CHP SEÇİMDE REKORLAR KIRACAK!

Seçmenin nabzını tutan 3 önemli araştırma şirketinin başındaki isimler, şu ana kadar ki performansları değerlendirdi. İşte çarpıcı ayrıntılar...

26 Mayıs 2011 Perşembe 11:24
CHP SEÇİMDE REKORLAR KIRACAK!
 Seçimin en önemli sürprizinin bu bölgelerde yaşanacağını savunan A&G'den Adil Gür, CHP’nin bazı illerde yüzde 1000’lere varan oranlarda oy arttıracağını iddia etti

KONDA’nın sahibi Tarhan Erdem, seçmenin yüzde 85’inin oy vereceği partinin çok önceden belli olduğunu, liderlerin yüzde 15’lik kararsız kitleyi etkilemeye çalıştığını söyledi

Metropoll’ün sahibi Prof. Dr. Özer Sencar da kaset tartışmalarının MHP’nin baraj sorununu ortadan kaldırdığını savundu.

A&G'den Adil Gür, KONDA'dan Tarhan Erdem ve Metropoll'den Prof. Dr. Özer Sencar partilerin perfonslarını Cumhuriyet Gazetesi için değerlendirdi..

Metropoll Araştırma Şirketi'nin sahibi Prof. Dr. Özer Sencar kaset tartışmalarındın MHP'yi "mağdur" konumuna düşürdüğünü belirtti.

Sencar, Başbakan Erdoğan'ın meydanlarda konuyu eleştirirken "bunlar özel değil, genel" demesinin ciddi bir hata olduğunu vurguladı. Sencar, şöyle konuştu:

"Partinin mağdur duruma düşmesi ülkücü, eskiden MHP'li olup şimdi CHP ve AK Parti'ye yönelen insanları geri çekebilir. Bizim henüz üzerindeki çalışmaları bitirmediğimiz bir araştırmamıza göre partinin oyları mayıs ayı başına oranla 1 puan yükseldi.

Bu araştırma 6 kişinin istifasından sonra yapıldı. Ben, yeni gelişmeler olmazsa bugüne kadar Bahçeli'nin üslubu nedeniyle partiden uzaklaşan insanların bir kısmının geri döneceğini düşünüyorum. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; ben MHP'nin baraj riskini atlattığını düşünüyorum. 6 aydır baraj sorununu dile getirdim ama bu riskin neredeyse kalmadığını düşünüyorum."

Kılıçdaroğlu'nun kullandığı dilin vatandaşı etkileyeceğini ancak, AKP söylemlerinin daha etkili olduğunu ifade eden Sencar, "AK Parti geleceğe yönelik beklentiler oluşturma ve yaptıklarını sunmada daha başarılı. Kılıçdaroğlu'nun söylemleri güzel ancak biraz abartılı.

Eğer vaatlerde ölçüyü kaçırırsanız kaybedersiniz. Ben A böyle bir risk görüyorum" dedi. Sencar, Bahçeli'nin ise başarısız bir süreç geçirdiğini belirterek, "Vücut dili çok fakir, çok öfkeli bir üslubu var" diye konuştu. Sencar CHP'nin Doğu ve Güneydoğu'da oy arttıracağını kendisinin de öngördüğünü anlattı.

2009 yerel seçim sonuçlarını yüzde 100'e yakın bir oranla doğru tahmin eden Adil Gür, MHP'deki kaset tartışmalarına ilginç bir örnekle değindi.
Türkiye'de çok reyting alan dizilerde, kasetlerdeki görüntülerin çok daha ilerisinde sahnelerin yayımlandığına dikkat çeken Gür, "Belki burada halkı etkileyen şey, kadın erkek ilişkisinden çok, konuşulan sözler olabilir. Bu görüntüler hakkında kınayarak konuşan da vardır, 'ne ahlaksız şeyler' diyen de vardır, 'helal olsun' diyen de vardır. Bu konuda tek bir görüş olduğunu sanmıyorum" dedi. MHP'nin oylarının son 1 yıldır zaten ülke barajı sınırında gezdiğini belirten Gür, şöyle devam

"MHP'nin sıkıntısı aslında kasetlerle ilgili değil. Kasetlerin iki tip etkisi var; 'partiyi hiç etkilemiyor' demek doğru değil. Bu kasetlerden dolayı partinin mağdur olduğunu düşünüp partiyi bugüne kadar ikinci tercih olarak gören, başka partilere kayanların bir bölümü partiye sahip çıkabilir. İkincisi, bu partinin yöneticilerinin büyük bir bölümü şaibeli işlere karıştı diye kafalarında soru işareti belirip oy vermekten vazgeçenler olabilir.

Ama ben, MHP'nin oylarının bu kasetlerden dolayı ne 3-4 puan düşeceğini, ne de 3-4 puan yükseleceğini sanmıyorum. MHP'nin alacağı oyu kasetler belirlemeyecek, Türkiye'nin sorunlarına dair yaklaşımları ve seçim kampanyasını yönetişi belirleyecek."

AKP Doğu'da gerileyecek' Kendisine göre seçimin en önemli sürprizinin Doğu ve Güneydoğu'dan çıkacağını vurgulayan Gür, CHP'nin bazı kentlerde oylarını rekor düzeyde arttıracağını ve hiç vekil çıkartamadığı illerden milletvekili çıkartacağını ifade etti. Gür, şunları kaydetti:

"Değişen CHP'nin Kürt sorununa bakışındaki değişikliğin, çözüm önerileri çok net olmasa da etkili olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle daha önce oy alamadığı Batman, Diyarbakır, Muş, Van, Şırnak, Hakkâri gibi illerde önceki dönemde aldığı oylarda yüzde 300'ler, 500'ler hatta 1000'ler oranında oy alacağını düşünüyorum. Örneğin daha önce yüzde 2 oy aldığı bir yerden bu seçimlerde yüzde 20 alabilir. Bu seçimlerde bu bölgelerde hem BDP'nin hem CHP'nin oylarının artacağını, AK Parti'nin de bir ölçüde gerileyeceğini öngörüyorum."

12 Eylül referandum sonuçlarını en yakın tahmin eden KONDA Araştırma'nın sahibi Tarhan Erdem de, liderlerin sert üsluplarının halktan prim almadığını vurguladı. Erdem, "1953'ten bu yana siyasi hayatı takip ediyorum. O günden beri gözlemlediğim şey, halkın sertlikten hoşlanmadığı, bunu hoş karşılamadığıdır" dedi.

























Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol