BU ATAMALAR ÇOK KONUŞULUR!

'Tarafsız' şekilde görev yapması gereken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, anayasa uyarınca HSYK’ye atayacağı 4 kişiyle ilgili tercihini AK Parti’den yana kullandı.

27 Ekim 2014 Pazartesi 11:15
BU ATAMALAR ÇOK KONUŞULUR!

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi avukatı ve AKP Hukuk Müşaviri Ali Özkaya’nın ağabeyi Hak-İş’e bağlı Öz Büro İşSendikası Genel Başkanı Muharrem Özkaya’yı, Pendik Belediyesi’nin AKP’li meclis üyesi ve AKP’den milletvekili aday adayı da olan HayriyeŞirin Ünsel ile türbanlı avukat Aysel Demirel’i HSYK üyeliklerine atadı. 4. kişi olarak ise mevcut HSYK üyesi Rasim Aytin kurul üyeliğine getirildi. Ünsel’in Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun halasının kızı olduğu iddia edildi. HSYK üyesi Muharrem Özkaya, kardeşi Ali Özkaya’nın Erdoğan adına kurula 17 Aralık’la ilgili yaptığı şikâyetlere de bakacak. AKP’ye yakın olan avukat Demirel ise Cumhuriyet’e“Başörtülü olarak HSYK’de görev yapacağım” dedi. Demirel, HSYK’nin ilk türbanlı üyesi olarak tarihe geçecek. Öte yandan başta Danıştay olmak üzere yargıda bazı hâkim ve savcıların türbanlı şekilde görev yapmaya başladığı öğrenildi.

Cumhuriyet gazetesinden Alcian Uludağ'ın haberine göre; HSYK seçimlerinin son ayağını dün Erdoğan yaptı. Erdoğan’ın, anayasa gereği Cumhurbaşkanı sıfatıyla öğretim üyeleri ve avukatlar arasından kurula 4 üye seçmesi gerekiyordu. Ancak Erdoğan, tercihini öğretim üyeleri arasından değil, avukatlardan yana kullandı. Mevcut HSYK üyesi Rasim Aytin’in yanı sıra avukatlar Muharrem Özkaya, Hayriye Şirin Ünsel ve Aysel Demirel HSYK üyeliğine atandı. Bursa İmam Hatip Lisesi’nden mezun olan Aysel Demirel, Halk Bankası ve Türk Telekom’un da bir dönem avukatlığını yaptı. Ancak bu üç avukatın kimliği ve aldıkları görevler tartışma yarattı.

Avukatının ağabeyi kurulda

Hak-İş’e bağlı Öz Büro-İş Genel Başkanı olan avukat Muharrem Özkaya’nın Erdoğan’ın avukatı ve AKP Hukuk Müşaviri Ali Özkaya’nın ağabeyi olması dikkat çekti. Ali Özkaya, Erdoğan adına başta 17- 25 Aralık soruşturması savcıları Zekeriya Öz, Muammer Akkaş olmak üzere birçok hâkim ve savcı hakkında kurula suç duyurusunda bulunmuştu.

Şimdi Muharrem Özkaya’nın görev yapacağı HSYK, bu şikâyetle ilgili dilekçeleri görüşecek. Özkaya ayrıca, yasayla faaliyetlerine son verilen Ankara İl Genel Meclisi’ne AKP’den üye olarak girmişti. Erdoğan’ın HSYK üyeliğine atadığı bir diğer isim olan Hayriye ŞirinÜnsel, AKP Pe ndik Belediyesi Meclisi üyesi olarak görev yapıyor. Ünsel, 2008 yılında AKP’den İstanbul milletvekili aday adayı oldu. Şirin Ünsel’in Davutoğlu’nun halasınınkızı olduğu ileri sürüldü.

Etik tartışma

AKP üyesi isimlerin HSYK üyeliğine atanması “etik tartışma” yarattı. Dönemin Cumhurbaşkanı
Ahmet Necdet Sezer, 2003 yılında Anayasa Mahkemesi üyeliğine Türkiye Barolar Birliği (TBB)  Başkanı Özdemir Özok’uatamıştı. Ancak Özok’un seçilmeden önce CHP delegesiolduğu anlaşılmıştı. Özok, yasal engel olmamakla birlikte “etik kaygıları” gerekçe gösterek AYM üyeliğinden istifa etmişti. Yeni HSYK’nin ilk toplantısı ise yarın gerçekleştirilecek.

AVUKAT DEMİREL, HSYK’NİN TÜRBANLI İLK ÜYESİ OLDU

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu üyeliği yapan ve türbanlı avukat Demirel de HSYK’ye atanan isimlerden oldu. 1996’dan bu yana avukatlık yapan Demirel, kurula atanmasını “Hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Yargı sisteminin adil, tarafsız ve bağımsız olarak işlemesi için elimden gelen gayreti göstereceğim” şeklinde değerlendirdi.

“HSYK’de başörtülü olarak mı görev yapacaksınız” sorusu üzerine Demirel, “Evet. HSYK’de buna engel bir düzenleme yok. Mevzuat gereği avukatlar başörtülü olarak duruşmalara girebiliyor. HSYK ile ilgili de bunu engelleyen, yasaklayan bir düzenleme yok” dedi. Yasada hâkim ve savcılara türban yasağı bulunuyor. Ancak Demirel, avukat kontenjanından seçilmesini gerekçe gösterek türbanlı şekilde kurulda görev yapabileceğini öne sürdü. Fakat HSYK Yasası’nda Cumhurbaşkanı tarafından atanacak 4 üyeye ilişken fıkrada “hâkimlik mesleğine alınmasına engel bir hali olmayan” ifadesi bulunuyor. Bazı hukukçular, hâkimlere türban yasağı olduğu için bu kuralın HSYK’ye seçilen Aysel Demirel üyeleri de kapsadığını kaydetti.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 27.10.2014 11:19
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol