Erdoğan 2.5 Yılda İflas Etti!

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasa çıkışını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, "Sistem 2.5 yılda iflas etti. Ama millet de devlet de iflas etti. Bozulan sistemi Millet İttifakı olarak düzelteceğiz. Sorunlar ağırlaşıyor, eleştiriler artıyor" dedi.

02 Şubat 2021 Salı 10:58

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasayı gündeme getirmesini değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, OHAL dönemindeki referandumla getirilen anayasa değişikliği ve sistemin 2.5 yılda iflas ettiğini söyledi. Erkek, “Seçim ister erken, ister zamanında olsun, güçlendirilmiş parlamenter sistemi ve dolayısıyla yeni anayasayı biz getireceğiz” diye konuştu. Cumhuriyet’e açıklama yapan Erkek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye tarihinin en basiretsiz, en öngörüsüz iktidarıyla karşı karşıya. Referandum sürecinde, Anayasa Komisyonu’nda, milletin huzurunda yaptığımız tüm tespitlerde haklı çıktık. ‘Sistem doğru değil, tek adam rejimini getirir, demokratik hukuk sistemini yok eder, egemenliği şahsileştirir, milletin aleyhinedir’ dedik. Sistem 2.5 yılda iflas etti. Ama millet de devlet de iflas etti. Bozulan sistemi Millet İttifakı olarak düzelteceğiz. Sorunlar ağırlaşıyor, eleştiriler artıyor. İster erken, ister zamanında seçim yapılsın, güçlendirilmiş parlamenter sistemi, demokratik hukuk devletini biz getireceğiz.”

Erdoğan’ın yeni anayasa çıkışını değerlendiren MHP’li yöneticiler ise, “Bu konuda Devlet Bey’in bilgisi vardır. Bir ayda toplam üç kere baş başa gerçekleşen görüşme oldu. Ancak iki lider de kendi heyetlerine görüşmelerin içeriğine ilişkin bir şey söylemedi. Bu görüşmelerde mutlaka bu konular da gündeme gelmiş, değerlendirilmiştir. Ancak kapsamı nedir, ne içeriyor şu an için kimse bilgi sahibi değil” dedi.

Aynı kaynaklar, “Parti olarak anayasamızın ilk dört maddesiyle ilgili tavrımız net ve belli. Bir değişikliğe her zaman karşı çıktık. Bu konuda da bir sıkıntı olduğunu sanmıyoruz. Ancak genel başkanımızın hukuk reformuna verdiği desteği herkes biliyor” yorumunu yaptı.

ARTIK AKP'YE GERİYE DÖNÜŞ OLMAZ...

Öte yandan AKP’nin kurucularından Abdüllatif Şener, Erdoğan’ın “Arkadaşlarımızı yeniden kazanacağız” sözlerini değerlendirdi, “Partiden ayrılmış kişiler artık zor döner. İnsanlar yeniden yanlışta birleşmezler” dedi. Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Yamalı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oy kaybından dolayı siyasi arayış içinde olduğunu söyledi. Yamalı’ya göre bunlar tam anlamıyla kongre sözleri...

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Yamalı, CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener ve DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı, İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Öyle veya böyle partimizden şu veya bu nedenle uzaklaşmış, ayrılmış olan arkadaşlarımızı tekrar saflarımıza kazandıralım” sözlerini Cumhuriyet’e değerlendirdi. 

Yamalı, Erdoğan’ın bu sözlerini “tamamen kongre amaçlı edilmiş sözler” olarak nitelendirdi. Daha önce kendisinin de AKP Ankara İl Başkanlığı’nı yaptığı döneme atıfta bulunan Yamalı, “Erdoğan’ın kongre konuşmalarını az çok bilirim. Bu sözler kongre şartlarından dolayı söylenmiştir. Çünkü AKP’de, kongrelerde çok büyük zorlukların yaşandığını duyuyoruz. İl ve ilçe yönetiminde, ‘nitelikli kişilerin bulunmasında’ zorluklar yaşıyorlar. Bunun çok üstünde, Türkiye için yeni bir çalışma ve niyet olduğunu hissetmiyorum. Çünkü böyle bir hazırlığı yok iktidarın” dedi. 

Yamalı, Erdoğan’ın Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu üyesi Oğuzhan Asiltürk ile yaptığı görüşmeye atıfta bulundu. Bu görüşmenin nedenini de “AKP içinde olup da partide huzur bulamayan ve diğer kanallara açık olan Milli Görüş cephesine yakın üyelerine ‘dur’ demek için olduğuna” dikkat çeken Yamalı, “Erdoğan, ne kadar bu şekilde konuşmuş olsa da genel olarak konuştuğu dili ve yaptıklarını göz önünde bulundurduğumuzda, bir uzlaşma arayışı içinde olduğunu düşünmüyorum. Bir siyasi arayış içinde. Anketler ve partinin genel durumu, Cumhur İttifakı’nın oy kaybı görülüyor. Erdoğan, çıkar yol arıyor” dedi.

ŞENER: YANLIŞI GÖRENLER GİTTİ
AKP’nin kurucuları arasında yer alan CHP Konya Milletvekili Şener de Erdoğan’ın sözlerini “konjektürel” olarak nitelendirdi. Şener, “Erdoğan’ın özellikle partide isim yapmaya başlayan kişileri bir kenara attığını, bunun ana siyasi çizgisi olduğunu” ifade etti. 

Şener, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün, 20 yıllık politikasının dışında, farklı bir şey söylüyor. Partiden ayrılmış kişiler artık zor döner. Bunları telafi çabasında olabilir. Ancak Erdoğan artık şöyle bir noktaya gelmiştir: Seçimleri kaybedeceğini görmüş ve ‘Bunu düzeltmek için ne yapabilirim’ diye bir arayış içine girmiştir. Ancak siz istediğiniz zaman göndereceğiniz insanları, istediğiniz zaman da yanınızda toplayamazsınız. Kendi isteğiyle partiden uzaklaşanları kendi yanınıza çekemezsiniz. Çünkü bugün partiden giden pek çok arkadaş, partiyi sorgulamış ve başta dış politika olmak üzere, iç politikada, eğitimde, sağlıkta yanlışlar yapılığını görmüştür. Bu gidişin ülkeye zarar vereceğini görmüştür. Bunu gören insanlar yeniden yanlışta birleşmezler.”

‘GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN YOL’
DEVA Partili Yeneroğlu da “Ya inandığımız değerleri terk edecektik ya da Erdoğan’dan uzaklaşacaktık” diyerek şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı kendisine yönelik toplum nezdinde her geçen gün büyüyen güven kaybı sebebiyle mi bu cümleleri kurdu yoksa arkadaşlarının uzaklaşmış olmasını gerçekten dert mi ediniyor, ilk önce bunu sormak lazım. Ancak gerçekten samimi olarak arkadaşlarının neden uzaklaştığını merak ediyorsa cevabı çok açık. AK Parti’nin kuruluş felsefesi ve parti programına bakıp son yıllarda yaptıkları ile mukayese etmesi yeterli. Çünkü AK Parti programı ile bugün siyaset yapan Erdoğan arasında dağlar kadar fark var. Ya Bahçeli ve Doğu Perinçek ile siyaset yapacaksınız ya da Babacan ve Yeneroğlu ile. Cumhurbaşkanı kararını çoktan verdi ve geri dönüşü olmayan bir yola girdi. Hukuk devleti ve demokrasiyi reddettiği için ve etrafındaki herkesten evrensel ilkelere değil, kendi otoriter anlayışına sadakat beklediği için demokratlar kendisinden uzaklaştı. Zaten bu saatten sonra demokrasi ve hukuk devleti ile barışması imkânsız.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 02.02.2021 11:58
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol