Erdoğan 31 Asgari Ücreti 1 Ayda Alacak!

Yeni asgari ücretle kıyaslandığında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki yıl alacağı aylık 88 bin TL'lik maaşı, 31 asgari ücretli işçinin eline geçen toplam para miktarına denk düşecek...

28 Aralık 2020 Pazartesi 15:51

Açlık sınırının 2 bin 516 TL, yoksulluk sınırının 8 bin 197 TL olduğu Türkiye'de yeni asgari ücret belirlendi.  Asgari ücret yüzde 21,56 oranında yükseltilse de bu miktarın dolar karşılığı, geçen yılın gerisinde kaldı. Belirlenen asgari ücret, dolar bazında son 11 yılın en düşük seviyesi oldu.

Aile ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "2021 için net 2 bin 825 lira 90 kuruş oldu. Asgari ücret geçen yıla göre 500 lira artmıştır, yüzde 21,56 oranında yükselmiştir" ifadeleriyle yeni asgari ücreti açıkladı.

Selçuk, "Bekar ve çocuksuz işçi için asgari ücret net 2 bin 825 lira 90 kuruş olurken, evli ve 3 çocuklu 3013 lira 72 kuruş asgari ücret alacak" dedi.

Brüt asgari ücret ise 2021 yılı için 3 bin 577 lira 50 kuruş oldu.

31 ASGARİ ÜCRETE EŞİT...

Önümüzdeki yıl 1 Ocak’tan itibaren uygulanacak asgari ücrette yüzde 21,56 oranında artış yapıldı. Cumhurbaşkanlığı’nın bütçesi ise 2021 yılı için yüzde 28,1 oranında artırılmıştı. Yeni asgari ücretle kıyaslandığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki yıl alacağı aylık 88 bin TL'lik maaş, 31 asgari ücretli işçinin eline geçen toplam para miktarına denk düşecek.

Belirlenen asgari ücrette göre çalışanın günlük aldığı para 94 lira olacak, bunun bugünkü dolar kuru karşılığı ise 12,5 dolar.

İŞVEREN KESİMİNDEN AÇIKLAMA

İşverenleri temsil eden TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, "Zorlu bir süreci tecrübe ettik. Bu durum en başla çalışan kesim, işçiler için zor aynı zamanda işveren için de zor. Enflasyonun 7 puan üzerinde bir refah payıyla asgari ücrete karar verilmiş oldu" dedi.

Asgari ücretin mevcut hali net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor.

AÇLIK SINIRI 2 BİN 516 TL YOKSULLUK SINIRI 8 BİN 197 TL

TÜRK-İŞ Araştırmasına göre, 2020 Kasım ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.516,67 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 8.197,62 TL, bekâr bir çalışanın 'yaşama maliyeti' ise aylık 3.073,63 TL oldu.

SON 11 YILIN EN DÜŞÜĞÜ

2021 için belirlenen asgari ücret ise, bugünün kuruna göre 377 dolara karşılık geldi. Ancak bu miktar, belirlendiği tarihin kuru itibariyle geçen yılın gerisinde kalırken son 11 yılın en düşük seviyesini oluşturdu.

CHP'Lİ BELEDİYELERDEN ASGARİ ÜCRET KARARI

CHP'li belediyeler asgari ücreti 3 bin 100 TL olarak uygulayacaklarını açıkladı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş “Yılbaşıyla birlikte belediyemizde görevli mesai arkadaşlarımızın maaşının en az 3 bin 100 TL olmasına karar verdik. Tüm çalışma arkadaşlarıma emekleri için teşekkür ediyor, aldığımız kararın hayırlı olmasını diliyorum” açıklaması yaptı.

CHP'li Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar belediyede asgari ücretin 3 bin 100 TL'ye çıkarıldığını duyurdu.

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi de asgari ücreti 3 bin 100 TL yaptı. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptığı açıklamada "1 Ocak 2021 tarihinden itibaren İBB, iştirak şirketleri ve bağlı kuruluşlarında çalışan personeller için asgari ücret net 3100 TL olacaktır. Halkımıza ve çalışanlarımıza duyururuz." ifadelerini kullandı.

DİSK'TEN TEPKİ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2021 yılı için açıklanan net 2 bin 825 liralık asgari ücretin son derece yetersiz olduğunu belirterek, "İşçiler yine bir kez daha yok sayılmıştır. Bu mu adaletiniz? İşçiye emekçiye reva gördüğünüz asgari ücret bu mu" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun son toplantısını yaptığı sıralarda, DİSK yöneticileri ve işçiler İstanbul Kadıköy'de toplanarak, bir kez daha insan onuruna yaraşır asgari ücret taleplerini dile getirdiler. Eyleme CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

DİSK'in eylemi bitmeden önce Çalışma, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yeni asgari ücreti ilan etti. Türk-İş ve Hak-İŞ'in de yeterli bulmadığı yeni asgari ücret ile ilgili DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da meydandan tepki gösterdi.

Çerkezoğlu, "Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında gerileyen, 'büyüyoruz, milli gelir artıyor' diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır" dedi.

DİSK Başkanı Çerkezoğlu, şunları söyledi:

"Aldığımız bilgilere göre, Çalışma Bakanı'nın en önemli vurgusu 'Enflasyona ezdirmedik' demiş. Türkiye'de enflasyonun ne olduğunu, işçilerin, emekçilerin, halkın nasıl yoksullaştığını bu ülkede yaşayan herkes her gün bakkala, manava, pazara gittiğinde, evine ekmek götürmek istediğinde yaşıyor ve biliyor. Açıklanan resmi enflasyon rakamları özellikle de gıda enflasyonu biraz önce de ifade ettim; asgari ücretlinin en önemli gider kalemi olan gıda enflasyonu daha kasım ayında yüzde 21'in üzerindeydi. Yıl sonunda resmi rakamla bile en az yüzde 25 olacağını herkes biliyor. Ama gerçek enflasyon, yani bizim kendi hayatımızda yaşadığımız enflasyon çok daha yüksek. Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında gerileyen, 'büyüyoruz, milli gelir artıyor' diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır. İşçiler yine bir kez daha yok sayılmıştır. Bu mu adaletiniz? İşçiye emekçiye reva gördüğünüz asgari ücret bu mu? Bu ülkenin işçisini, emekçisini açlığa mahkum ettiniz. Bu mücadele burada bitmez. Bu hesap burada bitmez. Bu ülke bizim. Ülkemize de emeğimizde sahip çıkıyoruz."

Yeni açıklanan asgari ücretin kabul edilebilir bir rakam olmadığını ifade eden Çerkezoğlu, 1 Ocak 2021'den itibaren bu asgari ücretin değiştirilmesi, yükseltilmesi, insan onuruna yaraşır bir asgari ücret için işçi, işsiz, aileleri ve yakınlarıyla birlikte mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 28.12.2020 16:01
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol