ÇELİK, SUÇLUYU AÇIKLADI!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten 10 kişinin hayatını kaybettiği asansör faciasıyla ilgili yeni açıklama...

09 Eylül 2014 Salı 16:50
ÇELİK, SUÇLUYU AÇIKLADI!

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Mecidiyeköy’de rezidans inşaatında meydana gelen kazada mevzuat açısından ciddi bir sıkıntının olmadığını belirterek, “Peki nedir bu olay, farkındalık, hırs, aşırı üretim meselesidir. Güvenliği ihmal eden bir yaklaşımının getirmiş olduğu ciddi bir problemle ve farkındalık anlayışını dikkate almayan ağırlıklı bir iş dünyası ile karşı karşıyayız” dedi. 

Bakan Çelik, Kanal 24’te katıldığı televizyon programında soruları yanıtladı. Asansör kazasına ilişkin Çelik, “Kamyon devrildikten sonra yol gösteren çok olur. Bir olay olduğu zaman herkes bir uzman kesiliyor. Bu olaylar meydana gelmeden önce yapılan faaliyetler kamuoyunda, sivil toplum örgütlerinde ne derecede yer buluyor? Akşam asansöre kartonpiyerler yükleniyor ve 10 işçi biniyor. Asansör yukarıya doğru çıkıyor. Bu asansörün son katı olan 32. kata çıkmadan önce 31. katta mutlaka durması gerekiyor. Teknik olarak durdurucunun 31. katta olması gerekiyor. Ama ilk tespitlere baktığımız zaman 32. katta dişliler sıyrılmış ve boşta kalan asansör boşluğa düşüyor” dedi.

“MAKİNE MÜHENDİSLER ODASI NE YAPMIŞ?”

Bütün inşaatların kendi mesullerinin olduğunu belirten Çelik, “O inşaatının sahibinin denetiminde teknik usullere göre imal edilip edilmediğini 24 saat başında duran kendi mesulü var. İkincisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkilendirilmiş yapı denetim firması var. Bunların görevi temeli harcı koymaktan, çatıda kiremittin konulmasına kadar her an teknik olarak kurallara uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığını denetlemek zorunda. Üçüncüsü, o asansörü oraya monte eden firma var, onun teknik ekibi var. Nasıl çalışacak, ne zaman bunlar bakımdan geçecek, onun monte eden firmanın burada sorumluluğu var. Sanayi Bakanlığı’nın yetkilendirilmesiyle asansörlerin teknik bakımını Makine Mühendisleri Odası yapmakta. Soruyorum, Makine Mühendisler Odası ne yapmış? Çıkıp açıklama yapması lazım. Bu asansörün bakımından sorumlu Makine Mühendisler Odası ne yaptı? Nerede arıza olduğunu en iyi onların bilmesi gerekiyor. Bu asansör firması nerede? Yapı denetim firması nerede? Ve inşaatın kendi mesullü nerede?” dedi.

“İNŞAAT SEKTÖRÜ DİNAMİKTİR”

Yapılan inşaatı 2013’ün 6. ayında denetlediklerini dile getiren Çelik, “Şimdi 2014’ün 9. ayındayız. Yani 1 yıl içeresinde 35 katlı bir bina yapıldı. Şimdi bu temelde denetimlerde iki noksan bulunuyor. Bunlarla ilgili gerek yaptırım gerekse idari para cezaları yazılıyor temel noktasında. Daha sonra 4’üncü ay şikayet üzerine bir denetim yapılıyor, 5’inci ayda da bu belirlenen 21 noksanlık ve bizzat 12 günlük dönem içerisinde giderilmesi konusunda teftiş heyetimiz gidip geliyor. Ve 19 gideriliyor, 2’si ile ilgili idari para cezası uygulanıyor 2014 Mayıs ayında. Olay ise Eylül ayında meydana geliyor. İnşaat sektörü dinamiktir. Teftişler anlıktır, siz gelirsiniz bugün teftiş edersiniz ama 2 saat sonra bu dinamik sektörde ne gibi gelişmeler meydana geleceğini kestirmeniz mümkün değil” diye konuştu.

“MEVZUAT AÇISINDAN CİDDİ BİR SIKINTI YOK”

Mevzuat açısından ciddi bir sıkıntının olmadığını kaydeden Çelik, “Peki nedir bu olay, farkındalık, hırs, aşırı üretim meselesidir. Yalnızca inşaat sektörü için demiyorum, kömür madenleri böyle, diğer olaylar böyle. Güvenliği ihmal eden bir yaklaşımının getirmiş olduğu ciddi bir problemle ve farkındalık anlayışını dikkate almayan ağırlıklı bir iş dünyası ile karşı karşıyayız” dedi.

“YASA HALİNE GETİRMEK TAM 5 YILIMIZI ALDI”

Türkiye’nin bu manzaraları hak etmediğini belirten Çelik, “Yaptığımız, ürettiğimiz ve ortaya koyduğumu çalışmalar bunları kesinlikle hak etmiyor. İş Sağlığı Güvenliği kanunu çıkardık. Bütün iş yerlerini içine alan bir mevzuat bu. Siz acil durum planları yapmak zorundasınız. Yasa diyor ki, her iş yerinde risk değerlendirmesi olacak ve acil durum planları yapılmalı. Siz bu planlamaları yapmıyorsanız bunun müeyyideleri var. Yapmazsan 5 bin TL ceza kesilecek. Biz bu İş Sağlı Güvenliği yasasını çıkartırken birçok kesim karşımızdaydı. Bunu meclisten geçirip yasa haline getirmek tam 5 yılımızı aldı” ifadelerini kullandı.

“BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU, İŞ KAZALARI GÖZDEN GEÇİRECEK”

“İş kazlarını nasıl durdurulacak?” sorusuna Çelik, “Başbakanlık Teftiş Kurulu, iş kazalarının tümünü gözden geçirecek. Şimdi teknoloji gelişiyor, 1 yılda yapacağınız inşaatı 2 ayda tamamlama imkanı elde ediyorsunuz. İş Sağlığı güvenliği tedbirleri bununla ilgili olmalı. Teknolojisinin hızlı gelişimine İş Sağlığı Güvenliği uyum sağlaması açısından son derce önem arz ediyor. Mesleki Yeterlilik Kurumumuz var. Yalnızca inşaatlarla ilgili 103 standart hazır. 81 ilde de bunların eğitimini verme imkanımız var. Artık eğitilmiş insanların iş alanında yer alması gerekir” diyerek cevap verdi. (ANKA)
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.09.2014 16:52
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol