BİR TORBA YASA OYUNU DAHA!

Devletin en önemli şirket ve kuruluşlarını iktidarı süresince satan AKP, şimdi de gözünü Şeker Fabrikaları ve benzer tesislere dikti.

18 Şubat 2018 Pazar 00:09

İktidara geldikleri günden bu yana Petkim'den Tüpraş'a, Türk Telekom'dan onu aşkın limana, 81 santralden sayısız maden sahasına ülkenin önemli kazanımlarını özelleştirme adı altında elden çıkaran AKP, şimdi de torba yasa ile 'Hazineye ait tüm taşınmazları' satış yetkisi alıyor.

Bu konuda çalışmalarını sürdüren hükümet, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren Torba Yasa Tasarısı ile bu konudaki yetkilerini “hiçbir yasal engele takılmayacak şekilde genişleterek” yeniden düzenledi.

Komisyonda kabul edilen maddeye göre hükümet ekonomide verimlilik artışı ve kamu giderlerinde azalma sağlamak için Hazine'ye ait taşınmazları özelleştirebilecek. Bu taşınmazlar arasında Şeker Fabrikaları gibi önemli tesislerin de olabileceği öngörüsü hakim. Bu nedenle ilgili madde eleştirilerin odağında.

Düzenleme ile hükümet “verimlilik artışı ya da giderleri düşürme” gibi gerekçeleri kolaylıkla ileri sürebileceğinden hiçbir yasal engele de takılmayacak, böylelikle iptal davaları açılmasının da önü kesilecek.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, değişikliğe “Hazine’ye ait taşınmazları değerlendirmek suretiyle” ibaresiyle hükümetin yetkilerinin genişletildiği gerekçesiyle karşı çıktı.

Temel amacın özellikle şehir içinde kalan son yeşil alanları, parkları, ormanları ranta açmak olduğunu ifade eden Paylan, şöyle konuştu: “Oralara iştahla bakan, greyderlerle girmeye hazır bekleyen müteahhitler Özelleştirme İdaresi’nin kapısına yığılacaklar. Maliye Bakanlığı Hazine’ye ‘Bu araziyi bana aktar, şu X müteahhit geldi, bu yeşil alana bin daireli bir proje yapacak, şu kadar da ben gelir elde edeceğim’ diyecek ve her şeye para gözüyle bakan iktidar bu anlamda… Son yeşil alanlarımızı da o müteahhitlerin gazabına uğratma riskiyle karşı karşıyayız. Özelleştirme İdaresi’ne eğer ki Hazine mallarını bu anlamda devrederseniz müteahhitler o yeşil alanlarımızı da maalesef betonla donatacaklar ve şehirlerimize ihanet etmeye devam edeceğiz.”

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol