'Bu İlaçlar Uyuşturucu Madde Özelliği Taşıyor'

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, son dönemde ani ölümlere neden olan ve birçok kişi için tehlike oluşturan uyuşturucu yerine kullanılan ilaçları Meclis gündemine taşıdı.

09 Şubat 2019 Cumartesi 23:27

Gürsel Tekin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede, “Uyuşturucu kullanımı ve buna bağlı yaşanan hadiselere ilişkin haberler gün aşırı basınımıza yansımaya devam etmekte, hemen her gün yaşanan yeni bir uyuşturucu koması ve ölüm vakası tolumu büyük bir endişeye sevk etmektedir. Neredeyse milli güvenlik gibi büyük bir sorun haline gelen uyuşturucu sorunu geleceğimiz için büyük bir tehlike oluşturuyor. Çünkü gençlerimizi zehirliyor. Bu anlamda uyuşturucu özelliği olan ilaçların kullanımına yönelik ciddi anlamda mücadele etmek gerekiyor.” dedi.

Tekin Meslis'e verdiği önergesinde şu konulara değindi: “Ülkemizde madde bağımlığı çığ gibi büyüyor. Son günlerde Türkiye’de bonzainin yerini çok daha tehlikeli ve ani ölümlere sebep olan uyuşturucu özelliği olan bazı ilaçlar yer almaya başladı. Zehir tacirleri, reçeteyle satılan ve pregabalin içeren bazı ilaçlarla gençleri uyuşturucuya alıştırdıklarını narkotik operasyonlarından da anlıyoruz. Zira uyuşturucu kullanımı ve buna bağlı yaşanan hadiselere ilişkin haberler gün aşırı basınımıza yansımaya devam etmekte, hemen her gün yaşanan yeni bir uyuşturucu koması ve ölüm vakası tolumu büyük bir endişeye sevk etmektedir. Neredeyse milli güvenlik gibi büyük bir sorun haline gelen uyuşturucu sorunu geleceğimiz için büyük bir tehlike oluşturuyor. Çünkü gençlerimizi zehirliyor. Bu anlamda uyuşturucu özelliği olan ilaçların kullanımına yönelik ciddi anlamda mücadele etmek gerekiyor.”

BAKANA SORULAR

Gürsel Tekin’in, TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi şöyle;

1- Uyuşturucu etkisi nedeniyle amacı dışında kullanıldığını tespit edilen ve bakanlığınız tarafından reçeteye bağlanan ilaç sayısı kaçtır? Bu ilaçlardan kullanım nedeniyle son 5 yılda kaç vatandaşımız hayatını kaybetmiştir?

2- Son 5 yılda, bağımlılık yapan ilaç kullanımı nedeniyle rehabilitasyon için Sağlık Bakanlığına başvuranların sayısı kaçtır? İllere göre dağılımı nedir?

3- Son 5 yılda, her yıl için ayrı ayrı belirtilmek suretiyle intihar ve intihar teşebbüsü vaka sayısı kaçtır?

4- Mültecilerin yoğun yaşadığı illerde merdiven altı çalışan bazı Suriyeli doktorların bahse konu ilaçları reçete ederek, eczanelerden teminine yardımcı oldukları iddiaları doğru mudur?

5- Uyuşturucu madde yerine geçen ilaçların kullanımının azaltılması veya yasaklanması için ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol