ÇÖZÜM SÜRECİNDE BİR İLK!

Çözüm sürecinde bir ilk yaşanacak. İmralı Heyeti MİT ile görüşüp ilk kez devlet heyetiyle birlikte Kandil'e gidecek.

02 Aralık 2014 Salı 11:02
ÇÖZÜM SÜRECİNDE BİR İLK!

 HDP heyetinin hafta sonu İmralı'da yaptığı 4 saatlik görüşmenin ardından güncellenen çözüm takvimi yeniden işlemeye başladı. İmralı heyeti Hatip Dicle'nin katılımı ile genişlerken, Kandil'le ilk kez açık bir şekilde teknik görüşmeler yapılacak.

İmralı'nın HDP heyetine verdiği "Müzakere Süreci Taslağı"nın "Eylem Planı" bölümü hükümetin daha önceki 6 maddelik taslağıyla benzerlik taşıyor. Öcalan, dört bölümden oluşan taslağın içeriği hakkında devlet heyetiyle bilgi verdi.

NEVRUZA KADAR ADIM ATILACAK

Sabah gazetesinin haberine göre; çözüm trafiğinde eve dönüş kapısını açacak hükümetin eylem planı ile uyumlu bir takvimin ortaya çıkması sağlanacak. Öcalan, 4-5 ay sonra demokratik çözüm sağlanabileceğini belirtirken, gözler 21 Mart 2015 nevruzuna kadar atılacak adımlara çevrildi.

HÜKÜMET YETKİLİLERİ KANDİL'E GİDİYOR

Hükümet, kamu düzeninin sağlanması kaydıyla sürece yönelik çerçeve yasanın içini dolduran adımlar atmaya devam edecek. İmralı heyeti Hatip Dicle'nin katılımı ile genişlerken, Kandil'le ilk kez açık bir şekilde teknik görüşmeler yapılacak. Bu süreçte örgüt yöneticileri ile görüşecek olan devlet yetkilileri çerçeve yasa kapsamında hukuki, idari veya cezai sorumlulukla karşı karşıya kalmayacak.

PİŞMANLIK İFADESİ YOK

Eve dönüş için "yasal güvence" çağrısına karşılık silahları bırakmayı teşvik eden düzenlemelerle yanıt verilmesi bekleniyor. Habur benzeri bir tablonun ortaya çıkmaması için silahı bırakıp teslim olanlar için belli bir süre verilecek. Takvim dilimi içinde silahını bırakıp teslim olanlar hakkında yakalama emrinin kaldırılması öncelikli seçenekler arasında bulunuyor. İlgili yasalarda örgüt üyeliği tanımı yeniden yapılırken, "pişmanlık" ifadelerinin kullanılmaması üzerinde duruluyor.

YASAL GÜVENCE

Müzakere süreci taslağında, çoğulcu, demokratik eşit ve yasal güvenceli çözüm vurgusu dikkat çekiyor. Taslakta, demokratik siyasetin doğru tanımlanması, vatandaşlık ve kimlik tanımı, sürecin bölgesel ve ulusal boyutlarının doğru tanımlanması, sürecin sosyoekonomik sistemle ilişkisi ve yeniden tanımlanması, sürecin anayasal ve yasal sonuçları, güvenlik boyutu, sosyal-kültürel etkileri, demokratik kamu düzeni başlıkları da dikkat çekiyor. Ayrıca, Meclis çatısı altında yakın tarihle hakikatler temelinde yüzleşme mekanizmalarının devreye girmesi gerektiği ifade ediliyor.

KANDİL'DE TOPLANTI

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Devlet ve hükümet yetkilileri ile görüşeceğiz. Daha sonra onların uygun gördüğü tarihte Kandil'de heyet olarak toplantı yapacağız. Yetişirse hafta sonu yoksa gelecek hafta İmralı'ya giderek izlenimlerimizi aktaracağız" dedi.

AJAN SIZMALARINA DİKKAT!

İmralı görüşmesinde, 6-7 Ekim olaylarında HÜDA-PAR'a yönelik saldırılar da gündeme geldi. Abdullah Öcalan, demokratik kriterlerin oluşması durumunda diyalog zemini geliştirilebileceğini söyledi. Öcalan, "Buna açık olmalıyız. Demokratik kriter ve başka servislerin sızması ve provokasyonlara karşı duyarlı olunması gerekiyor" dedi. Öcalan HDP'nin seçimlere tek başına girmesini de istedi. Öcalan, bir sonraki ziyarete Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana'nın da gelmesini istedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 02.12.2014 11:08
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol