Deva Partisi: 'Devletin Çöküşüne Şahitlik Ediyoruz'

Genel Başkanlığını Ali Babacan’ın yaptığı DEVA Partisi’nden siyasete atılan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eski Başkanı Birol Aydemir, eski kurumunu eleştirdi.

08 Ekim 2020 Perşembe 15:34
Deva Partisi: 'Devletin Çöküşüne Şahitlik Ediyoruz'

Geçtiğimiz hafta Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, yeni ekonomik paketi açıklamış, ülke ekonomisinde pembe tablolar çizmeye devam etmişti. Deva Partili Birol Aydemir, "Devlet çöküyor" dedi.

Son açıklanan işsizlik rakamlarının ‘komik’ olduğunu söyleyen Aydemir, “En son istihdam verilerine göre işsizlik düşüyor. Bu çok komik bir şey. Son 3 ay hariç tarihin hiçbir döneminde hem istihdamın hem de işsizliğin düştüğü bir zaman olmamıştır. Buna insanlar güler. Biz TÜİK olarak inanılmaz bir şey icat ettik. Dünyadaki diğer istatistik kurumları ‘Bunu nasıl becerdiler’ diye hayret ediyorlardır muhtemelen” dedi.

Independent Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Aydemir, istatistiklerin sorgulanmaya başlanmasının durumun artık çok kötü olduğu anlamına geldiğini belirterek, “Yunanistan’ın batma nedeni İstatistik Kurumu’nun Avrupa Birliği’ne yanlış veri göndermesidir. Borç stoğu ve bütçe açığı konusunda AB’ye yanlış veri gönderdi. AB’de yıllarca bu yüzden Yunanistan’la dalga geçildi. Doğru bilgi göndermedikleri için doğru politikalar uygulanmadı. Batma nedeni buydu. Doğru veri olmazsa doğru politika üretemezsiniz” diye konuştu.

Sadece TÜİK değil, Merkez Bankası, BDDK gibi kamu kurumlarının işlevsizleştirildiğini de belirten Aydemir şöyle devam etti:

“Bizler canlı olarak bir devletin çöküşüne şahit oluyoruz. Devlet soyut bir şeydir. Onun somutlaşmış hali kamu kurumlarıdır. Onların çöküşünü izliyoruz. Kurumların önce gelenekleri sonra kurumsallıkları yok edildi. Liyakat sistemi kör-topal vardı. O tamamıyla bitirildi.”

HALK KREDİ PEŞİNDE...

Öte yandan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin dün açıkladığı “Aylık Bülten”e göre mayıs ayı sonu itibarıyla bireysel kredi borcu olan kişi sayısı, önceki aya kıyasla 428 bin kişi artarak 32 milyon 813 bine ulaştı.

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilere göre borçlu sayısı geçen yılın aynı ayına kıyasla da 1 milyon 277 bin kişi arttı. Tüketimi canlandırmak için başlatılan kredi kampanyalarının bu sayıyı haziran ayında daha fazla artırması da bekleniyor.

Rapordaki diğer veriler şöyle:

Toplam bireysel kredi borcu, önceki aya göre 15.8 milyar lira, 2019’a göre 132 milyar lira artarak 679.4 milyar liraya çıktı.

Bu kapsamda konut kredi kullanan kişi sayısı, önceki aya göre 15 bin kişi azalarak 2 milyon 475 bin oldu. Mayıs 2019’a göre 18 bin kişi arttı. Taşıt kredisi kullananlar önceki aya göre 9 bin, Mayıs 2019’a göre 159 bin azalarak 396 bin kişiye indi.

İhtiyaç kredisi kullananlar ise önceki aya göre 661 bin, önceki yılın aynı ayına göre 2 milyon 248 bin artarak 27 milyon 294 bin kişi oldu.- Verilere göre ayrıca, mayıs ayında 699 bin kişi ilk defa ihtiyaç kredisi, 43 bin kişi ilk defa kredi kartı ve 25 bin kişi ilk defa kredili mevduat hesabı kullandı.

MARKET ENFLASYONU ÇOK FARKLI!

Türkiye ekonomik krizle mücadele ederken vatandaşların market harcamalarına gelen zam dikkat çekti.

Doç. Dr. Aysel Gündoğdu, ekonomik kriz döneminde yaptığı market alışverişinin aylara göre değişimini paylaştı.

Her ay “A-101” adlı marketten yaptığı alışverişin tutarını saklayan Gündoğdu, Eylül ayında 96.90 TL’ye aldığımız temel gıda sepetini bu ay 100.60 TL’ye alabildiğini söyledi.

Twitter hesabından alışveriş tutarlarını paylaşan Gündoğdu, Ocak ayında ise aynı gıda sepetini 85 TL’ye alabildiğini belirtti. Yani 10 ayda fiyatlarda yüzde 17 artışın olduğu görüldü.

İşte Gündoğdu'nun o paylaşımları:

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.11.2020 15:51
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol