yolumuza inşallah o şekilde devam edebiliriz” dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 22.11.2022 14:23
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol