Erdoğan-Bahçeli Görüşmesinden Bakın Ne Çıktı?

Korkusuz yazarı Ahmet Takan, bugünkü, "Çayyolu görüşmesinin perde arkası…" başlıklı yazısında geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin görüşmesine ilişkin detayları kaleme aldı.

07 Ocak 2021 Perşembe 07:50
Erdoğan-Bahçeli Görüşmesinden Bakın Ne Çıktı?

Korkusuz yazarı Ahmet Takan; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, MHP lideri Devlet Bahçeli'yi Çayyolu'nda ziyaret ettiği görüşmeye ilişkin kulis bilgileri paylaştı.

"Çayyolu görüşmesi ile ilgili iddialar arasında Erdoğan’ın kabine revizyonuna gitmek istediği ancak Devlet Bahçeli’den bazı bakanların arkasındaki desteğini çekmesini rica ettiği ileri sürülüyor" ifadelerini kullanan Takan'ın "Çayyolu görüşmesinin perde arkası…" başlıklı yazısından öne çıkanlar şu şekilde:

YUMUŞATMA...

Tayyip Erdoğan’ın Çayyolu ziyareti, kendisinin elini zora sokan son günlerde Devlet Bahçeli’nin yaptığı son derece sert çıkışları yumuşatma ve ikna ziyareti. Aynı zamanda bu çıkışlar sonucunda AKP içinde meydana gelen homurtuları da dindirme maksatlı.

BIDEN...

Erdoğan’ın Çayyolu’na götürdüğü paketler arasında bir de “Biden’ı ikna etmek için atılacak adımlar paketi” olduğu konuşuluyor.

HDP...

Çayyolu görüşmesinin ardından HDP’nin kapatılması ile ilgili senaryolar güncellendi. Bahçeli’nin kesin tavrına rağmen bir ara formülde uzlaşılacağı iddia ediliyor. HDP’ye Hazine yardımın kesilmesi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın davayı açmasının ardından Anayasa Mahkemesi’nin hesaplarını dondurma karar alması. (Kapatma davası sonuçlanmadan, karar alınmadan böyle bir yol izlenebilinir mi?.. Mevcut yasalara aykırı da olsa bugünkü sistem içinde yapılırsa kim itiraz edebilir!)

REFORM...

Reform paketi; Mevcut sistemi revize edecek başlıklar altında Bahçeli’nin de ikna olabileceği, Cumhurbaşkanın seçildikten sonra parti üyeliğinin devam etmesi ancak genel başkan olması yolunun kapatılması, bakanların milletvekilleri arasından seçilmesi halinde milletvekilliklerinin düşmesinin sona erdirilmesi gibi düzenlemelerin olduğu iddia ediliyor. Çek senet suçlarından dolayı hapis cezalarının kaldırılacağı konuşuluyor.

REVİZYON...

Çayyolu görüşmesi ile ilgili iddialar arasında Erdoğan’ın kabine revizyonuna gitmek istediği ancak Devlet Bahçeli’den bazı bakanların arkasındaki desteğini çekmesini rica ettiği ileri sürülüyor. (Seçim sisteminin değiştirilmesi ve daraltılmış bölge sistemine geçilmesi. Konuyla ilgili yazdıklarımın daha üstünde dumanı tütüyor. O yüzden tekrara girmiyorum.)

İYİ PARTİ VE KAVALA

İYİ Parti’nin Cumhur İttifakı’na dahil edilmesi konusunda Devlet Bahçeli’nin yumuşatılma çabasında önemli bir noktaya gelindiği iddia ediliyor.

Osman Kavala’nın serbest bırakılması konusunda olumlu bir gelişme olmasını bekleyenlerin oranı daha da arttı.

Görüşmenin devlet görüşmesi olarak değerlendirilemeyeceğini söyleyen Takan şöyle devam etti:

Bu bir devlet görüşmesi olsa Bahçeli’nin vereceği adreste bellidir. Üstelik devlet görüşmelerinde Cumhurbaşkanı kalkıp kimsenin ayağına gitmez, ilgililer adresi kesin ve net olan makama davet edilirler. Ancak, MHP tabanına yönelik büyük bir tuzak daha hazırlanıyor. Biden’ı ikna etmek için atılacak adımlar öncesinde MHP tabanına algı operasyonu çekilip yumuşatılmaya çalışılınıyor…  “Bak koskaca Cumhurbaşkanı Devlet Bahçeli’nin ayağına gidiyor”, “Erdoğan Devlet Bahçeli’ye sormadan tek adım atamıyor”, “devleti, Devlet Bahçeli” yönetiyor” numaralarıyla!..Ters köşe siyaseti tam gaz devam ediyor!.. 

SEÇİM 2023'TE...

Yine Y.Çağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu da aynı konuyu ele aldı ve kendisinin edindiği kulis bilgilerini paylaştı:

" Başkent kulislerinden aldığım bilgiye göre, ele alınan konular arasında erken seçim de var. Ancak Erdoğan da Bahçeli de "erken seçim yok" şeklinde görüş birliğine varmışlar. Hatta yarın MHP'li İsmet Büyükataman'dan, "Seçim 2023'de" diye resmi bir açıklamada gelebilir. AKP ve MHP kulislerine yansıyan iddiaları yazmaya devam edeyim. Bahçeli ile Erdoğan buluşmasında seçimin zamanında yapılması kararı çıkmış ve önümüzdeki 3 yılda yapılacak reformlar ele alınmış.

Erdoğan, hukuk ve ekonomide yapılacak reformlarla ilgili olarak ve özellikle hukuk alanında alınacak kararlar konusunda AKP'nin hazırladığı taslak metni Bahçeli'ye vermiş.- Kişilik haklarının genişletilmesi,- Anayasada yer alan fikirlerin serbestçe ifade edilebilme hürriyeti,- Siyasi Partiler yasasında yapılacak değişiklikler,- Seçim yasasında yapılacak değişiklikler ve seçim barajı,- Anayasa Mahkemesi yasasında yapılacak değişiklikler,- Yargılama usulleri ki tutuksuz yargılama gibi bazı başlıkların da yer aldığı kulislerde öne sürülüyor.

Erdoğan AKP tarafından hazırlanan bu başlıkları da içeren hukuki reform paketi taslağı konusunda MHP'nin görüşlerini istemiş.Her iki partinin sağlayacağı mutabakat sonucunda Ocak sonu ya da Şubat ayında yasa tasarılarının Meclis'e sunulması kararlaştırılmış. Bu yapılırken tabii seçim ve erken seçim de elbette gündemde yer almış. Ancak peşinen söyleyeyim ne Erdoğan ne de Bahçeli erken seçim istiyor. Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimini 2023 yılında yapmayı hedefliyorlar.

Hukuk reformu birinci sırada ikinci sırada ise muhalefetin ısrarla savunduğu güçlendirilmiş parlamenter rejim var ve Erdoğan da Bahçeli'de bu öneriye tepkilerini vurgulamışlar.Bahçeli ve Erdoğan buna karşı ama Anayasada yer almayan "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" denilen tek kişilik bu rejimin aksaklıkların düzeltilmesi de yakında gündeme gelecek. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 07.01.2021 15:43
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol