DAR BÖLGE İLE ANAYASA PLANI...

Başbakan Erdoğan'ın önerisi olan dar ve daraltılmış bölge seçim sistemleri, AKP'ye yeni vekil getiriyor ve Anayasa'yı tek başına değiştirme şansı yakalıyor.

07 Ekim 2013 Pazartesi 10:54
DAR BÖLGE İLE ANAYASA PLANI...

  Başbakan Erdoğan'ın seçim sistemi önerileri olan dar ve daraltılmış bölge, AK Partiye, aynı oy oranıyla 25-35 arasında yeni vekil getiriyor. Böylelikle Anayasa'yı tek başına değiştirme şansını yakalıyor. AKP, dar bölgeye nazaran daraltılmış bölgede, daha çok vekil çıkarıyor.

Türkiye'nin 550 ayrı seçim çevresine bölünmesi ve her seçim çevresinden en çok oyu alan partinin bir milletvekili çıkmasını öngören dar bölge seçim sistemi, 2011 sonuçları ve AKP'nin yüzde 49 oy oranı dikkate alındığında vekil sayısı da 352'ye yükseliyor. AKP'nin halen 327 milletvekili, 326 oyu bulunuyor. Daraltılmış bölgede ise bu sayı 362'ye kadar çıkıyor. Anayasayı referandum şartı ile değiştirmek için 330 oy yeterli bulunuyor. 

MHP ERİYOR
Dar bölgede 2011 oy oranlarına göre CHP'nin milletvekili sayısı sadece iki artıyor ve 134 olan sandalyesi 136'ya çıkıyor. MHP ise güç kaybediyor ve 52 olan vekil sayısı 29'a düşüyor. Daraltılmış bölgede ise CHP daha çok kan kaybediyor. BDP dar bölgede, İstanbul, Adana Mersin gibi büyük şehirlerden milletvekili çıkaramıyor ancak Güneydoğu'da sayısını arttırıyor. Halen 34 olan BDP'li ve BDP kökenli vekil sayısı 36'ya çıkıyor. BDP'nin bağpımsız adaylarla ya da parti olarak seçime girmesi, sonucu etkiliyor. 

Dar bölgede AK Parti İstanbul'da bugüne göre 9, CHP ise 2 vekil daha kazanıyor. MHP ise azalıyor. BDP hiç çıkaramıyor. Ankara'da  CHP ve MHP birer vekil kaybediyor, bu sandalyeler AKP'ye geçiyor. İzmir'de ise MHP hiç milletvekili çıkaramıyor. Ancak 550 seçim çevresinin coğrafi olarak nasıl bölüneceği henüz bilinmediği için, 2011'deki oy oranları ile bugünün kıyaslanması ve çıkarılacak vekil sayısında farklılıklar da gözlenebilecek.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.10.2013 11:38
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol