Berat Albayrak Krizi Evin İçinde!

Berat Albayrak’ın istifası nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, iktidarın içine girdiği ekonomik ve siyasal kriz artık evin içine kadar girmiş durumda. Ancak istifalar, bununla son bulmayacak gibi görünüyor.

09 Kasım 2020 Pazartesi 13:11
Berat Albayrak Krizi Evin İçinde!

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasını Instagram hesabından duyurması, iktidarın geleceğine ilişkin kimi soru işaretlerini yeniden gündeme taşıdı.

Birgün Politika Servisi'nin analizine göre Ankara istifa haberleriyle çalkanırken eldeki bilgileri alt alta yazınca çıkan sonuca bakmak gerekiyor.

-Kabine değişikliği uzun süredir konuşuluyordu. Albayrak’a Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı teklif edildiği ve kabul etmediği kulislerden sızmıştı.

-Naci Ağbal’ın Albayrak’a rağmen Merkez Bankası’na getirildiği iddia ediliyor ve aralarının hiç iyi olmadığı biliniyor.

-Bu istifayla birlikte kabine revizyonunun kesinleştiği hatta önümüzdeki hafta olabileceğini not edelim.

- Revizyonda ilk gidecek isimlerin İçişleri, Sağlık ve Çevre Bakanları olması bekleniyor.

-Erdoğan böylece başarısızlığı yine başkasına fatura etmiş olacak.

Konuşulanlar bunlar, Bu gece, uzun bir gece olacak. Albayrak’ın gidişi her hangi bir bakanın gidişi gibi olmaz. Mutlak sonuçları olacaktır.

MADDE MADDE BERAT ALBAYRAK KRİZİNİN PERDE ARKASI

Gelinen aşamanın perde arkasındaki gelişmeler ve anlamları şöyle:

► İstifanın ABD seçimlerinin hemen arkasından gelmesi tesadüf değil. Erdoğan’ın desteklediği aday seçilemedi. Ama Erdoğan’ın da ABD’ye sırt çevirmesi beklenemez. Albayrak Halk Bankası sürecinden bu yana ABD’nin hedefinde. Albayrak istifasında “Tam bağımsız Türkiye” sözünü kullanarak ABD’nin kendisinden rahatsızlığı da göstermesi açısından önemli.

► Erdoğan belli ki ABD’yle yeni bir sayfaya açmaya hazırlanıyor. Bu anlamıyla kabinede yeni değişiklikler yaşanması sürpriz olmaz.

► Ekonomide uzun süredir aşağıya doğru yaşanan trend okları Albayrak’a çevirdi. Attığı hiçbir adım sonuç vermedi. İşler daha da kötüye gitti. Atadığı bürokratlar yetersiz kaldı. Kamuoyunda çok ciddi eleştiriler aldı. Bu eleştiriler parti içine kadar uzandı.

► Partide ve kabinede içinde kendine yakın isimlerin belirleyici olması için yoğun çaba sarf etti. İl başkanlıklarının seçimine bile karıştı. Hem Soylu hem de Abdülhamit Gül’le kavgaya girdi. Parti içi gerilimin kaynaklarından bir oldu.

► Başta medya olmak üzere birçok alanı Albayrak’ın denetlemesi AKP ve aile içinde ciddi rahatsızlıklara yol açtı. Bu rahatsızlıklar her fırsatta Erdoğan’a iletildi.

► İstifanın arkasında kuşkusuz ki Erdoğan’ın talebi ve imzası var. Ama daha hasarsız ve gürültüsüz bir geçiş arzu ediliyordu. Albayrak’ın tercihi ise bu yönde olmadı.

NEDEN SUSULUYOR; PAZARLIK MI VAR?

Berat Albayrak sadece bir bakan değil aynı zamanda Erdoğan’ın damadı. Onun ötesinde siyasal ve ekonomik alanda ciddi bir figür ve güç. Ona bağlı medya organları, gazete dağıtım tekeli, onun önermesiyle göreve gelen bakanlar, valiler var. Pelikan yapılanmasına ayrı bir başlık açmak gerekiyor.


Bu istifadan sonra tüm bunlar nasıl devam edecek. İstifa sonrası açıklama yapılmaması Saray’ın hala suskun olmasının arkasında esas olarak yukarıdaki başlıkların geleceğine dair pazarlıkların sürdüğünü gösteriyor. Anlaşılan o ki Berat Albayrak sadece bir adım geri çekilmek ve yoluna devam etmek istiyor. Üstelik sadece Saray'ın ikna edilmesi de yetmeyebilir. Pazarlığın boyutu büyük.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.11.2020 13:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol