Danıştay'ın Başına Skandal İsim!

2017 Anayasa Referandumu’nda ‘mühürsüz oyların geçerli sayılması’ yönünde, 31 mart yerel seçimleri ardından ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin iptali yönünde oy kullanan YSK üyesi Zeki Yiğit, Danıştay Başkanlığı’na seçildi

08 Mayıs 2020 Cuma 07:38
Danıştay'ın Başına Skandal İsim!

Danıştay Başkanlığına, görev süresi dolan Zerrin Güngör'ün yerine 8. Daire Üyesi Zeki Yiğit'in skandal kararlara imza attığı ortaya çıktı.

Yaş haddinden 20 Mart'ta emekli olan Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün yerine seçilen Zeki Yiğit, başkanlık sisteminin oylandığı 2017 yılındaki Anayasa Referandumu’nda alınan ‘mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılması’ kararında lehte oy kullanan YSK üyeleri arasındaydı.

Yiğit ayrıca geçen yıl yapılan yerel seçimlerin ardından da İstanbul seçimlerinin iptali yönünde oy kullanmıştı.

YSK Başkanı Sadi Güven ile üyeler Kürşat Hamurcu, Yunus Aykın ve Cengiz Topaktaş’ın muhalif kaldığı iptal kararı, Başkanvekili Erhan Çiftçi, üyeler Muharrem Akkaya, İlhan Hanağası, Faruk Kaymak, Refik Eğri, Nakiddin Buğday ve Zeki Yiğit’in kabul oylarıyla alınmıştı.

2011'de Danıştay'a, 2013'te YSK'ya seçilen Zeki Yiğit’in görev süresi, YSK Başkanı Sadi Güven’le birlikte, geçen Ocak ayında dolmuştu.

OLSA NE OLUR OLMASA NE OLUR?

Kılıçdaroğlu, "bugün Danıştay Başkanlığına seçilen Zeki Yiğit'in, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesine karar veren Yüksek Seçim Kurulu üyeleri arasında bulunduğunun" hatırlatılması üzerine, şunları söyledi: "O kararı alanlara 'yargı çetesi' demiştim. Çetenin ne olduğunu da sözlüklerdeki tanımıyla, yasa dışı iş yapıp, bir araya gelen kişiler çeteyi oluşturur diye... Alınan karar tamamen yasa dışı bir karardı. Dolayısıyla o kararı alanların hiçbirisi bana göre gerçek anlamda hukukçu değil. Bugün hukuk sisteminin çok ciddi anlamda yara aldığını, halka güven vermediğini, adalet kavramının büyük değer yitirdiğini biliyoruz. Danıştay Başkanı olsa ne olur, olmasa ne olur? Üzerinde normalde durulması gerekir ama bugünkü yapı içinde bir kişinin talimatıyla zaten başkanlar seçiliyor. Bir kişinin göstermesiyle o kişi koltuğa oturabiliyor. Danıştayda, Yargıtayda, mahkemelerde, istinaf mahkemelerinde gerçek anlamda hakimlik yapan çok insan olduğunu biliyorum. Bunun yanında siyasi otoritenin emrinde olup, sadece onların kararlarını yerine getiren yargıçları da biliyorum. Biz onlara yargıç demiyoruz. Onlar siyasi iktidarın bir anlamda düşünen insanlar üzerinde kullandığı sopa."

ZEKİ YİĞİT KİMDİR?

Zeki Yiğit, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1987 yılında mezun olmuştur. 1988 yılında hakim adayı olarak göreve başlamış, çeşitli ilçelerde hakimlik ve savcılık yaptıktan sonra Adalet Bakanlığı'nda görev alarak sırasıyla Adalet Müfettişliği, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcılığı ve Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. 2011 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Danıştay üyeliğine seçilmiştir. Evli ve dört çocukludur.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.05.2020 07:52
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol