'DEMOKRATİK ÖZERKLİK ONAYLANDI'

BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali, Türkiye için önerdikleri demokratik özerkliğin seçimlerde halkın onayına sunulduğunu belirtti ve...

14 Haziran 2011 Salı 14:56
'DEMOKRATİK ÖZERKLİK ONAYLANDI'

 Koçali, "Artık Başbakan'ın da karar verme zamanıdır. Başbakan Kürtlere dönük politikalarda ısrar mı edecek, yoksa Kürtlerin siyasi iradesini tanıyıp, statü talebini ve demokratik özerkliği de içeren bir demokratik anayasaya evet mi diyecek? Başbakan, balkon konuşmasında çok umut vermedi" dedi.BDP'nin desteğiyle milletvekili seçilen Ahmet Türk, Leyla Zana, Sırrı Süreyya Önder, Şerafettin Elçi, Levent Tüzel, Ertuğrul Kürkçü, Aysel Tuğluk ile Nursel Aydoğan, BDP Genel Başkan Vekili Hamit Geylani ve Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali ile birlikte 12 Haziran seçimlerinin sonuçlarını Diyarbakır'da biraraya gelerek değerlendirdiler. 

'SEÇİM BARAJI YIKILDI'

Diyarbakır'da Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali, büyük bir zaferle seçimlerden çıktıklarını, yüzde 30 oranla kadınların temsil edildiği en yüksek grup olduklarını söyledi. Koçali, 12 Haziran seçimlerinin doğru okunmasını isteyerek, "Seçimin dünü, bugünü ve yarını doğru tahlil edilmelidir. Adil ve demokratik bir seçim olmadı. Aldığımız oy sezim barajının artık anlamsız kılmıştır. 36 vekille bu baraj yıkılmıştır. Türkiye seçim tarihinde adeta ilkler yaşandı. Siyasetçilerin kullandığı üslup ve söylemler hiçbir seçim döneminde olmadığı kadar toplumsal ve ahlaki değerlerden uzak kalmamıştır" dedi. 

'AKP'NİN EN BÜYÜK ÇILGILIĞI ÖCALAN SÖZLERİDİR'

Seçim sürecindeki gerginliğin birinci dereceden sorumlusunun AK Parti olduğunu savunan Koçali, 'çılgınlıkta' sınır tanımadığını ileri sürerek, "AKP'nin en tehlikeli çılgınlığı sayın Abdullah Öcalan'a ilişkin söz ve davranışları olmuştur. Kürt halkı, AKP'nin ülke ve toplum açısından ciddi tehlike yaratan bu oyununu, meydanlarda ve sandıkta gösterdiği direnişle boşa çıkarmıştır" dedi.

'STRATEJİ TARİHE KARIŞTI'

Koçali, siyasilere büyük sorumluluk düştüğünü hatırlatarak seçim sonuçlarını şöyle değerlendirdi:

"Bölge illerinin sonuçları derslerle doludur. Kürt coğrafyasında tek oy oranını arttıran blok olmuştur. AKP bu coğrafyada hiç beklemediği bir gerilemeyi yaşatmıştır. Hem oy oranı hem de sandalye sayısı düşmüştür. Bu tablo hükümetin en temel iddiasını ortadan kaldırmıştır. Temsiliyet tartışmalarını ortadan kaldırmıştır. Başbakan'ın benim '75 Kürt vekilim var' sözü artık iflas etmiştir, kıymeti harbiyesi kalmamıştır. Kürt halkı, AKP hegomonyasını reddederek, iradesini Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu'ndan yana koymuştur. Bu nedenle, artık 'Kürt halkının örgütlü yapısını tefsiye ederek, çözüme gitmek' stratejisi tarihe karışmıştır. Bu politikada ısrar, yalnızca ve yalnızca ülkeyi kaosa sürüklemekten başka bir şey getirmez" 

'DEMOKRATİK ÖZERKLİĞİ OYLADIK, KABUL GÖRDÜ'

Tüm Türkiye için önerdikleri demokratik Özerkliğin seçimlerde halkın onayına sunulduğunu ve kabul gördüğünü savunan Koçali, "Blok bileşenleri ve onu destekleyen milyonlar tavrını, merkeziyetçi, oligarşik, iktidarcı devlet sistemine karşı demokratik özerklikten yana koymuştur. 74 milyon yurttaşımızı artık kimsenin toplumsal hiçbir bağı olmayan, toplumsal ahlaktan yoksun, insana dayanmayan devlet zihniyetiyle yönetmesi mümkün değildir. Bu seçimde, sözde 'KCK davası' denilen davada yargılanan 6 aday arkadaşımızın 6'sı da rekor düzeydeki oylarla seçilmiştir. Hatip Dicle, Kemal Aktaş, İbrahim Ayhan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Gülser Yıldırım şahsında bu oylama, 'KCK davası' tutukluları hakkında halk tarafından verilmiş bir beraat kararıdır. Hiçbir yargı organı bu kararın üstünde değildir. Yarından tezi yok KCK davası tutukluları özgürlüklerine kavuşturulmalıdır. Alanlarda milyonlarca kişi tutuklu vekillerimizin şahsında tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını yüksek sesle dile getirmiştir şeklinde konuştu. 

BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali, Abdullah Öcalan'ın bloğun oluşumunda büyük çaba sarf ettiğini ifade etti. 

BALKON KONUŞMASI MEMNUN ETMEDİ: BAŞBAKAN KARAR VERMELİ

Ortaya çıkan halk iradesinin Abdullah Öcalan'ın Kürt sorunun çözümünde 'kendi rolünü' oynaması için gerekli koşullara kavuşturulması yönünde de kararını verdiğini ileri süren Koçali, Başbakan Erdoğan balkon konuşmasını tatmin edici bulmadı. Koçali şöyle dedi:

"Bloğun bileşenleri ve onu destekleyen milyonların talebi de, Öcalan'ın İmralı'dan çıkarılması ve Kandil'in de dahil olduğu bütün taraflarla görüşmelerde bulunabilmesinin önünün açılması yönündedir. Hükümet tez elden bu halkın iradesine kulak vermelidir. Öcalan'ın Kürt halkının kırmızı çizgisi olduğunu bilmeli ve savaş dilini bir an önce terk edilmelidir. Artık Başbakan'ın da karar verme zamanıdır. Başbakan Kürtlere dönük politikalarda ısrar mı edecek, yoksa Kürtlerin siyasi iradesini tanıyıp, statü talebini ve demokratik özerkliği de içeren bir demokratik anayasaya 'evet' mi diyecek? Başbakan, balkon konuşmasında çok umut vermedi. Kürt sorununu telaffuz bile etmedi. Halka 'haklarınızın garantisi benim' diyerek 'tekçi' bir temsiliyet sergiledi. Aynı konuşmada hak ve özgürlükleri bireysel alana sıkıştırarak kolektif hakları görmezden geldi. Başbakan, çok açık bir şekilde Kürt sorununun çözümünde izleyecekleri politikayı Türkiye toplumuyla paylaşmalıdır. Yine yeni anayasa için geçmiş pratiğinde olduğu gibi 'uzlaşı' deyip, bildiğini okuyacaksa bu halk buna artık izin vermez. Her şeyden önce yeni anayasanın bir zaman işi olduğunda herkes hemfikir. Ancak Başbakan, anayasanın genel hattına ilişkin tutumlarını açıklamalıdır. Retçi ve tekçi anlayışı sürdürecekler mi? Farklı etnik kimlikler ve inançları yine öteleyecekler mi? Anadil yasaklarını sürdürecekler mi? İfade özgürlüğü önündeki engelleri kaldıracaklar mı? Başbakan bu sorulara yanıt olmalıdır" 

CHP VE MHP'YE MESAJ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da eleştiren Koçali, alternatif bir çözüm projesi üretemediğini belirterek, Kılıçdaroğlu'nun politikasının bölgede kabul görmediğini iddia etti. 

Kılıçdaroğlu'nun, Kürt halkının taleplerini görmezden gelen politikalarına derhal son vermesini isteyen Koçali, "Bulunduğu muhalefet koltuğunun hakkını vererek, ülkenin demokratikleşmesinde yerini almalıdır. MHP de toplumsal barışın gerçeklerini iyi okumalı ve gereğini yapmalıdır. Herkes Kürtleri ve siyasal temsilcilerini ayrıştırmaya, farklı farklı tanımlamaya son vermelidir. Bu yol çıkmaz bir yoldur. Eğer Kürt sorununun kökten çözülmesi isteniyorsa Kürtlerin meşru temsilcilerine saygı gösterilmelidir" diye konuştu. 

YENİ ANAYASA: MUHATAP BİZİZ

Yeni anayasa için müzakerelere açık olduklarını bildiren Koçali, "Bu konuda muhatap olduğumuzu tekrar ifade ediyoruz. Halkımız ortaya koyduğu tercihlerle demokratik siyasete de, demokratik meşru direnişe de hazır olduğunu belirtmiştir. Tercihimiz demokratik siyasetten yanadır" dedi. 

TÜRK: HÜKÜMETİN TAVRI ATEŞKESİ BELİRLER

Açıklamanın ardından Ahmet Türk, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. PKK'nın ilan ettiği ateşkesin 15 Haziran'da sona ereceği şeklideki açıklamaların hatırlatılması üzerine Türk, "15 Haziran Kürtler açısından, Türkiye açısından önemli bir tarih. Türkiye'nin dönüşüm gösterebilmesi için önemli bir fırsat. Eğer hükümet, devlet 15 Haziranda Kürt sorunu çözümü konusunda yol haritası ortaya çıkarmasa veya buna dönük inandırıcı açıklamalar yapmazsa Kürtler açısından kabul edilmeyecek bir süreç olarak görülür. 15 Hazirandaki yapılacak müzakerelere ve hükümetin ortaya koyacağı tavra göre değişecektir. Hükümetin Kürt sorununa yaklaşımı sürecin nasıl gideceğini belirleyecektir" dedi. 

ALEVİLERİ TARTIŞACAĞIZ

Türk, Tunceli'deki sonuçlar hatırlatılarak, Alevilerle ilgili yeni bir politika izlenip, izlenmeyeceğine dair bir soruya ise, "Alevilere önem veriyoruz. Ortak çalışmayı esas alan yaklaşımı gösterdik. Devletin Aleviler üzerinde sürdürdüğü politika çok açık şekilde ortaya çıkmadı. Her dönemde Aleviler aramızda. Ayırım yapmadık. Kılıçdaroğlu rüzgarından kaynaklanmıştır. Bunu tartışacağız" yanıtını verdi. 





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol