BİR BUÇUK MİLYON KİŞİ UĞURLAYACAK

Saadet Partili Mustafa Kamalak, Necmettin Erbakan için ilk cenaze töreninin yarın sabah Ankara'da yapılacağını, İstanbul'daki cenaze merasimine Hamas Lideri Meşal'in de katılacağını bildirdi.

28 Şubat 2011 Pazartesi 12:36
BİR BUÇUK  MİLYON KİŞİ UĞURLAYACAK

Kamalak, Erbakan'ın Hazineye borcu olmadığını ifade etti, Genelkurmay Başkanı'nın dünkü mesajını değerlendirdi.

Kamalak, parti genel merkezi önünde düzenlediği basın toplantısında, Saadet Partisi Genel Başkanı ve eski başbakanlardan Necmettin Erbakan için yarın Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde sabah namazından sonra cenaze namazı kılınacağını belirtti.
Mustafa Kamalak, daha sonra Erbakan'ın cenazesinin 08.00'de İstanbul'a gönderileceğini söyledi. İstanbul'da Fatih Camii'nde kılınacak öğle namazını müteakip cenaze namazının kılınacağını bildiren Kamalak, Erbakan'ın naaşının, Merkez Efendi aile kabristanında toprağa verileceğini ifade etti.
Kamalak, cenazeye yurt içi ve dışından çok sayıda kişinin katılmasının beklendiğini kaydederek, ''Yarınki cenazeye Hamas Lideri Halid Meşal'in de aralarında bulunduğu çok sayıda devlet ve hükümet başkanı katılacak'' dedi.

Kamalak, parti genel merkezi önünde düzenlediği basın toplantısında, yurt dışından cenazeye katılacağı bildirilenlerin isimlerini okudu. Kamalak, Tunus, Mısır, Fas, Ürdün, Hindistan, Sudan, Kuveyt gibi ülkelerden temsilcilerin cenazeye katılacağını açıkladı. Kamalak, eski Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in mezarından da toprak getirileceğini bildirdi. 
Erbakan'ın ömrünü milli görüş davasına adadığını ifade eden Kamalak, şöyle konuştu: 
''Birçok insanın hocamıza borcu vardır. Elhamdülillah hocamızın kimseye minnet borcu yoktur. Milli görüş bugüne kadar 4 başbakan, 2 cumhurbaşkanı çıkarmıştır. Türkiye, bugün komşu ülkelerde yaşanan durumun içinde değilse hocamızın bunda büyük katkısı vardır. Hocamızın yolu kesilmeseydi ülke bugün bulunduğu konumdan çok çok iyi konumda olurdu. Önemli çıkışlarında hocamızın yolu hep kesilmiştir; 28 Şubat'ta da 14 yıl önce Hocamızın yolu kesilmişti. O gün sadece hocamızın değil, milletin de yolu kesildi. Türkiye mutlak suretle darbeleri yargılamalıdır. 'Demokrasi' adına demokrasilere darbe vurulmuştur. 'İrtica geliyor' diye bankaların içi boşaltıldı, Batı Çalışma Grubu kuruldu, bin 600 subay sudan bahanelerle ordudan ihraç edildi. Türkiyemiz mutlaka darbeleri yargılamalıdır. Darbeler nedeniyle gasp edilmiş makamlar da mutlaka hak sahibine iade edilmelidir.''
Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kamalak, bir soru üzerine Erbakan'ın cenazesinin özel donanımlı bir ambulansta bekletildiğini söyledi.

GENELKURMAYIN MESAJI OLUMLU VE YERİNDE
Kamalak, bir gazetecinin ''Genelkurmay Başkanı'nın mesajını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine ''Genelkurmay Başkanı'nın mesajını çok olumlu ve yerinde buluyorum. Ordu bizimdir, orduya sözümüz yok ancak ordu içinde yeniçeri geleneğini, ittihat ve terakki mantığını sürdürmek isteyen bir hizip oluşmuştur. Kendisinden de rica ediyorum böyle oluşumlara müsaade edilmemeli'' dedi. 
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kamalak, Erbakan'ın Hazineye olan borcu ve bu borcun ailesi tarafından karşılanacağına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine, ''Hocamızın Hazineye 1 kuruşluk borcu yoktur. Refah Partisi 1997'de 714 milyar lira, Doğru Yol Partisi 1,5 trilyon, Anavatan Partisi ise 1,3 trilyon Hazineden yardım aldı. Bu rakamlar, Anayasa Mahkemesinin inceleme raporlarında yer alıyor. Burada 'Refah Partisi 1 kuruşluk harcama yapmamıştır' deniyor. Ancak, alınan mallar geri alındı, faturalar geçersiz sayıldı. 714 milyar liraya karşı faiziyle 14 trilyon isteniyor. Ortada 28 Şubat'ın Hocamıza bir yükü vardır'' diye konuştu.
Hamas lideri Meşal ile Erbakan'ın sık sık görüşüp görüşmediğinin sorulması üzerine Kamalak, evrensel barışı sağlamak ve adil düzeni kurmak adına Erbakan'ın herkesle görüştüğünü söyledi.

KONGRE SÜRECİ
Bir gazetecinin ''Bundan sonraki kongre süreci nasıl olacak, siz mi vekaleten yürüteceksiniz?'' sorusu üzerine Kamalak, kanun ve tüzükleri gereği 45 gün içinde genel kurulun toplantıya çağrılmasının öngörüldüğünü bildirdi.

MERKEZEFENDİ'DE HAZIRLIK YAPILIYOR
İSTANBUL - Vefat eden eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın yarın defnedileceği Merkezefendi Mezarlığı'nda hazırlıklara başlandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesince Merkezefendi Mezarlığı'nda yaklaşık 70 kişilik ekip tarafından temizlik, bakım ve ağaç budama çalışması yürütülüyor.
Merkezefendi Mezarlığı'nın girişinde yer alan Erbakan ailesinin kabristanı da yine görevlilerce temizleniyor.
Mezarlığın giriş bölümünde yer alan ve kararan duvarlar, 20 kişilik ekip tarafından basınçlı havayla kum püskürtülerek beyazlatılıyor.
50 kişilik bir grup da mezarlığın içindeki çöpleri, budanan ağaç dallarını topluyor. 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri ayrıca Eski Kozlu, Silivrikapı, Tahirefendi, Dedeler, Yeni Kozlu mezarlıklarında da bakım ve temizlik çalışması yapıyor. 
Bu mezarlıkların bulunduğu 10. Yıl Caddesi de yarın yapılacak cenaze töreni için hazırlanıyor.
ÖZEL DONANIMLI CENAZE ARACI
Necmettin Erbakan'ın naaşı evinin önündeki özel cenaze aracında korunuyor. Teknik özellikleri bakımından Ankara'da bir örneği daha bulunmadığı iddia edilen araç, cenazeyi eksi 7 derecede muhafaza edebiliyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, özel bir ambulans ve cenaze hizmetleri şirketine ait araç, kabinli ve çift taraflı soğutma sistemine sahip. Morglarda eksi 3 derece olan soğutma sistemleri bu araçta eksi 7 dereceye kadar çıkabiliyor.
Son teknolojik sistem kullanılarak donatılan araç, çalışmadığı zaman bile içindeki havayı 48 saat boyunca muhafaza edebiliyor. 4 cenaze alma kapasitesine sahip araç, genellikle il dışına götürülecek cenazelerde kullanılıyor. 
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Hamdi Hakan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ölüm sonrası deformasyonun hemen başladığını belirterek, ''Ancak bu tür özel donanımlı araçlar cenazeyi belli bir süre korur'' dedi.
Cenazelerin bekletildiği morgun, anatomi öğrencilerinin kadavra olarak kullanacakları cesetler için eksi 18-20 dereceye kadar soğuk ortam sağlayabildiğini ifade eden Prof. Dr. Çelik, ''Genel Başkan Necmettin Erbakan'la ben de tanışma fırsatı bulmuştum. Son derece mütevazi bir kişiliği vardı. Bu tür tanınmış kişilerin ölümden hemen sonra apar-topar defnedilmesi yerine, kapsamlı cenaze töreni düzenlenmesi tercih ediliyor. Şu an içinde muhafaza edildiği özel donanımlı araç da cenazeyi korumak için uygundur'' diye konuştu.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol