CHP'Lİ BAŞKAN İKTİDARA SESLENDİ!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Van’da arama kurtarma çalışmalarına katılan İtfaiye Daire Başkanlığı AKS 110 Ekibi’ni ziyaret etti. Kocaoğlu kentsel dönüşüm hakkında çarpıcı açıklamlar yaptı.

31 Ekim 2011 Pazartesi 18:56
CHP'Lİ BAŞKAN İKTİDARA SESLENDİ!

 Yenişehir’de bulunan İtfaiye Daire Başkanlığı binasında personel ile buluşan Kocaoğlu, çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Depremin uzun süre tartışılan İzmir’in durumu ile ilgili de değerlendirme yapan Başkan Kocaoğlu, belediye ile kentsel dönüşüm çalışmalarına hız veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında bir uyumsuzluğun olmadığını söyledi. Kocaoğlu, “Biz, Nazım İmar Planları’nda kentsel dönüşüm yapılacak tüm alanları belirlemiştik. Bu alanları bizden Şehircilik Bakanlığı istedi. Hangi bölgeleri planlarda dönüşüm bölgesi olarak ilan etmişiz, hangi bölgede ne çalışma yapıyorsak Şehircilik Bakanlığı’na verdik. Onlar da bir köşesinden bakarlarsa minnettar kalırız. Tüm kentlerde dönüştürülecek sağlıksız çok yapı var. Biz bir taraftan başlarız onlar bir taraftan başlar. Kenti hep birlikte ayağa kaldırırız” dedi.

 

İZMİR’İN SOKAKLARI DAR

Sokakların darlığı ve ulaşım sıkıntısının sadece İzmir’in değil tüm kentin sorunu olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Belediyenin arama kurtarma ekiplerinin ve personelinin dar sokaklara girebilecek ekipmana sahip olduğunu söyledi. Dar sokak ve caddelerin çarpık yapılaşmanın olduğu yerlerin dışında planlı yerleşim alanlarında da bulunduğunu anlatan Kocaoğlu, “Bizim hedefimizde de zaten kent dönüşümü var. İzmir’in belli bölgelerinin 15-20 yıl içinde belediye ve devletin gücüne bağlı olarak yenilenmesi gerekiyor. Belediye olarak bunun projesini 2005 yılından beri yapıyoruz. Zaten 1/25 bin ölçekli planlarda acil olan yerleri belirledik ve çalışmalarına başladık. Belediyenin Kadifekale’de yaptığı çalışma tüm Türkiye’ye örnektir. Biz kara parçası üzerinde yeni konutlar yapmadık. Heyelan bölgesindeki konutları başka bir bölgeye taşıdık” diye konuştu.

 

BELEDİYE KOORDİNATÖRLÜĞÜNDE

Belediye olarak şimdiye kadar Ankara’ya gönderdikleri ve Bakanlar Kurulu’na sundukları 10 kentsel dönüşüm projesinin bulunduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Zaten bunların tanesi hükümetin roman açılımı çerçevesinde istenen bölgeler. Onları daha önce göndermiştik. Belediye olarak geriye kalan 7 bölgenin onaylanmasının ardından çalışmalara başlayacağız. Bunun bir kısmı müteahhitler bir kısmı belediye tarafından yapılacak. Masrafını karşılamayacak düzeyde olanlar belediye tarafından sübvanse edilerek yapılacak. Diğer kısımlarda inşaat sektörü tarafından yapılacak. Biz, her türlü çalışmayı yaptık. Daha sonra hızlı şekilde çalışmalara başlayacağız. Tabi bunu da konut arz ve talebi belirleyecek. Kentte konut arzı var. Konut talebi olursa arz da hızlanacak. Bize düşen görev tehlikeli bölgeleri kendi gücümüzle dönüştürmek. Geri kalan bölgeleri de ekonominin seyri çerçevesinde planlamasını yapıp İzmir Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde yapılmasının bir problem oluşturmayacağına inanıyoruz. Hem müteahhitle hem de ev sahibi ile mutabık kalacak şekilde çalışma yapılmalıdır. Biz de zaten bu yönde örgütlenme yapıyoruz. Belediye olarak en büyük deneyimimi 2 bin 508 konutta Kadifekale’de denedik. Kimsenin burnu kanamadan, şikayet gelmeden bu büyük projeyi gerçekleştirdik. Onun için belirli bir deneyim kazandık. Bundan sonra daha kolay ve hızlı yürüyebileceğiz” diye konuştu.

 

GÖNÜLLÜLER YETİŞTİRECEĞİZ

Çalışmalarıyla İzmir’in gururu olan AKS 110 ekiplerinin çok çabuk toparlanarak deprem bölgesine hareket ettiğini belirten Başkan Kocaoğlu, “Sizler elinizden gelen gayreti gösterdiniz. Keşke Serhat da yaşasaydı. O zaman daha da mutlu olacaktık” diye konuştu. Kocaoğlu, AKS 110’un hem İzmir hem de Ege Bölgesi için önemine değinerek, “Bu üzücü olay sizlere biraz daha deneyim kazandırdı. Bundan sonraki eğitimlerinizin de bu deneyim ışığında sürdürüleceğine inanıyorum. İtfaiye Daire Başkanımız başta olmak üzere tüm ekibimizle birlikte arama kurtarma eğitimlerine hız vermek, gönüllüler yetiştirmek istiyoruz” dedi. Başkan Kocaoğlu alanında Türkiye’de ilk ve tek olan Toros İtfaiye Eğitim Merkezi’nin İzmir için önemli bir şans olduğunu da sözlerine ekledi.

 

HALK İLE ARAMIZDA GÖNÜL BAĞI OLUŞTU

Uykusuz ve yorucu bir çalışma sürecinin ardından ekibiyle birlikte İzmir’e dönen AKS 110 Şube Müdürü Cengiz Öngör, deprem bölgesindeki zor şartlardan bahsetmenin gereksizliğine işaret ederek, “Asıl zor olan depremden hemen sonra ekiplerimizin oraya ulaşmasını sağlayacak iradeyi göstermekti. Bu anlamda Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na teşekkür borçluyuz” diye konuştu. 8 katlı ve 40 daireli bir binanın enkazında en az 150 kişinin yapması gereken bir çalışmayı 30-40 kişiyle yürüttüklerini belirten Cengiz Öngör, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesindeki AKS 110 ekibinin gelişmiş teçhizatı, eğitimli personeli ve başarılı arama kurtarma köpekleriyle herkesin takdirini topladığını söyledi. Öngör, Van Depremi’nin simgeleri arasında yer alan minik Serhat’ı 8 katlı yıkık binanın 2. katında, ekipteki köpeklerden biri olan Şans sayesinde bulduklarını belirterek, “2 saatlik çaba sonunda çocuğa ulaştık. Kendisiyle konuştuk. Birçok şey paylaştık. İzmirspor ile Vanspor arasında futbol maçı düzenlemeye karar verdik. Çok sevdiği ağabeyi ve babasıyla görüştürdük. Ama ne yazık ki, hayata tutunamadı” diye konuştu. Bölgedeki çalışmaları sayesinde Van halkının İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni çok sevdiğini dile getiren AKS 110 Şube Müdürü Cengiz Öngör, “Artık onlarla bir gönül bağımız var” dedi. 

 

HEMEN İMZALASINLAR

Belediye ile 3 bin 500 memur arasında görüşmeleri devam eden toplu sözleşme görüşmelerine de değinen Başkan Kocaoğlu, “Bayram öncesi olup olmayacağını bilmiyorum. Teklifimizi kabul ederlerse yarım saat içinde bile olur. Bana göre hemen teklifi imzalamaları gerekir” ifadelerini kullandı.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol