CHP YEMİN İÇİN FORMÜL ARIYOR...

CHP tutuklu milletvekillerinin çıkmasını sağlayacak bir teklif için düğmeye bastı, ancak son açıklamalar kafaları karıştırdı

29 Haziran 2011 Çarşamba 16:35
CHP YEMİN İÇİN FORMÜL ARIYOR...

 Tutuklu milletvekilleri krizini çözmek için CHP'nin yasa teklifi sunacağı açıklaması kafaları karıştırdı. Bir gün önce CMK'nın 100 ve 102. maddelerinde bir düzenleme içeren teklif hazırlandığı söylenirken aradan 24 saat geçmeden böyle bir teklifin verilmeyeceği söylendi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu CHP'nin katılmadığı yemin töreni yapılırken tutuklu milletvekillerinin çıkmasını sağlayacak bir yasa teklifi hazırlığı içinde olduklarını ve Meclis'te tek yemin eden CHP Milletvekili Oktay Ekşi aracılığıyla bu teklifi vereceklerini söyledi.

Buna göre CHP'nin tutuklu milletvekillerinin Meclis'e gelmesine imkan verecek teklifinde CMK'nın 100 ve 102. maddelerinde değişiklik önerilerinin yer alacağı konuşuluyordu. 100. maddeye milletvekilleri için "istisna" hükmü önerilecek, "Kesin hükmün infazı dışında seçilmiş milletvekili yakalanamaz ve tutuklanamaz" şeklinde ek yapılması istenecekti.

Tutukluluk sürelerini düzenleyen 102. maddede ise tutukluluk süresinin 2 yılla sınırlandırılması en fazla 3 yıl olması şeklinde bir düzenleme yapılabileceği ifade ediliyordu.


CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ile birlikte bazı hukukçu milletvekillerinin gün boyunca üzerinde çalıştığı CMK 100 ve 102. maddede tutukluluk süreleriyle ilgili kimi değişiklikler içeren düzenleme önerileri teklif haline getirilmeden gece geç saatlerde rafa kaldırıldığı bilgisi geldi.

Tutuklu milletvekillerinin çıkmasını sağlayacak bu maddelerdeki değişikliğin nelere yol açabileceğiyle ilgili hükümet kanadından hemen eleştiriler geldi. PKK'nın Kandil sorumlusu Murat Karayılan, gazeteci Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast ve Danıştay baskınını gerçekleştiren Alparslan Arslan'ın da milletvekili olabileceği iddia edildi.

KILIÇDAROĞLU: "DEĞERLENDİRİYORUZ"

Sabah saatlerinde bu konuda ilk açıklama CHP liderinden geldi. Kılıçdaroğlu, tutuklu milletvekillerinin durumunun çözümü konusunda yasa teklifi verilip verilmeyeceğinin arkadaşları tarafından değerlendirildiğini söyledi. 

TANRIKULU'NA GÖRE TEKLİF YOK

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasından kısa bir süre sonra da CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu şun için bir teklifin söz konusu olmadığını söyledi. Tanrıkulu, henüz yargının karar vermediğini, gelişmelere göre yeniden değerlendirme yapacaklarını ifade etti.

BATUM: HÜKÜMET TEKLİF GETİRMEZSE BİZ GETİRİRİZ

Kafaları karıştıran bir açıklama da CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum'dan geldi. Batum, hükümet bir teklif getirmezse CHP'nin teklif sunacağını söyledi. 

İTİRAZLARIN SONUCU BEKLENECEK

Şimdi sorunu çözmek için kimin nasıl bir süreç işleteceği merak konusu oldu. Ama CHP'nin önce yargıya yapılan itirazların sonuçlanmasını bekleyeceği konuşuluyor.







Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol