'Erdoğan Kendisi Ve Ailesi İçin Korkuyor, Yeni Anayasa...'

Anayasa hukukçusu ve eski AKP Milletvekili Osman Can, Medya Mahallesi programında yeni anayasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisini ve ailesini korumak amaçlı gündeme getirildiğini iddia etti.

13 Şubat 2021 Cumartesi 12:17
'Erdoğan Kendisi Ve Ailesi İçin Korkuyor, Yeni Anayasa...'

İşte Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve eski AKP Milletvekili Osman Can'ın yeni anayasa söylemine dair şok açıklamaları:

Erdoğan'ın korku duygusu yeni bir anayasa yolu açtırıyor. Kendisine, ailesine, çevresine dair 'birileri beni yok edecek', 'birileri beni ortadan kaldıracak' korkusunun ben çok güçlü olduğunu düşünüyorum. Kendisi ve ailesiyle ilgili hissetiği bu korkunun gittikçe akıldışı ve daha kabul edilemez seçeneklere doğru onu savurduğunu düşünüyorum bu benim kendi gözlemim. Yani bir dönem rasyonel, bir dönem daha demokratik çözümlemelere onay vermiş birisiydi. Örneğin çözüm süreci dediğimiz birşey başlatmıştı ki benim için önemliydi bu Türkiye'nin barışını sağlayabilme ihtimali ortaya çıkmıştı. Böyle bir adım atılmıştı.

"YENİ ANAYASA SÖYLEMİ ASLINDA BİR MASAL..."

O dönemden bu döneme geldik. Bir sürü şey değişti ama değişmeyen tek birşey kaldı. Ülkede kurumsallaşma kalktı, devlet yönetiminde ara kurumlara ihtiyaç vardır bu kalktı ve tek kişinin kararı gittikçe güçlü hale geldi ve tek kişinin kararlarıyla biz böyle bir noktaya geldik. Şimdi tek kişinin kararıyla hadi yeni anayasa yapmaya başlayalım dendiğinde ben öyle bir söze güvenemem çünkü ülkenin siyaseti ile, toplumun kaderiyle, toplumun geleceği ile ilgili bir karar. Bir yandan toplumun yarısından fazlasını terörist ilan ediyorsunuz bir yandan da bütün ülkeyi kucaklayan bir anayasa yapalım diyorsunuz bu olmaz. Bu mümkün değil. Yine masal dinliyoruz.

İŞTE ERDOĞAN'IN YENİ ANAYASA SÖYLEMİNİN PERDE ARKASI... TIKLAYIN!

"YENİ ANAYASA İLE KASTEDİLEN KORKUNÇ BİRŞEY..."

Yeni anayasa ile kastedilen şey çok korkunç birşey. Çok tehlikeli birşey. Geri kalan bütün denge-denetin ihtimali bulunan hususları ortadan kaldırmak. Anayasa Mahkemesi'ni etkisizleştirmek, Türkiye'yi uluslarası kuruluşların bağlayıcılığı yok etmek, başta imar olmak üzere yerel yönetimlerin zaten çok az kalmış olan hareket alanlarını zayıflatmak, yerel yönetim özerkliğinin kırıntısını dahi bırakmamak gibi çok önemli meseleler sözkonusu. Hatta adı parlamenter sistemi ama aslında bununla ya da demokrasi ile zerre ilgisi olmayan bir takım düzenler ihtimal dahilinde ama demokratik, çoğulcu, özgürlükçü, hukukun üstünlüğünü güvence altına alan bir anayasanın kastedildiğini söylemek mümkün değil.

"ERDOĞAN YETKİ KONUSUNDA PADİŞAHLARI BİLE SOLLADI"

Bugüne kadar ki deneyimim bana şunu söylüyor bir anayasa hukukçusu olarak, bir iktidarı sınırlamazsanız o iktidarın iyi kral olmasını bekleyebilirsiniz en fazla. Yani bir sabah uyanır halkıma bugün iyilik yapacağım, tebama iyilik yapacağım derse olabilir birşeyler. Bugün Cumhurbaşkanı bir kraldan daha yetkilidir. Osmanlı padişahlarından daha fazla yetkilidir dolayısıyla sadece onun karar vermesiyle bu temel hak ve hürriyetler uygulanabilir ya da kararını değiştirmesiyle de uygulanamaz hale gelir. Bir ülkenin yönetimi, anayasal düzenin doğru şekilde işlemesi iktidarın sınırlandırılmasına bağlıdır. İktidarın yetki sınırları olmazsa ve onları denetleyen ikinci güçler sözkonusu olmazsa o yetkinin sahibi ne kadar iyi niyetli olursa olsun yanlış yapar, hatalar yapar ve hatalarını görmemeye başlar. Hatta İslami bir dille konuşayım; bir meleği getirseniz o pozisyona o melek bile İblis'e dönüşür, şeytana dönüşür. İktidarın sınırlandırılması meselesi bu nedenle çok önemlidir. 

"2017'DEN SONRAKİ ANAYASA İLE GÜVENDE DEĞİLİZ"

1982 Anayasası ilk yayınlandığı haliyle bile uygulansa şu an en azından yine bir güven içinde oluruz ama şu anda değiliz. Özellikle 2017'deki değişiklik ve getirilen Türk tipi başkanlık sistemi ile artık anayasal anlamda güvende değiliz. 

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İSTERSENİZ, TIKLAYIN!

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 13.02.2021 16:20
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol