Erdoğan'dan Sonra Diyanet de 'Yokluk' Önerdi!

Türkiye'de uzun süredir yaşanmakta olan ve milyonlarca yurttaşı doğrudan etkileyen ekonomik krizle ilgili Diyanet de üstü kapalı mesajını Cuma hutbesine taşıyarak verdi.

09 Ekim 2020 Cuma 12:59
Erdoğan'dan Sonra Diyanet de 'Yokluk' Önerdi!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Saray'da "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada geçen "Müminin görevi varlıkta şımarmamak, yoklukta sabretmektir" sözü, Diyanet'in bu haftaki Cuma hutbesine de taşındı.

Diyanet tarafından hazırlanan ve 81 ildeki camilerde okutulan "Müminin yumuşak huyluluğu" konulu hutbede, Muhammed peygamberden örnek verilerek şöyle denildi:

"Sevgili Peygamberimizi rehber edinen müminler olarak, hasbi ve samimi davranmayı prensip edinelim. Vefalı ve fedakâr, temiz özlü ve doğru sözlü olmak için emek verelim. Unutmayalım ki, riyâkar, menfaatçi, kibirli ve ikiyüzlü kişi, Allah katında da insanlar arasında da sevgi ve değer göremez. İyi huylu bir müminin hayatında kötü söze, kaba davranışa, şiddet ve nefrete yer yoktur. Zira o, Peygamberimizin şu sözlerini daima hatırında tutar: “Mümin cana yakındır. İnsanlarla yakınlık kurmayan ve kendisiyle yakınlık kurulamayan kimsede hayır yoktur.” “Kendisi cehennem ateşine ve cehennem ateşi de kendisine haram olan kişiyi size bildireyim mi? Cana yakın, yumuşak huylu, kolaylaştırıcı kimse.”

DİYANET'TEN "YOKLUĞU PAYLAŞ, HUZUR AŞILA"
Hutbenin devamında, varlıkla birlikte yokluğu da paylaşma çağrısı yapıldı:

"İçinde yaşadığımız bu aziz milletin ve bu müstesna toplumun değerini bilelim. Sevinci ve kederi, varlığı ve yokluğu paylaşalım. Hal ve hareketlerimizle birbirimize sükûnet, huzur ve muhabbet aşılayalım. Başta eşimiz ve çocuklarımız olmak üzere güler yüzümüzü, güzel sözümüzü, insaf ve anlayışımızı kimseden esirgemeyelim. Böylelikle hem kendimiz hem de çevremizdekiler için hayatı kolaylaştıralım."

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan ve 2021-2023 yılları arasını kapsayan Orta Vadeli Plan, Cumhurbaşkanlığı kararı sonrası Resmi Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında yayınlandı. Söz konusu plana göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin toplam bütçesi 1 trilyon 223 milyar 521 milyon 847 bin lira olacak. Söz konusu bütçede özel bütçeli idarelere yapılacak hazine yardımı dahil edilmedi.

DİYANET’İN BÜTÇESİ 12 MİLYAR LİRA

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı Orta Vadeli Plan’da Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilen bütçe dikkat çekti. Plana göre, Diyanet İşleri Başkanlığı’na 2021 yılı için verilecek bütçe toplam 12 milyar 977 milyon 926 bin lira oldu. Diyanet’e verilen bütçenin 10 milyar 626 milyon 673 bin lirası personel giderlerine ayrılırken, mal ve hizmet alım giderleri ise 285 milyon 796 bin lira olarak planlandı. Sosyal güvenlik destek primi ise 1 milyar 862 bin 399 lira olarak ön görüldü.

6 BAKANLĞI SOLLADI

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2021 yılı bütçesi 6 bakanlığın bütçesi solladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı Orta Vadeli Plan’da Diyanet’in bütçesi; İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’ndan fazla çıktı.2024’DE 14 MİLYARA ÇIKACAKOrta Vadeli Plan’a göre, Diyanet İşleri Başkanlığı’na 2022 yılında ayrılması planlanan tavan bütçe ise 13 milyar 920 milyon 581 bin lira olarak ön görülürken, 2023 yılında ise bu rakamın 14 milyar 800 milyon 629 bin lira olacağı hesaplanıyor. 
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.11.2020 15:48
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol